Sydney’s verlokkende stranden

Bondi Beach, Bondi, NSW. © Destination NSW & Hamilton Lund

Sydney’s verlokkende stranden

Ontdek enkele van de 70 schitterende stranden van Sydney: van beschutte inhammen tot wereldberoemde zandstranden.
Je komt de stranden van Sydney al tegen voordat je in Botany landt. Je kunt ze vanuit het vliegtuig zien: een lange goudkleurige reeks die wordt onderbroken door de haven en wordt omgeven door groen struikgewas en de zee. Mogelijk heeft ook de welkomstvideo op het vliegveld al de beroemde beelden van Bondi Beach in je hoofd geprent. Als je een surffan bent, een zonaanbidder of alleen maar van de zee houdt, wil je natuurlijk de golven in, de zoute zeelucht ruiken of een lekker plekje in het zand bemachtigen.

Het is geen wonder dat de stranden je lokken. Sydney heeft meer dan 70 schitterende stranden van beschutte inhammen met bush en een nationaal park op de achtergrond tot wereldberoemde zandstranden. Ze bevinden zich allemaal in de buurt van het havencentrum van Sydney.

Als je naar het beroemdste strand wilt, neem je de bus naar Bondi Beach, waar surfers, hippies, gezinnen en de plaatselijke en internationale toeristen elkaar ontmoeten. Zwem vanaf of ren op de kilometers lange gouden stranden en ga de golven te lijf onder leiding van een surfinstructeur. Bekijk de mensen op de promenade of nip aan een cocktail boven Icebergs rotsmeertje.

Hoor de dreunende golven en proef de fijne zoutnevel tijdens een wandeling over het slingerpad van Bondi naar Bronte. Deze verweerde zandstenen rotsen vormen eind oktober het decor voor de tentoonstelling Sculptures by the Sea. Bewonder ze als je naar Tamarama (dat hier Glamarama wordt genoemd vanwege alle mooie lijven die er te zien zijn) en het gezinsvriendelijke Bronte wandelt. Verderop langs de kust vind je de snorkelparadijzen Clovelly, het mediterraans aandoende Gordon’s Bay en het rustige Coogee, waar heel wat rugzaktoeristen komen, en Maroubra met zijn enorme golven.

Rond je bezoek aan de oostelijke stranden van Sydney af met een ritje naar Watsons Bay, het oudste vissersdorp van Australië en de zuidelijke toegang tot Sydney Harbour. Alleen het uitzicht op de weg die vlak langs de rotskust loopt, is al meer dan de moeite waard. Eet fish & chips in het beroemdste visrestaurant van Sydney, kijk uit over de Tasmanzee tijdens een wandeling langs vuurtorens en The Gap en zwem in beschutte baaien.

Neem de veerboot of de jetcat naar Manly als je naar het noorden van de haven wilt vertrekken en ervaar waarom dit de favoriete plek van elke Sydneysider (inwoner van Sydney) is. Wandel door het inheemse bushland op de Manly naar Spit Bridge-route en fiets naar Fairy Bower. Zwem vanaf de surfstranden van de oceaan of in de rustige binnenhaven. Snorkel bij het piepkleine Shelly Beach en kijk naar de Norfolk Pines, waar als het donker wordt de prachtlori's heen gaan. Manly heeft ook geweldige winkels en je kunt er van gerechten uit de hele wereld genieten.

Vanuit Manly brengen de plaatselijke bussen je naar de noordelijke stranden van Curl Curl, Dee Why, Narrabeen, Mona Vale, Newport en Avalon, die allemaal beroemd zijn om hun relaxte sfeer en branding. Tenslotte kom je in Palm Beach terecht, een lang, fraai zandstrand aan de rand van een golfbaan, weelderige bush en duinen.

Veel stranden grenzen aan havens en de populairste daarvan is het grandioze Balmoral. Balmoral is een trendy, schilderachtig mooie voorstad aan de noordkust, met een reeks cafés en een aantal uitstekende restaurants en een grote groep geelkuifkaketoes die daar leven.

Als je genoeg hebt van de rollende golven vind je rustige alternatieven in de zoutwaterzwembaden van Sydney en de met netten afgezette gedeelten. Deze zijn uitstekend voor gezinsplezier met kleine kinderen, om baantjes te trekken of op je rug te drijven en naar de lucht te staren. Enkele hebben een open toegang naar de oceaan, terwijl anderen langs de haven liggen en weer andere prachtige stadsgezichten hebben.

Het is goed te begrijpen waarom de stranden van Sydney zo onweerstaanbaar zijn.

Meer Australische ideeën