Blue Mountains Yulefest

Blue Mountains Yulefest

In de Blue Mountains hoef je niet tot december te wachten voor kerstpret. Ieder jaar van juni tot augustus trekken duizenden mensen hiernaartoe voor Yulefest – kampvuren, barbecues, meezingers en zo nu en dan sneeuw. Geniet van een overvloedige kerstmaaltijd in het grote oude Katoomba-pension, waar Yulefest begon. Zing kerstliedjes rondom de piano in Leura, ontmoet de Kerstman bij een kampvuur in Mount Victoria of geniet van een diner bij kaarslicht in Blackheath.

Het begon allemaal in 1980, toen een groep Ierse gasten sneeuwvlokken zag en nostalgisch werd over een koude kerst met alles erop en eraan. Hun eenmalige diner bracht een wintertraditie op gang die door andere pensions, hotels, vakantieresorts en restaurants in de hele regio warm werd ontvangen.

Ga eens zitten voor een vijfgangendiner, compleet met gevulde kalkoen en ham, cranberrysaus, vleesspiezen, glühwein en dampende pruimenpudding. Zet daarna je feestmuts op en neem deel aan het malle seizoensvermaak. Speel detective tijdens een 'murder mystery'-avond en geniet van een komisch optreden in Katoomba. Of geniet van de chaos die door een Leura Faulty Towers-club wordt opgediend. In Mount Victoria kun je de Kerstman uitdagen voor karaoke of het glas heffen tijdens een hoffelijk banket uit de Victoriaanse tijd. Aan de voet van de bergen kun je kerstgrappen uitwisselen terwijl je op een historische radarstoomboot over de Nepean River vaart.

In juni vieren lokale bewoners van de Blue Mountains samen het jaarlijkse Winter Magic Festival. Op de zaterdag die het dichtst bij de Winter Solstice (winterzomerwende) ligt, komen de straten van Katoomba tot leven met een opwindende parade van jongleurs, turners, musici, dansers, koren, straatzangers, straatmuzikanten, vertellers en poëten. Ook zijn er markten en de unieke Blue Mountains-ervaringen, met onder meer een feestelijke kerstmaaltijd aan boord van de puffende Zig Zag Railway.

Het goede van de Blue Mountains is dat het gemakkelijk is om je Yulefest-uitspattingen weer weg te werken. Wandelingen van diverse lengte leiden je door dit met ijsbloemen versierde landschap, dat is opgenomen in de World Heritage-lijst. Zie hoe zandstenen kliffen uitkomen in met blauwe mist gehulde bossen en hoe rustige stroompjes in de diepere ravijnen uitgroeien tot denderende watervallen. Bewijs hulde aan de Three Sisters - 3 rotsachtige bergtoppen die zijn vernoemd naar een Aboriginal legende – in Katoomba. Bezoek vervolgens Wentworth Falls, een pittoreske waterval aan de rand van de Jamison Valley. Verken de ondergrondse rivieren en kamers van Jenolan Caves en ga naar de top van Hanging Rock om je stem te horen weerkaatsen in de bosvallei eronder. Je kunt zelfs gedurende drie dagen de Six Foot Track volgen, het oorspronkelijke paardenpad dat van Katoomba naar Jenolan Caves loopt.

Verblijf in Katoomba, met magische berguitzichten en enorm veel gezellige cafés, antiekwinkels en tweedehandsboekwinkels. Of overnacht in het elegante Leura dat barst van de tuinen of in de prachtige bosomgeving van de Megalong Valley. Breng een paar nachten door in het historische Wentworth Falls of Blackheath, het hoogste stadje van de berg.

Met klatergoud en kalkoen, heldere dagen en sprookjesachtige landschappen is niet moeilijk om te zien waarom kerst al vroeg zijn intrede doet in de Blue Mountains.

Meer Australische ideeën