Albany, Western Australia

Perkins Beach, Albany, WA. © Tourism Western Australia

Albany, Western Australia

Albany ligt aan de verweerde zuidelijke kust van Western Australia, viereneenhalf uur rijden van(uit) Perth, en is de perfecte stad om even aan de helse drukte te ontsnappen. De stad wordt omgeven door groene zeeën, hoge bossen en nationale parken en biedt allerlei natuurlijke avonturen, van vissen en duiken tot wandelen en walvissen kijken. Albany is ook doordrenkt met de fascinerende verhalen van de Aboriginaleigenaars en de latere gedetineerden, zeelieden en walvisvaarders. Ontdek Albany aan het zuidelijke uiteinde van de met wilde bloemen bezaaide Bibbulmun Track of volg de South-West, Beaches en Goldfields Drive.

Albany, dat is gelegen aan Princess Royal Harbour aan de rand van de unieke King George Sound, beschikt over een stadspanorama dat maar weinig steden kunnen evenaren. Geniet van het uitzicht over de zee vanaf Torndirrup National Park, net voorbij de stad, waar de grillige granieten kustlijn ooit deel uitmaakte van Antarctica. Wandel naar de top van Stony Hill vanwaar je over Albany en de waterwegen eromheen, en zelfs verder noordelijk over Stirling Range National Park kunt uitkijken. Het park huisvest ook door de wind verweerde rotsformaties, zoals Natural Bridge en The Gap, dat op een duizelingwekkende hoogte van 24 meter boven de oceaan hangt.

Op de top van Mount Clarence en Mount Melville, die aan beide zijden van de stad opdoemen, zijn de panoramische uitzichten zo mogelijk nog spectaculairder. Bezoek naderhand de ecologische windturbines, slenter over de markten voor duurzame producten en werp een blik op de gigantische granieten aardlaag van Dog Rock. Snorkel, zwem of wandel over de panoramische promenade van het beschutte Middleton Beach. Wat verderop vind je Emu Point, waar je pelikanen kunt voeren, kunt picknicken of in een rustig restaurantje van je lunch kunt genieten.

Aan de kust biedt Albany vele mogelijkheden om te vissen, te duiken en walvissen te kijken. Gooi je hengel uit vanaf het strand of spring aan boord bij een vissersboot om zalm, haring, King George-wijting, sardienen, vijlvis, tonijn, snapper en haaien te vangen. Rond de doelbewust gezonken HMAS Perth, ook een populaire plaats voor scubaduiken, kun je vele kleurrijke vissen binnenhalen.

Tussen eind mei en oktober zwemmen de majestueuze zuidkapers en bultrugwalvissen tijdens hun jaarlijkse migratie langs Albany. Bekijk ze vanaf het strand of een landtong of van dichtbij op een cruise. Vanaf juli kun je de walvissen zien paren en jongen krijgen in de uitgestrekte groene zeeën van King George Sound, tussen de zeeleeuwen, dolfijnen en zeevogels. Vandaag de dag is de eens bloeiende, maar destructieve walvisjacht gelukkig vervangen door het kijken naar walvissen. Hierover vind je meer informatie in het interactieve walvismuseum van Albany, dat ooit als centrale voor de walvisvangst fungeerde.

Reis nog verder terug in de fascinerende geschiedenis van Albany op een replica van Brig Amity, het schip dat de eerste kolonisten en gedetineerden naar Western Australia bracht. De Britse legerexpeditie zette op 1e kerstdag 1826 voor het eerst voet aan wal in Albany en smeedde al snel vriendschappelijke banden met het Aboriginal Mineng-volk dat rond King George Sound woonde. Veel van deze inschikkelijkheid was te danken aan Major Lockyer, die vele Aboriginalvrouwen redde van de slavernij en hun ontvoerders in hechtenis nam. Kom meer te weten over Lockyer en andere historische figuren op het Amity Trail, dat langs oude gevangenissen en kroegen, walvisschepen en kolonistenhuisjes slingert.

Als je je voldaan voelt  over het plaatselijke erfgoed, kun je de nationale parken buiten de stad verkennen. In West Cape Howe National Park kun je een wandeling maken door bossen, heidevelden en witte stranden op het meest zuidelijke punt van Western Australia. Deltavliegers en paragliders vertrekken vanaf platforms die in de heuvelwand boven Shelley Beach zijn gebouwd. Ontdek bedreigde planten, dieren en vogels in West Gull National Park, net ten oosten van Albany, of trek noordwaarts naar de prachtige witte stranden van Two People Bay National Park. De grote doornkruiper, die sinds 1962 uitgestorven werd gewaand, is hier onlangs opnieuw ontdekt.

Maak een wandeltocht naar Albany op de Bibbulmun Track, dat op ongeveer 1000 km van Kalamunda ligt en langs hoge bossen, rustige akkers en wilde stranden loopt. Als alternatief kun je ook van het landschap genieten tijdens de South-West, Beaches en Goldfields Drive, een autoroute van acht dagen die vanuit Perth door het zuidwesten van Western Australia loopt.

Hoe je er ook komt, je zult verliefd worden op deze zeldzame stad met zijn dramatische geschiedenis en de vele natuurlijke ontsnappingsmogelijkheden.

Meer Australische ideeën