Palm Beach, New South Wales

Palm Beach, NSW. © Destination NSW & Hamilton Lund

Palm Beach, New South Wales

Op iets meer dan een uur rijden van de stad bevindt Palm Beach zich op het uiterste puntje van Sydneys lange strook met noordelijke stranden. Het strand bevindt zich aan het einde van een lang schiereiland, met de branding aan de ene kant en Pittwater aan de andere. Heel veel welgestelden hebben hier hun vakantiehuizen gebouwd. Fans herkennen Palm Beach daarnaast ongetwijfeld als het mythische dorpje 'Summer Bay', de locatie waar de populaire televisieserie Home and Away wordt opgenomen. Het twee kilometer lange, goudkleurige strand kronkelt van Barrenjoey Head aan de zuidelijke kop van Broken Bay richting de zandsteenrotsen van Little Head in het zuiden.

Palm Beach bevindt zich aan het einde van een lang schiereiland, met de oceaan aan de ene kant en het rustige water van Pittwater aan de andere kant. De spectaculaire Barrenjoey Head tekent zich dreigend af boven het noordelijk deel van het strand, terwijl je de historische vuurtoren en de huisjes van de vuurtorenwachters kunt bewonderen aan het einde van de Barrenjoey Lighthouse Walk, een populair pad voor surfers, joggers en wandelaars. Vanaf de vuurtoren van Barrenjoey, gebouwd rond 1880, heb je een prachtig uitzicht op het Ku-ring-gai Chase National Park en Broken Bay, of op de spectaculaire kustlijn ten noorden van Sydney.

De North Palm Beach-surfclub is een ideale plek om te zitten en te genieten van de adembenemende uitzichten op de oceaan. De zuidelijke punt van Palm Beach is beter beschermd om te zwemmen. De meeste van de noordelijke stranden van Sydney bevatten rotsmeertjes die perfect zijn om baantjes te trekken of voor kleine kinderen.

In het dorp vind je unieke designerboetiekjes, met prijzen bekroonde restaurants en charmante pensions die heerlijke Australische lekkernijen serveren en daarnaast panoramische uitzichten bieden op de Grote Oceaan. In de winter is het een perfecte plek om migrerende bultruggen te spotten.

Aan de Pittwater-kant met 'kalm water' kun je een boot huren, zeilen, kayakken en duiken, evenals een bezoek brengen aan de elegante Palm Beach Golf Club. Governor Phillip Park bevat een prachtig picknick- en barbecuegedeelte.

Neem de historische pont vanaf Palm Beach naar het mooie Ettalong, een onder de lokale bevolking populaire plek om te picknicken en te kamperen. Er is ook een fantastische cruise mogelijk van Palm Beach Wharf langs de mooie lagere Hawkesbury River, een geweldige en ontspannende dagtocht.

Als je meer zin hebt om je benen te strekken, kun je besluiten om Sydneys Northern Beaches Walk te doen die van Barrenjoey naar North Head loopt en vier dagen in beslag neemt. In combinatie met Sydneys driedaagse Southern Coastal Walk ontstaat zo Sydneys Great Coastal Walk, een tocht van ongeveer 100 kilometer, die loopt van Palm Beach naar Cronulla in Sydneys zuidelijke buitenwijken.

De kortere Beach to Bay-loop verbindt vier reservaten van Palm Beach: Hordern Park, Wiltshire Park, McKay Reserve en Dark Gully Park. Het is een eenvoudige en plezierige wandeling door een gebied met zeldzame gevlekte gombomen en veel inheemse Australische planten en dieren om te bewonderen.

Er rijden bussen van Circular Quay en Central Station naar Palm Beach. De route leidt langs alle noordelijke stranden van Sydney, met als eindpunt Palm Beach. De stranden die worden aangedaan zijn Queenscliff, Harbord, Curl Curl, Dee Why, Collaroy, Narrabeen, Mona Vale, Bungan, Newport, Bilgola en Avalon. Als je ze allemaal wilt bewonderen, is een tochtje in een zeevliegtuig langs de kust een aanrader.

Meer Australische ideeën