Van Bondi naar Bronte, Sydney

Bronte Beach NSW. © Tourism Australia

Van Bondi naar Bronte, Sydney

In Sydney speelt zich in de zomer alles langs de kust af en maar weinig gebieden zijn zo beroemd als de door de zee gevormde kuststrook tussen Bondi en Bronte. Leer surfen in Bondi, doe mee met de jetset in Tamarama en zwem in het gezinsvriendelijke getijdenzwembad van Bronte. Al wandelend van Bondi naar Bronte, een korte spectaculaire kustroute langs grootse zandstenen rotsen, maak je kennis met de drie stranden.

Start je wandeling op Bondi Beach, het prachtige, fraai gebogen zandstrand. Een kilometer zonplezier waar mensen van alle rangen en standen zich komen vermaken. Het hele jaar door zoemt het er van de actie, maar vooral ‘s zomers als de mensen zich ontspannen in het zand. Tussen de vlaggen kun je zwemmen en op het noordelijk gedeelte van het strand met zijn rustige golven kun je leren surfen. Ga lunchen met uitzicht op Campbell Parade of probeer de levendige eetgelegenheden verder van het strand af in Hall Street. Winkel in de hippe boetiekjes in de achterafstraten en bezoek de markt op zondag voor met de hand vervaardigde sieraden, plaatselijke ontwerpen en stijlvolle tweedehandsjes. Kijk vanaf de promenade naar de wateractiviteiten of geniet van de acrobatische kids in het Bondi Skate Park. Duik in het zeezwembad van Bondi Icebergs of bekijk alles vanaf een afstand met een drankje in het restaurant erboven.

Dankzij zijn gouden pracht en de eclectische bezoekers is Bondi Beach het middelpunt van heel wat zomerse activiteiten. Rugzaktoeristen vieren er Kerstmis zwemmend en als kerstman verkleed. Een week later komen de feestgangers er nieuwjaar vieren met vuurwerk en een beach dance party met internationale dj's. In januari wordt hier het Flickerfest gehouden, een kort filmfestival waarmee met vertoningen in het Bondi Pavilion en in de open lucht op Bondi Beach het zomerbioscoopseizoen van Sydney wordt geopend.

Geniet van de rijke natuur tijdens een wandeling langs een pad over de rotsen, dat bij Icebergs aan de zuidelijke rand van Bondi begint. Tijdens je wandeling krijg je een ongekend mooi uitzicht over de Stille Oceaan, terwijl je langs de steile, verweerde rotsen en de plaatselijke sportievelingen loopt. In november loop je ook langs de meer dan honderd prachtige, tot nadenken stemmende beelden van de tentoonstelling Sculptures by the Sea. Tijdens eerdere tentoonstellingen op Tamarama Beach waren er metalen insecten te zien die over een auto kruipen, een weelderig gevormde stenen vrouw zonnebadend op de rotsen en iglo’s van ijzerdraad.

Vanwege het deftige publiek heeft Tamarama de bijnaam Glamarama. Het biedt uitstekend surfwater, een diepe halve cirkel in het zand voor volleyballers en een open grasplek voor barbecues en picknicks. Van hieruit gaat de kustwandelroute weer omhoog, met verstommend mooie vergezichten voordat je bij Bronte weer naar beneden gaat. Zwem vanaf het strand of in Bronte Baths, waar de zwembanen lekker met de oceaan meedeinen. Surfers kunnen de right-hand golven in het zuiden proberen of de strandbranding in het noorden. Het met bomen omzoomde park is populair voor grote picknicks met het hele gezin en uitbundige potjes voetbal. Een heerlijk kopje koffie vind je in een van de trendy cafés.

Loop terug naar Bondi, stap op de bus naar de stad of blijf de kustroute volgen. Vanuit Bronte gaat deze tocht verder naar het zuiden, naar de snorkelplekjes bij Clovelly en Gordons Bay, naar Coogee, de plaats voor gezinnen en rugzaktoeristen, en naar Maroubra met zijn enorme golven.

Geniet deze zomer volop van de zonnige leefstijl van Sydney tijdens een wandeltocht van Bondi naar Bronte.

Meer Australische ideeën