The Rocks, Sydney

Campbell's Cove, The Rocks, Sydney, NSW. © Destination NSW & Hamilton Lund

The Rocks, Sydney

Het leven van de eerste gevangenen in Sydney zet zich voort in The Rocks, een wirwar van kasseistraatjes en doodlopende steegjes op nog geen vijf minuten van Circular Quay. Verlaat de havenkade om de zandsteenterrassen en huisjes, evenals de oudste pubs van Sydney te zien. Deze historische wijk trekt niet alleen bezoekers maar ook de lokale bevolking aan met musea, galerieën, levendige weekendmarkten en hotels met uitzicht over de haven. The Rocks vormt een perfecte smeltkroes van het verleden en het heden. Je kunt er terecht voor spookrondleidingen, maar ook enkele van de beste feesten van Sydney worden hier georganiseerd.

De steile wirwar aan straatjes en steegjes van The Rocks strekt zich naar het westen uit tot Circular Quay en de imposante stalen boog van Sydney Harbour Bridge. Begin je ontdekkingstocht met een omzwerving rondom de havenkade, van het beroemde Opera House aan de ene kant tot net onder de brug. Bezoek de Pylon Lookout of beklim onder begeleiding, voor een nóg beter uitzicht, de brugoverspanning .

De pubs vormen de oudste cafés van Sydney en je kunt je aansluiten bij een wandeltocht om meer over de kleurrijke geschiedenis ervan te weten te komen. Luister naar livemuziek of proef een lokaal biertje in de cafés waar de zeelieden, soldaten en stuwadoors uit de 19e eeuw feestvierden en hun zorgen wegdronken. Met een gids kun je je een betere voorstelling maken van het leven van deze herrieschoppers, die heel hun leven te maken hadden met armoede en meedogenloze, door ziekte geteisterde omstandigheden . Laat je meeslepen door hun verhalen terwijl je tussen de pubs, de historische terrassen van Playfair Street, de pakhuizen en de arbeidershuisjes door slentert.

In diezelfde huisjes zijn tegenwoordig elegante boetiekjes en galerieën ondergebracht, waar je dure souvenirs kunt kopen of het werk van Australische kunstenaars kunt bewonderen. Op de populaire zaterdagmarkten is letterlijk alles te vinden van stijlvolle, met de hand gemaakte sieraden tot gourmetspecerijen voor bushtucker. Nadien laat je in een esoterische boekenwinkel met tarotkaarten je toekomst voorspellen of geniet je van een snelle lunch in een banketbakkerij of een café met een kolonale binnenhof.

The Rocks is eveneens de ideale uitvalsbasis voor enkele van Sydney’s bekendste culturele attracties. In het nabijgelegen Walsh Bay geniet je van een opvoering door de Sydney Theatre Company of neem je dansles bij de Sydney Dance Company. Tegenover Circular Quay ligt het Museum of Contemporary Art waar je ultramoderne tentoonstellingen uit heel Australië en de rest van de wereld kunt bekijken.

Voor een geschiedenisles ga je naar het Justice and Police Museum, een voormalig gerechtsgebouw waar de criminelen uit de erbarmelijke  waterkantregio van Sydney werden veroordeeld. Neem een kijkje in de oude cellen en stel je voor hoe een gerestaureerde verhoorkamer uit de jaren 1890 eruit zou zien. Als je meer wilt weten over het duistere verleden van Sydney, sluit je je aan bij een spookrondleiding rond The Rocks. Luister naar de griezelverhalen terwijl je in het licht van lantaarns door de smalle steegjes wandelt.

De spoken mogen dan gek zijn op deze kinderkopjes, je loopt eigenlijk meer kans om internationale toeristen of kantoormedewerkers uit de stad tijdens een borrel in een van de historische hotels tegen het lijf te lopen. Daarnaast kun je tijdens de massale vieringen in Sydney ook in een van de rumoerige menigtes terechtkomen. Luister naar livebands en neem op 26 januari, Australia Day, de atmosfeer in je op of geniet van het explosieve vuurwerk boven Sydney Harbour op oudejaarsavond. The Rocks is een absolute must, want hier ontmoeten het heden en het verleden van Sydney elkaar op een manier die je niet mag missen.

Meer Australische ideeën