Het leven op de daken van Melbourne

Bar en bioscoop op het dak, Curtin House, Swanston Street, Melbourne, VIC. © Brand Victoria

Het leven op de daken van Melbourne

Melbourne is de stad bij uitstek voor inventief gebruik van ruimte. Elke zomer gaan barretjes, bioscopen en restaurants het dak op. Neem de skyline van de stad uit alle hoeken in je op terwijl je naar livemuziek luistert, je ontspant in een balkonbarretje of een film onder de sterrenhemel bekijkt. Het toenemende aantal trefpunten op de daken van Melbourne, waar moderne innovatie wordt gecombineerd met de verfijning van voorbije eeuwen, vormen perfecte plekjes om een luie zomernamiddag of -avond door te brengen. Vele ervan kunnen ook worden omgezet in overdekte ruimtes, zodat je de stadsgezichten in alle seizoenen kunt blijven ontdekken.

Hoog boven het hart van de stad bevindt zich een dakbioscoop, die tussen november en maart cinefiele, klassieke en recente films vertoont. Maak het je gemakkelijk in een kleurrijke ligstoel terwijl je naar een film kijkt op een scherm tussen de majestueuze oude gebouwen van Melbourne en de schitterende torengebouwen. Geniet van een etentje op het dak of analyseer de film achteraf in het café dat tot in de vroege uurtjes openblijft. De bioscoop is natuurlijk speciaal bedoeld voor die heerlijke, lange zomernachten, maar als je het koud krijgt, kun je een deken huren.

De livemuziek speelt bij weer en wind, zoals tijdens het populaire Happy Mondays-evenement, dat van december tot eind januari een van de dakcafés in Melbourne opluistert. Dit intieme openluchttrefpunt is een geweldige plek om Australische en internationale bands te zien optreden. Geniet van de panorama’s en gourmetburgers met friet, geserveerd door een van de trendy mobiele snackbars die door Melbourne rijden.

Je kunt op velerlei plekken in de hele stad de trap op om aan het bruisende dakleven van Melbourne deel te nemen. Kijk uit over de levendige, kronkelige straten van de stad, de Yarra River of de grandioze oude stadsgebouwen. Boven Bourke Street kun je dineren in de openlucht bij een authentiek Italiaans restaurant of je in de tropen wanen in een café waar de obers je gekleed in Hawaïaanse overhemden zalige pina coladas komen brengen. Nog een populair dak in Bourke Street is ingericht als 19e-eeuws theekransje met een roze salon, nepgras en tuinmeubilair.

Stijlvolle eethuisjes bieden sprankelende drankjes en pizza’s die  op hout gestookte ovens zijn bereid. En dat alles met uitzicht op de Yarra en de activiteiten aan de waterkant. Ontspan je in het stadscentrum met zonnige dj-beats in de stijlvolle, op Ibiza geïnspireerde zoldering boven de State Library. Of drink voor de voorstelling een cocktail in een van de balkonbars boven Melbourne's theaterdistrict tussen Exhibition en Russel Street. Ook hotels volgen nu de groeiende trend in Melbourne met zwembaden, kuuroorden, zonneterrassen en bars op het dak. Dit alles tot groot genoegen van de gasten en hun vrienden.

Ontdek deze zomer zelf het innovatieve gebruik van ruimte in Melbourne op de levendige daken die over de hele stad zijn verspreid.

Meer Australische ideeën