Cottesloe Beach, Western Australia

Cottesloe Beach, Cottesloe, WA. Foto © Tourism Western Australia

Cottesloe Beach, Western Australia

Cottesloe Beach is een van de populairste stadsstranden in heel Western Australia. Het strand bevindt zich halverwege de centrale bedrijvenwijk en de haven van Fremantle in de westelijke buitenwijken van Perth, op slechts 15 minuten van het stadscentrum. Cottesloe is beroemd om zijn ontspannen levensstijl en is al meer dan 100 jaar een populaire zeevakantiebestemming voor de inwoners van Perth. De dorpssfeer en het rijke maritieme erfgoed verleiden je vast en zeker om ook wat verder te kijken dan alleen de gouden stranden. Het is daarnaast de perfecte plek om de zonsondergang te bewonderen boven de Indische Oceaan, terwijl je ondertussen geniet van een heerlijk vers zeebanket.

Cottesloe Beach, gesitueerd in de westelijke buitenwijken van Perth, is een anderhalve kilometer lange strook gouden strand die zich uitstrekt van Mudurup Rocks tot de zuidelijke rotsen van Swanbourne Beach. Het is een van de favoriete stranden van de stad om te zwemmen, snorkelen surfen en de zonsondergang te bewonderen boven de Indische Oceaan.

Het kristalheldere water en de voortdurende golven zorgen ervoor dat het een populaire plek is voor zwemmers, bodyboarders en surfers. In 2009 riep Lonely Planet Cottesloe Beach uit tot het op een na beste strand ter wereld voor gezinnen.

De brede, grasachtige Cottesloe Esplanade, voorzien van schaduw door de gigantische Norfolk Pines, biedt prachtige plekken voor gezinnen om te picknicken, van het strand te genieten en om cricket te spelen. Op deze locatie worden ook vaak concerten in de openlucht georganiseerd. Er is een bruisende boulevard met restaurants, cafés en bars langs Marine Parade, waar je kunt genieten van een heerlijke maaltijd aan het strand. Via een zeeweg kunnen voetgangers en fietsers op een eenvoudige manier van het ene strand naar het andere gaan. Bekijk zeker ook de Pylon, een bezienswaardigheid en een populair duikplatform voor badgasten. In de buurt bevindt zich eveneens een golfbaan met negen holes.

Historisch gezien vormt het strand een weergave van de afgelopen 110 jaar uit de geschiedenis van Perth. In 1909 werd het dé surf- en reddingzwemlocatie in Western Australia dankzij de oprichting van de Cottesloe Surf Life Saving Club. De North Cottesloe Club volgde in 1912. Hele generaties uit Western Australia hebben zomers en avonden doorgebracht met het duiken in de Indische Oceaan vanaf het karakteristieke drijvende platform vlak uit de kust.

Cottesloe was de thuisbasis van John Curtin, Australiës 14de minister-president tussen 1941 en 1945. Het huis dat hij heeft gebouwd staat nog steeds in Jarrad Street en wordt beheerd door de National Trust of Australia (WA) en de Curtin University.

De Rottnest Channel Swim is een jaarlijks terugkerend zwemevenement in open water, van Cottesloe Beach naar Rottnest Island uit de kust. Het is een van de grootste zwemevenementen in open water ter wereld, waarbij een afstand wordt afgelegd van ongeveer 20 kilometer. Deze race dateert uit de tijd dat Rottnest Island werd gebruikt als gevangenis. Volgens de overlevering is het een paar gevangenen ooit gelukt om terug te zwemmen naar het vasteland, met onderweg rustpunten op Carnac en Garden Island.

Elk jaar ondergaat Cottesloe Beach een transformatie door de vrij toegankelijke tentoonstelling Sculptures by the Sea, met werk van lokale kunstenaars. Het is het zusterevenement van Sculpture by the Sea dat wordt georganiseerd op Bondi Beach in Sydney.

'Cott', zoals het liefkozend wordt genoemd door de lokale bevolking, is eenvoudig bereikbaar met de auto, bus of trein vanuit Perth.

Meer tips voor Australië