Manly Beach, New South Wales

Manly Beach, Manly, NSW. © Destination NSW & Hamilton Lund

Manly Beach, New South Wales

 

Manly Beach is ook een van de populairste Australische stadsstranden langs de uitgestrekte noordelijke kustlijn van Sydney. Manly Beach kreeg zijn naam in 1788 van kapitein Arthur Phillip, de eerste gouverneur van New South Wales, omdat hij onder de indruk was van 'het zelfvertrouwen en het manmoedige gedrag' van de oorspronkelijke Aboriginal bevolking in het gebied. Neem de majestueuze veerboot naar Manly vanaf Circular Quay en een half uur later sta je op Manly Wharf. 'Slechts zeven mijl van Sydney, maar een miljoen mijl van zorgen' is een veelgehoorde uitspraak van de bewoners van Manly. Wanneer je in dit kustplaatsje komt, begrijp je al gauw waarom.

 

Ingenesteld tussen het rustige strand van Sydney Harbour aan de havenkant en een populair surfstrand aan de oceaankant, lijkt het ongedwongen Manly Beach wel duizend mijl van het drukke Sydney af te liggen, maar met de veerboot ben je er in een oogwenk.

Manly is een geweldig Sydney-strand voor de hele familie. Vanaf de havenkant leidt de met palmen omzoomde Manly Corso naar de Steyne Promenade, waar een aantal surfshops van alles verkoopt, van surfplanken tot bikini's.

Het anderhalve kilometer lange, gouden Manly Beach heeft aan de zuidkant een beschut zeezwembad. Queenscliff, aan het noordeinde van het strand, is een geweldige plek om te leren surfen, maar ook ervaren surfers kunnen hier hun hart ophalen. Veel van de surfkampioenen van Australië hebben leren surfen aan Manly Beach. Aan de zuidkant slingert een pad van de Manly Surf Lifesaving Club naar Shelley Beach, een populaire plek voor joggers, fietsers en de lokale bevolking.

Vlakbij Manly kun je fantastische trektochten door de bush maken, er zijn fietspaden en je kunt veel historische locaties bezoeken.

De Manly Scenic Walkway slingert langs de havenkant, van The Spit Bridge via Dobroyd Head naar Manly, door een van de mooiste stukken landschap en bushland van Sydney Harbour. De wandeling duurt zo'n drie tot vier uur.

North Head Sanctuary is een van de verborgen schatten van Sydney. Wandel op je gemak langs de paden door het vrijwel ongerepte bushland en kijk of je inheemse vogels en dieren ziet. Laat je rondleiden door North Fort, een belangrijke militaire basis uit de Tweede Wereldoorlog.

Binnen het Sydney Harbour National Park in North Head, vind je Q Station, het eerste en langst gebruikte quarantainestation van Australië, dat een fascinerend inkijkje biedt in de opvang van de eerste immigranten.

Breng een bezoekje aan Oceanworld Manly en ontdek het leven onder de zeespiegel. In Penguin Cove kun je de kolonie kleine pinguïns van Manly bewonderen. In de charmante Manly Art Gallery and Museum vind je alles over de geschiedenis van Manly en de noordelijke stranden van Sydney. De collectie bevat voorbeelden van zwemkleding, hoeden, handdoeken, strandtassen en surfplanken van 1900 tot nu.

Andere populaire activiteiten zijn strandvolleybal, kajakken en duiken. In Manly vind je langs het strand bovendien veel uitstekende restaurants en cafés. Hier en daar wordt live muziek gespeeld en er zijn ook enkele pubs. In het weekend kun je op de vlooienmarkt originele kunst- en handwerken, sieraden, foto's en beeldhouwwerken kopen die zijn geïnspireerd op de lokale cultuur en levensstijl.

Manly is het begin van de reeks noordelijke stranden van Sydney die zich helemaal tot en met Palm Beach uitstrekt.

Meer tips voor Australië