Sydney Harbour Nationaal Park

Lucht van South Head & Sydney Harbour National Park, Sydney, NSW. © Destination NSW & Hamilton Lund

Sydney Harbour National Park

Naast de bekende gebouwen huisvest Sydney Harbour National Park privé-stranden , pittoreske eilanden en zeldzame enclaves met inheemse struiken. Voor zwemmen, picknicken en een bushwandeling is de spectaculaire Foreshore bij uitstek geschikt. Je kunt natuurlijk ook met een veerboot een van de haveneilanden bezoeken. Vaar met een zeilboot of kajak, bekijk de wilde dieren van dichtbij en ontdek eeuwenoude rotskunst en gebouwen die nog door de gedetineerden zijn gebouwd. De baaien, parken en landtongen aan de haven vormen een natuurlijke tribune voor enkele van de grootste evenementen van Australië, van vuurwerk met oud-en-nieuw tot de Sydney to Hobart-zeilrace.

Maak een wandeling rond de beroemdste haven van Sydney, over korte wandelpaden, op dagwandelingen of stukken van de 100 km lange Great Coastal Walk. Ontdek populaire stranddistricten zoals Balmoral Beach, Manly en Chowder Bay aan de noordelijke rand van de haven. Bezoek Taronga Zoo, zwem vanaf het mooie Chinamans Beach en wandel tussen Manly en de Spit Bridge. Verken oude forten en barakken en geniet van spectaculaire uitzichten over het water van Bradleys Head en Middle Head. Aan de zuidelijke rand van de haven vind je Nielsen Park en Parsley Bay waar families ‘s zomers massaal bijeenkomen. Smul van de fish & chips aan Watsons Bay in South Head en volg dan een historische route langs de kloof en de vuurtoren.
 
Overal in de haven vind je  verspreid de historische monumenten van Sydney. Kom meer te weten over de oorspronkelijke inwoners van de stad, de Cadigals, tijdens een cruise met een Aboriginalgids. Luister naar de Dreamtime-verhalen en leer de namen en betekenissen die de Aboriginals aan de natuurlijke monumenten van Sydney hebben gegeven. Bekijk de rotstekeningen van dichtbij en stop even voor een traditioneel Aboriginalwelkom en een bushtuckerlunch op Clark Island.

Bekijk het erfgoed van de gedetineerden die zich in Australië vestigden in het door de gedetineerden gebouwde Cadmans Cottage in The Rocks en het oude Quarantine Station in Manly, waar de immigranten in eerste instantie werden opgevangen. Sluit je aan bij een wandeltocht of kampeer een nachtje op Cockatoo Island, vroeger een gevangenis en scheepswerf. Tegenwoordig vormen de werkplaatsen, gevangenisbarakken, ondergrondse tunnels en gigantische graansilo’s de achtergrond voor evenementen en spraakmakende tentoonstellingen. Stap aan boord van een veerboot naar Fort Denison, waar in de prille dagen van de kolonisatie de zwaarst gestrafte gevangen in de isoleercel werden opgesloten. Shark Island is een pittoresk plekje voor excursies.

Sydney Harbour National Park beschermt de oorspronkelijke flora en fauna. Boek een nachtelijke rondleiding om de nachtdieren te ontmoeten, zeevogels op de rotswanden te spotten en naar een concert van vogelgezang in de bomen rond Middle Head en North Head te luisteren.

Er gaan regelmatig veerbootdiensten naar verschillende bestemmingen rondom de haven. Als je een cruise boekt, krijg je informatie over de omgeving, maar je kunt je natuurlijk ook door een watertaxi op een privé-strandje laten afzetten. Voor avonturiers is er dan ook nog de mogelijkheid om je op een zeilboot of in een kajak zelf een weg te banen tussen de met groen omzoomde baaien en zandstenen landtongen rondom de haven.

Sydney Harbour National Park is ook de ideale uitvalsbasis voor de populairste evenementen die in Sydney worden georganiseerd. Geniet op Australia Day van de race tussen grote schepen, kleine veerboten, zeiljachten en boten door de haven of kijk op tweede kerstdag naar de start van de Sydney to Hobart-zeilrace. Met oud-en-nieuw verdringt de menigte in Sydney zich voor een mooi plekje aan het water om te kijken naar een van ’s werelds mooiste vuurwerkshows vanaf Sydney Harbour Bridge.

Meer Australische ideeën