Op je pedalen naar het paradijs in de Blue Mountains

Fietsers in de Blue Mountains, NSW. © Destination NSW & Jeff Drewitz

Op je pedalen naar het paradijs in de Blue Mountains

Als het op een adrenalinerush aankomt is er niets beters dan razendsnel op een bike langs de rotsen, door diepe ravijnen en het bushland van de Blue Mountains te rijden.
Als het op een adrenalinerush aankomt is er niets beters dan razendsnel op een bike langs de rotsen, door diepe ravijnen en het bushland van de Blue Mountains te rijden.

De in de World Heritage-lijst opgenomen Greater Blue Mountains beslaan meer dan een miljoen hectare. Bovendien is het gebied zo dicht bebost dan ’s werelds oudste boom, de Wollemi Pine, hier tot 1994 onopgemerkt in een stille vallei heeft kunnen gedijen.

Het is dus geen wonder dat dit gebied bikeroutes in allerlei soorten en maten heeft. Er zijn duizenden kilometers vuurgangen, die de bergruggen op de steile wanden doorkruisen en afdalen naar de valeien ver eronder. Voel de koele lucht van het regenwoud op je gezicht terwijl je langs watervallen, adembenemend mooie panorama's, met varens begroeide geulen en prachtige bloemen naar beneden slingert. Een openluchtavontuur waar je u tegen zegt.

Je kunt je conditie testen tijdens een heuvelachtige 120 kilometer lange rit van Glenbrook naar Wentworth Falls of fiets 55 kilometer heuvelafwaarts op de route van Wentworth Falls naar Glenbrook. Deze brengt je langs de zuidzijde van de bergkam die door de bushwalkers van vroeger Blue Labyrinth werd genoemd, omdat ze het doolhof aan gelijksoortige richels met dezelfde toppen zo verwarrend vonden.

Zoek de uitkijkpunten van de Jamison Valley of volg de route van de ontdekkingsreizeiger George Caley tijdens een rit van vijf uur over de Mount Banks Road. Geniet van het schitterende uitzicht vanaf de met basalt bedekte Mount Banks en kijk uit over de Grose River Gorge. Anders dan Caley, die zijn idee om de Blue Mountains te doorkruisen opgaf toen hij de dichtbegroeide Grose Valley zag, ga je beslist niet teleurgesteld terug naar Sydney.

Neem de verharde wegen van de 10 kilometer lange Blackheath Tour langs de Govets Leap, Evans Lookout, Pulpit Rock en Perrys Lookdown. Je kunt op de Murphy's Trail tussen Wentworth Falls en Woodford stoppen en bij de Ingar Picnic Ground zwemmen. Die ontspanning kun je zeker goed gebruiken, want dit is een rit van drie tot vier uur, inclusief enkele korte steile klimmen.

Fiets door de heide en de bossen van Kings Tableland tijdens een lange, zware dagrit van Wentworth Falls naar McMahons Lookout. Van hieruit kun je Lake Burragorang zien, dat het grootste deel van Sydney’s water levert.

Ga van Hanging Rock naar Blackheath, spring over waterbars en geniet van uitzichten waarbij een ansichtkaart in het niet valt. Maak de heen- en terugreis van 30 kilometer vanaf Mount Victoria over historische paden. Of fiets twee tot drie uur op op de Katoomba's Cliff Drive langs de beroemde Three Sisters. De vergezichten hier op het rotspad zijn zo spectaculair dat je moeite zult hebben om je ogen op de verharde weg te houden.

Houd je van racen? Fiets dan eind juni - begin juli met honderden fietsers mee tijdens de 25 kilometer lange Careflight Woodford Glenbrook Cycle Classic. Doe dit om te winnen, of gewoon voor het goede doel, samen met buitenissig uitgedoste fietsers.

Of je nu op zoek bent naar schoonheid of halsbrekende adrenaline, er iets niets beter te vinden dan de fietspaden in de Blue Mountains.

Meer Australische ideeën