Bondi Beach, New South Wales

Bondi Beach, Bondi, NSW. © Destination NSW & Hamilton Lund

Bondi Beach, New South Wales

Bondi Beach is een van de beroemdste stranden van Australië en bekend over de hele wereld. Het staat waarschijnlijk op meer ansichtkaarten en heeft een rol gespeeld in meer televisieshows en films dan welk ander strand in Australië ook.

Elk jaar komen tienduizenden mensen, van backpackers tot miljardairs, naar het gouden zand van dit kilometerlange, brede strand, om te wandelen, te joggen of gewoon heerlijk te zonnen. Bondi Beach ligt maar tien kilometer van het stadscentrum en is een van de drukste stranden van Sydney. Het hele jaar door is dit strand het toneel van evenementen, van tentoonstellingen met kunst uit de regio tot marathons van 'city to surf'.

Bondi Beach is een van de drukst bezochte stranden van Sydney.

In alle seizoenen biedt het strand plaats aan een scala aan nationale en internationale evenementen, van de jaarlijkse 'fun run' City to Surf tot het vliegerfestijn Festival of the Winds. Op eerste kerstdag, midden in de Australische zomer, is het traditie om met familie en vakantiegangers feest te vieren op het strand. Op oudejaarsavond kijken duizenden feestvierders op het strand naar het nationale vuurwerk. Dit soort evenementen zijn zo populair, dat je soms een kaartje moet kopen. Ook in de winter is er van alles te beleven op Bondi Beach. Tijdens het Bondi Winter Magic Festival kun je je uitleven op de schaatsbaan.

De evenementen vinden vaak plaats rondom het Bondi Pavilion Community Centre, dat is opgenomen op de werelderfgoedlijst. Het centrum omvat een theater, een tentoonstellingsruimte en een amfitheater in de openlucht. Breng een bezoekje aan het Marine Discovery Centre in het centrum en bekijk de spectaculaire zeewezens van Australië.

Bondi is ook de thuishaven van de surfreddingsbrigade. De Bondi Life Saving Club is opgericht in 1906 en is daarmee de oudste brigade van Australië. In de zomer wordt er gepatrouilleerd door vrijwilligers, die ervoor zorgen dat zwemmers zich niet buiten het gebied wagen dat met de kenmerkende Australische rood-gele strandvlaggen is aangegeven. 's Zomers kun je op zondagochtend de 'Nippers' aan het werk zien, de toekomstige leden van de Australische reddingsbrigade die op zeer prille leeftijd al de kneepjes van het vak leren. Het rustige, bewaakte water is ook de perfecte plek om te leren surfen. Je kunt kiezen uit diverse lokale surfscholen.

In de hoofdstraat langs het strand, Campbell Parade, vind je talloze stijlvolle surfshops, modewinkels, en cafés en bars in de openlucht. Het is een populair trefpunt voor de beau monde van Sydney. De belangrijkste straten vanaf het strand zijn Hall Street, Roscoe Street, Curlewis Street en Beach Road. In Hall Street vind je hippe mode en designerlabels, terwijl Curlewis Street een aaneenschakeling is van kunstgalerieën. Elke zondag wordt op het terrein van de plaatselijke openbare school de Bondi Beach Market gehouden, een vlooienmarkt waar je niet alleen koopjes op de kop kunt tikken, maar waar je ook lokaal gemaakte sieraden, handwerk en hippe vintage kleding vindt.

Ga een hapje eten in kwaliteitsrestaurant Bondi Icebergs, genoemd naar een groep inwoners die het hele jaar door komt zwemmen, en waar je lokale beroemdheden kunt tegenkomen.

Wil je nog meer schitterende stranden zien? Maak dan de schilderachtige kustwandeling naar Tamarama, Bronte en Coogee. Op de zes kilometer lange wandeling van Bondi naar Coogee kun je vanaf de kliffen Bondi Beach compleet overzien. In het voorjaar vind je in het deel van de wandeling tussen Bondi en Tamarama Beach werken van lokale kunstenaars, in het kader van de tentoonstelling Sculpture by the Sea.

Als je naar Sydney komt, mag je Bondi Beach niet missen. In ongeveer een half uur ben je met het openbaar vervoer vanuit het stadscentrum op het strand.

Meer tips voor Australië