St Kilda, Victoria

St Kilda Pier, St Kilda, Melbourne, VIC

St Kilda, Victoria

Op slechts 6 km van het centrale zakendistrict ligt St Kilda, de speeltuin aan zee van Melbourne. St. Kilda is onderdeel van de City of Port Phillip dat de buitenwijken Port Melbourne en South Melbourne omvat.

St Kilda Beach strekt zich uit langs de kust van de Port Phillip Bay. Het is een veilig zandstrand met een lange, met palmen omzoomde promenade waar je kunt genieten van strandactiviteiten zoals strandvolleybal, strandcricket of een ontspannen wandeling.

De Boon Wurrung-stam van het Kulin-volk waren van oudsher de eigenaren van het land waar St Kilda nu ligt. Zij noemden dit gebied Euroe Yroke. Overal in St Kilda vind je de bewijzen van hun manier van leven. Bezoek de ‘Corroboree Tree’, een hele oude rode eucalyptusboom bij St Kilda Junction waar in een ver verleden stammenvergaderingen plaatsvonden.

St Kilda werd zo gedoopt door hoofdinspecteur La Trobe nadat hij in 1841 een boot had zien afmeren aan het strand die ‘Lady of St Kilda’ heette. In de jaren 1900 werd St Kilda de favoriete buitenwijk van de elite van Melbourne en werden er paleisachtige villa's gebouwd in de heuvels en langs het water. Door de opening van het Luna Park in 1912 werd de waterkant de pretparkzone van Melbourne. In die tijd was het Luna Park het nieuwste en grootste pretpark ter wereld. Het Luna Park is ook nu nog geopend. Je kunt er ritjes in de achtbanen maken en arcadespellen spelen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd St Kilda de 'rosse buurt' van Melbourne. Gedurende de jaren 60 raakte de wijk bekend om zijn onconventionele stijl doordat veel jonge kunstenaars en muzikanten de goedkope huizen betrokken. Deze buitenwijk heeft zijn alternatieve stijl tot op heden weten te bewaren.

De hoofdstraat van St Kilda is Fitzroy Street. Aan deze straat vind je openluchtpubs, cafés en restaurants met gerechten uit allerlei landen. Zij getuigen van het multiculturele erfgoed van Melbourne.

De Café Society van Acland Street bloeide op in de jaren 50 met de toestroom van kosmopolitische Europese migranten. Hun nalatenschap is nog steeds zichtbaar in de Europees ingerichte taartjeswinkels, cafés en designershops in deze straat.

Het oorspronkelijke St Kilda Sea Baths werd in 1931 geopend naast de St Kilda Pier. Vandaag de dag kun je nog steeds zwemmen in de zoutwaterbaden van dit gerenoveerde historische gebouw.
Langs de Marine Parade vind je de St Kilda Marina, waar veel inwoners hun boot hebben liggen. Meld je aan voor een visexcursie of geniet van verse vis en zeevruchten in een restaurant.

In St Kilda vind je ook een aantal van de meest bekende theaters van Melbourne, zoals het barokke Palais Theatre, Barkly Theatre en het National Theatre, het thuis van de National Theatre Ballet School en de National Theatre Drama School. Het 130 jaar oude Esplanade Hotel is een van de beste plekken van Australië om plaatselijke bands live te zien optreden. Zorg ook dat je de plaatselijke kunstenaarsmarkten niet mist die elke zondag op de Esplanade worden gehouden.

St Kilda is gastheer van een groot aantal festivals en evenementen gedurende het jaar. Het St Kilda Festival is een van de belangrijkste muziekevenementen van Australië en wordt bezocht door meer dan 400.000 mensen. St Kilda ligt ook vlakbij Albert Park Lake waar de Melbourne Formula 1 Grand Prix wordt gehouden.

Om in St Kilda te komen, kun je een tram pakken vanuit Melbourne via St Kilda Road.

Meer tips voor Australië