Mornington Peninsula

Red Hill, Mornington Peninsula, VIC. © Tourism Victoria & David Mitchener

Mornington Peninsula

Op korte afstand van Melbourne, op het schiereiland Mornington Peninsula in Victoria, vind je glooiende heuvels, boomgaarden, olijfboomgaarden, historische landhuizen en meer dan 200 wijngaarden. In deze gourmetregio kun je biologische groente kopen van een stalletje langs de weg of in de boomgaarden je eigen aardbeien, bessen en kersen plukken. Wandel door olijfboomgaarden en geniet van het uitzicht over de oceaan of picknick in een van de vele openbare en privétuinen. Er zijn honderd jaar oude rozentuinen, keurig onderhouden labyrinthagen en historische villa's die een bezoek meer dan de moeite waard zijn. Nadat je je tegoed hebt gedaan aan spijs en drank, kun je ontspannen in een spa of een partij golf spelen op een van de topgolfbanen van Australië.

De topografie en het milde klimaat van deze streek is uitstekend voor het verbouwen van druiven. Veel wijngaarden en wijnkelders liggen rond Red Hill, Merricks, Balnarring, Moorooduc, Shoreham en Main Ridge. De regio staat vooral bekend om zijn pinot noirs en chardonnays.

Koop biologische groente van een stalletje langs de weg of pluk je eigen aardbeien, bessen en kersen in de boomgaarden. Wandel door olijfboomgaarden en geniet van het uitzicht over de oceaan of picknick in een van de vele openbare en privétuinen. Bezoek de honderd jaar oude rozentuinen, labyrinthagen en perfect onderhouden gazons van de historische villa's. Montalto Estate is met name bekend om zijn Australische architectuur, intieme wijnkelder en de schoonheid van het terrein.

Mornington Peninsula is voor de inwoners van Victoria ook een favoriete streek voor een strandvakantie. Bezoek het stadje Mornington, waar talrijke jachten in de haven dobberen. Zwem bij de veilige stranden van Mount Martha, Safety Beach en Dromana, of kijk naar de woeste branding van Portsea, Sorrento, Rye, Point Leo en Gunnamatta.

Er zijn heel veel dagspa's en hete bronnen waarin je kunt ontspannen en de drukte van alledag kunt vergeten. Zeven golfbanen op Mornington Peninsula staan in de top 50 van Australische golfbanen. Geniet van kosmopolitische cafés in Portsea. Bekijk het werk van plaatselijke kunstenaars in Mornington, Sorrento en Flinders.

Neem het uitzicht vanaf de kust en de wilde dieren in je op tijdens een wandeling over de kliffen door Mornington Peninsula National Park. Volg de Fort Nepean Walk langs het doolhof aan tunnels dat Port Phillip Bay beschermt. Of pak de Bushrangers Bay Trail naar de vuurtoren van Cape Schanck. Klim naar de top van het Arthurs Seat State Park voor een spectaculair uitzicht over de baai en de skyline van Melbourne. Heb je zin in een echte uitdaging, maak dan een wandeltocht over het 26 kilometer lange traject van de Two Bays Trail. Dit is de langste aaneengesloten wandelroute op het schiereiland en wordt verbonden door boardwalks, trappen, bruggen en graspaden. Speur naar pelsrobben, dolfijnen en zeevogels tijdens een wildlife-cruise die vanuit Sorrento vertrekt.

Mornington Peninsula organiseert ook het hele jaar door allerlei evenementen op het gebied van eten en drinken. Geniet van de vele verse producten van het schiereiland tijdens het Dromana Strawberry Festival en het Frankston Sea Festival in januari, of de Mornington Peninsula Pinot Noir Celebration in februari.

Mornington Peninsula ligt op ongeveer een uur rijden in zuidelijke richting vanaf Melbourne.

Meer tips voor Australië