De geheime steegjes van Melbourne

Buitenkant van het Majorca Building, Centre Place, Melbourne, VIC. © Tourism Victoria

De geheime steegjes van Melbourne

Je weet nooit helemaal wat je te wachten staat als je van het stadsplan van Melbourne afdwaalt de doolhof van gotische steegjes in. Zelfs de locals komen hier nog altijd voor verrassingen te staan. Je vindt er eetgelegenheden, mode en kunst in kleine, eigenzinnige ruimtes die soms goed verborgen zijn. Ontdek een jazzbar die tot in de vroege uurtjes openblijft of laat de tijd vanuit een klein Italiaans restaurantje aan je voorbijgaan. Snuffel rond in boetiekjes en bekijk de stadskunst. Ontdek de echte geheimen van de stad in deze karakteristieke steegjes van Melbourne.

De bruisende stegen van Melbourne slingeren zich onvoorspelbaar tussen brede, geordende straten door, waarop in de 19e eeuw ossenwagens hun goederen de stad in sleepten. Vandaag de dag kun je in deze charmante achterafstraatjes aan de drukte van het moderne verkeer in Melbourne ontsnappen.

Laat je verleiden door het aroma van kwaliteitskoffie en de fijnproeverrestaurants in Degraves Street en Centre Place. Ga naast elk restaurant ook even binnen bij de winkeltjes waar ze prachtig keukengerei verkopen. Er liggen nog veel meer geweldige cafés aan Crossley Street, maar ook stijlvolle boetiekjes en kleine, populaire lunchrooms. Het gebied rondom Liverpool Street is bezaaid met betaalbare Aziatische eethuisjes en gastvrije Italiaanse restaurants.

Ook vind je hartige Italiaanse kost op Hardware Lane, waar uitbundige obers je uitnodigen in hun eethuizen. In de zomermaanden is alles in de openlucht en kun je tijdens het eten genieten van de geweldige straatbandjes. Dineer ondergronds in kelderrestaurants met houten lambrisering op George Parade, aan de "Parijs-kant" van Collins Street. Of begeef je naar het fascinerende Chinatown voor een traditionele Chinese lunch met yum-cha. Kuier door de hoofdstraat van Chinatown, Little Bourke Street of ontdek de minuscule zijstraatjes  geflankeerd door stijlvolle barretjes. Ook in The Block Place en The Causeway kun je terecht voor een hapje eten.

Neem een kijkje in de hippe boetiekjes en spraakmakende winkels rond Little Collins Street. Ga op koopjesjacht bij een plaatselijke modeontwerper in Manchester of Flinders Lane, waar het begin van de kledingindustrie van de stad lag. Voor een echt elegante winkel bezoek je de historische Royal and Block Arcades met mozaïekvloeren en weelderige afwerkingen.

Ook buiten de gebouwen worden de steegjes van Melbourne steeds vaker een toonbeeld van artistieke expressie. Kom kijken naar de kleurrijke en steeds veranderende graffitimuurschilderingen op Hosier Lane en aan Union Lane. In Cocker Alley vind je het werk van graffitikunstenaar Banksy, terwijl de straten Jane Bell, Rutledge en Spark zijn getatoeëerd met lokale straatcultuur.
 
In de steegjes van Melbourne is het altijd een drukte van belang en de kleine barretjes bieden voor iedereen wel een passende sfeer. Het is echt een uitdaging om ze te ontdekken in de geheime alkoofjes en achter deuren waar (van) je het niet verwacht. Meyers Place, het middelpunt van het nachtleven in de stad, biedt alles tussen stijlvolle cocktailbars tot een speakeasy uit de jaren ’20. Bennetts Lane, Manchester Lane en Goldie Place bieden intieme live jazzcafés. Wie meer van rock-’n-roll houdt, kan zijn hart ophalen op ACDC Lane. Bezoek het oudste café van Melbourne op de hoek van Bank Place en Mitre Lane. Of waag je aan het goed verborgen geheime nachtleven van Croft Alley, Sniders Lane, Presgrave Place, Goldie Place en Warburton Lane.

Van ouderwetse cafécultuur tot levendige straatkunst, je vindt allerhande verrassingen in het geheime hart van de steegjes in Melbourne.

Meer Australische ideeën