Coogee Beach, New South Wales

Coogee Beach, Coogee, NSW. © Destination NSW

Coogee Beach, New South Wales

Met zijn schitterende strand, geweldige wandelroute langs de kust en beschermd waterreservaat met uitstekende mogelijkheden om te surfen, snorkelen en duiken, biedt Coogee alles wat de klassieke Australische strandlifestyle kenmerkt. Coogee Beach heeft een uitgestrekte strook goudkleurig zandstrand, historische oceaanzwembaden en talloze groene parken voor barbecues en picknicks. En dit alles op slechts 20 minuten van het drukke centrum van Sydney. Het is een ideaal strand voor gezinnen, met veilige zwemplekken en reddingzwemmers die het hele jaar door een oogje in het zeil houden. Coogee is daarnaast een van de oudste buitenwijken van Sydney, met talrijke historische gebouwen. De omliggende kliffen bieden mogelijkheden voor spectaculaire bushwalks en een reeks prachtige panoramische uitzichten op Sydney.

Coogee Beach is een van de geweldige stranden van Sydney, gelegen in de oostelijke buitenwijken van de stad.
Het wordt beschouwd als een ideaal familiestrand, met een rustige golfslag en reddingzwemmers die het hele jaar door een oogje in het zeil houden.

Via de bocht in het strand richting het zuiden kom je uit bij een park dat naar de Grand Reserve leidt, waar je een heerlijke picknickplek treft met spectaculaire uitzichten op de oceaan en een kinderspeelplaats. Deze verbonden open ruimten maken deel uit van de Eastern Beaches Coastal Walk.

Op het noordelijk deel van het strand loopt een trap van Dolphin Point naar beneden richting de oude Giles Baths, een open rotsmeer waar de golven tegenaan beuken. Om Gordon Bay heen ligt het Bronte Coogee Aquatic Reserve, beginnend bij de zuidelijke punt van Bronte Beach en omhoog lopend naar de noordelijke punt van Coogee Beach. Hier kun je snorkelen of duiken tussen de inheemse populatie nieuwsgierige tandbaarzen, de mascotte van New South Wales.

Op het zuidelijke punt bevindt zicht de Coogee Surf Life Saving Club. Deze club werd opgericht in 1907 en is een van de oudste in Australië. Je kunt de vrijwillige reddingzwemmers van Australië live in actie zien tijdens het jaarlijkse surffestival. Tijdens zomerse weekenden loop je de kans om de Coogee Minnows, de toekomstige reddingzwemmers van Australië in opleiding, in het echt te bewonderen.

Eveneens op de zuidelijke punt leidt de wandeling langs de kust naar McIvers Baths, een populair en controversieel zwembad uitsluitend voor vrouwen en gebouwd in 1876. Verder naar het zuiden werd Wylies Baths rond 1900 opgericht door langeafstandszwemmer Henry Alexander Wylie. Geniet na een verfrissende duik van een massage op het strand of van een yogales in de hele vroege ochtend.

De zes kilometer lange wandeling langs de kust van Coogee tot Bondi Beach duurt ongeveer twee uur en loopt langs een goed aangegeven pad. Onderweg word je getrakteerd op de mooiste uitzichten op de oceaan in Sydney en gezellige en rustige inhammen.

De promenade langs Coogee Beach bevat daarnaast talrijke gerestaureerde historische gebouwen, uitstekende restaurants en cafés, plus modieuze boetieks. Nadat je hebt genoten van een ontspannende dag aan het water, kun je de nieuwste films bekijken in de prachtige Ritz Cinema, een bioscoop die op de werelderfgoedlijst is geplaatst. Uiteraard kun je ook gaan shoppen in de kosmopolitische Coogee Bay Road. De nabijgelegen buitenwijken Kensington en Randwick bevinden zich in de buurt van de Centennial Parklands, waar je naartoe kunt gaan om heerlijk paard te rijden, vogels te spotten of te ontspannen.

Op ongeveer 800 meter van de kust bevindt zich Wedding Cake Island, waar de Australische rockband Midnight Oil in de jaren 80 een videoclip opnam. De jaarlijkse Island Challenge, die draait om een marathonzwemtocht vanaf en rondom het eiland, is een prominent evenement op de oceaanzwemagenda van Sydney.

Vereer Coogee Beach zeker met een bezoek als je in Sydney bent. Het strand is eenvoudig bereikbaar per bus vanaf het stadscentrum.

Meer tips voor Australië