Glebe: boeken, bohemiens en grote ideeën

Sappho Books en café, Glebe, NSW. © Destination NSW & Daniel Boud

Glebe: boeken, bohemiens en grote ideeën

Vind idealen en ideeën in de boekenwormbuurt van Sydney.
Glebe is de geleerde broer van de andere buurten in het centrum van Sydney die meer sex-appeal hebben. Maar wie heeft een markant profiel nodig of designer-mode als je idealen hebt en een intellectueel temperament?

Op dit mooie schiereilandje, gelegen tussen twee universiteiten, leeft een jeugdige gemeenschap van studenten, academici, activisten en new-agers. In de goedkope restaurants, cafés, boekwinkels, wasserettes, gezondheidswinkels en levendige kroegjes komt alles van chakra’s tot Chavez aan de orde.

De populaire markten op zaterdag met zijn koopjesjagers en bohemiens die op zoek zijn naar hippe kwaliteitskleren, massages en tempehburgers, mag je zeker niet missen. Snuffel langs de tweedehands spulletjes, platen, meubels, kunst, kunstnijverheid, sieraden en bric-à-brac, terwijl je naar de oorstrelende geluiden van bongo's en windgongen luistert.

De lommerrijke lanen met hun deftige Victoriaanse terrassen, Federation-gebouwen, en eenvoudige arbeidershuisjes maken van Glebe een heerlijk wandelgebied. Kuier langs de Glebe Point Road (die hier GPR wordt genoemd) en snuffel in boetiekjes en esoterische winkels of zie eruit als een intellectueel met een tweedehands boek in de hand. Drink koffie, eet een stuk taart, speel kaart en praat over liefde, leven en filosofie in de gezellige cafés. Werk aan je zen met massage, acupunctuur of andere alternatieve therapieën. In het Bicentennial Park met uitzicht op Blackwattle Bay kun je weer helemaal kind zijn. Deze grote groene ruimte biedt speelvelden, een skateboardhelling, een speeltuin en barbecues.

Als het op eten aankomt, is Glebe echt een werelddorp. In de vele voordelige etnische eetgelegenheden kun je terecht voor Thais, Indiaas, Japans, Koreaans en Nepalees eten, om er maar enkele te noemen. Je vindt er ook vele betere restaurants met een uitstekende reputatie. Ga ’s avonds naar een hippe cocktailbar, kijk naar een greyhoundwedstrijd op de plaatselijke racebaan of luister naar een Indie-rockband in een van de intieme wijnlokalen of levendige en bescheiden pubs.

In Glebe kun je de glamour vergeten en je helemaal richten op de goede dingen en geweldige ideeën.

Meer Australische ideeën