Rottnest Island, Western Australia

Rottnest Island, WA. © Tourism Western Australia

Rottnest Island, Western Australia

Rottnest Island is een korte tocht met de veerboot van Perth, maar het voelt alsof je een andere wereld in stapt. Rottnest Island werd zo'n 7000 jaar geleden gescheiden van het vasteland van Western Australian toen de zeespiegel steeg. De eerste bewijzen van menselijk bestaan op Rottnest Island dateren van 6500 jaar terug, toen de Nyungah, een Aboriginalvolk, in dit gebied woonde. Het eiland staat bij het plaatselijke Aboriginalvolk bekend als Wadjemup en is van grote spirituele betekenis voor de Aboriginalgemeenschappen.

Rottnest Island is al sinds het begin van de jaren 1900 een populaire toeristische bestemming. Ook in die tijd vervoerden veerboten toeristen naar de adembenemende stranden en prachtige baaien voor een zondags uitje.

Een wandeling door het grootste dorpje voelt als een reis terug in de tijd. De vroeg-koloniale cottages dateren uit halverwege de jaren 1800. De oude barakken zijn een goedkope optie als je van kamperen houdt of met de rugzak onderweg bent.

Excursies over land of zee bieden leerzame ervaringen, van ontmoetingen met wilde dieren tot historische en culturele uitstapjes. Het kleurrijke erfgoed van Rottnest als maritiem eiland, stafkolonie of basis tijdens de Tweede Wereldoorlog komt hierbij tot leven.

Rottnest Island is een natuurreservaat van klasse A. Dit betekent dat zeldzame en spectaculaire planten, zeedieren en wilde dieren beschermd zijn. Ontmoet een quokka, een schattig buideldier dat op een kleine kangoeroe lijkt en dat je alleen in Western Australia tegenkomt. In de herfst en de wintermaanden (maart tot en met augustus) zie je jonge dieren uit de buidel van hun moeder gluren. In de lente (september tot en met november) huppelen ze rond om hun nieuwe wereld te ontdekken. Ga mee met een boottocht om pelsrobben, visarenden, zeeschildpadden, dolfijnen en walvissen te spotten.

In de wateren rond Rottnest Island ligt een aantal scheepswrakken, overblijfselen van de vroege verkenningstochten langs de zuidwestelijke kust van Western Australia. Nu zijn dit perfecte duik- en snorkellocaties. Western Australia heeft het hoogste aantal booteigenaren per hoofd van de bevolking in Australië en Rottnest Island is een favoriete bestemming voor zeilers.

Aangezien er geen auto's rijden op de wegen, is fietsen een van de beste manieren om je over het eiland te verplaatsen. Bij de terminals van de veerboot en op het eiland zelf zijn fietsen te huur. De Bayseeker Bus rijdt ook regelmatig over het eiland en stopt bij verscholen stranden en plekken met een surfbranding. Er is nog meer plezier voor het hele gezin te vinden, zoals golf, tennis, winkelen en de cafés en restaurants in de nabijgelegen Thomson Bay.

Ga naar Wadjemup Hill en geniet van het panoramische uitzicht vanaf de Wadjemup Lighthouse. Het kristalheldere azuren water van de Indische Oceaan omlijst het eiland op een adembenemende manier. Maak een excursie en bezoek een echt werkende vuurtoren.

Maak een stevige wandeling over een van de uitstekende wandelpaden, zoals de West End Boardwalk en Vlamingh's Heritage Trail. In het binnenland van het eiland ontdek je een verbluffend oud landschap met roze zoutmeren, golvende zandheuvels en verweerde bomen die al honderden jaren door de oceaanwinden worden geteisterd.

De accommodatiemogelijkheden op Rottnest Island lopen uiteen van villa's met uitzicht op de oceaan en prachtige oude cottages tot comfortabele hutten, hotels en jeugdherbergen voor rugzaktoeristen.

Veerboten naar Rottnest Island vertrekken regelmatig vanaf de Barrack Street Jetty in Perth, Hillarys Marina en Fremantle. Als je in stijl wilt aankomen, pak dan een helikopter of luchttaxi.

Meer tips voor Australië