De natuurlijke attracties van Bundaberg

Groene schildpad, Bundaberg, QLD. © Tourism Queensland

De natuurlijke attracties van Bundaberg

Een zeldzame   kolonie  nestelende schildpadden is slechts een van de vele adembenemende natuurlijke attracties in de buurt van Bundaberg, op slechts vier uur rijden van Brisbane. Deze historische suikerrietstad is ook de meest zuidelijke toegangspoort tot het Great Barrier Reef, omgeven door koraalriffen en 140 km aan ongerepte witte stranden. Duik en snorkel bij Lady Musgrave Island en Lady Elliot Island en zwem en vis vanuit nationale parken aan de kust. Bundaberg biedt ook traditionele stedelijke trekpleisters, waaronder museums, historische gebouwen en weelderige botanische tuinen.

Het is maar een korte rit van Bundaberg naar Mon Repos Conservation Park, thuishaven van de grootste hoeveelheid nestelende zeeschildpadden op het Oostaustralische vasteland. Tussen november en maart kun je tijdens een nachtelijke tocht naar dit kleine strandje de groene, platrug- en de bedreigde loggerhead-schildpadden zien nestelen en broeden. Tussen half november en februari is de beste tijd van het jaar om vrouwelijke schildpadden eieren te zien leggen, terwijl de pas uitgekomen jongen half januari hun nest verlaten. In januari kun je soms nestelende volwassen schildpadden en hun pas uitgekomen baby’s zien wanneer ze naar zee kruipen voor hun eerste duik in het water.

Tijdens de zomermaanden legt  een aantal schildpadden hun eieren en broedt die ook uit (uit) op de nabijgelegen Lady Elliot en Lady Musgrave Islands, de meest zuidelijke eilanden van het Great Barrier Reef. Je vindt hier ook spectaculaire plekjes om te snorkelen en duiken, tussen reuzenmanta’s, vissen en alle andere regenboogkleuren van het leven in de zee. Verblijf in het eco-resort aan het strand van Lady Elliot Island, waar wel 19 duikplekjes zijn te vinden. Maak een begeleide wandeltocht door het rif of trek rond het eiland om de overvloed aan vogelsoorten te bekijken.

Verder naar het noorden vind je Lady Musgrave Island, een nationaal park en het enige koraaleiland in het Great Barrier Reef met een bevaarbare lagune. Zwem en snorkel in het heldere, turkooize water van de lagune tussen koraalforel en enorme vissen met levendige kleuren. Je kunt scubaduiken met reuzenmanta’s en murenen, in een boot met glazen bodem over het rif glijden of op zoek gaan naar zeesterren, zee-egels, schelpen en koralen die bij eb te zien zijn. Verken het eiland op een dagtrip of kruip in de huid van een schipbreukeling. Je moet een van de 40 kampeerplekken wel op voorhand boeken!

Bundaberg bevindt zich ook in het centrum van de Coral Coast, een dromerige strook witte stranden, nationale parken en ontspannen kuststadjes. Spring de branding van Agnes Water in en bezoek de zusterstad van 1770, een populair startpunt voor cruises door het rif en vistochten. In Elliot Heads ga  je zwemmen of vissen, in Coral Cove en Innes Park kun je duiken en in Woodgate Beach zijn heel veel kangoeroes te vinden.

Als je weer in Bundaberg terugkeert, kun je de geschiedenis van de stad bekijken in de museums en de gracieuze koloniale gebouwen. Maak een tochtje over de Burnett River, stap aan boord van de suikertrein door de Botanic Gardens en volg een rondleiding door de beroemde Bundaberg Rum Factory.

Bezoek Bundaberg, waar de schildpadden van Mon Repos slechts één van de vele attracties vormen.

Meer Australische ideeën