AFL - The Australian Football League Finals Series

AFL - The Australian Football League Finals Series

Nationaal, Melbourne, Victoria
september

Van maart tot september strijden de teams van het Australian Rules Football (AFL) tegen elkaar voor een plek in de top acht om zich te kwalificeren voor de finales in Melbourne in september. AFL is de meest bezochte sportcompetitie van Australië, met teams die door hartstochtelijke supporters worden toegejuicht in Sydney, Adelaide, Perth en Brisbane. Bijna 95.000 fans vullen de tribunes van de Melbourne Cricket Ground (MCG) voor de grote finale die door nog eens miljoenen wereldwijd op televisie wordt gevolgd. Maar een finale 'live' bijwonen is met niets vergelijkbaar. In de hele stad heerst een uitbundige feeststemming waarbij opgewonden fans hun teams luidkeels aanmoedigen. Het is een unieke Australische ervaring.

Australian Rules Football (AFL) is de meest bezochte sportcompetitie van Australië, met teams die door hartstochtelijke supporters worden toegejuicht in Sydney, Adelaide, Perth en Brisbane. De wedstrijden worden vanaf maart door het hele land gespeeld, met als hoogtepunt de finales in september in Melbourne.

Australian Rules Football ontstond officieel in 1859, toen de eerste Melbourne Football Club werd opgericht en de eerste spelregels werden opgesteld. In 1897 vormden ze samen met Carlton, Collingwood, Essendon, Geelong, Melbourne en St Kilda de Victorian Football League. Dit was de voorloper van de Australian Football League (AFL), die in 1989 werd opgericht en nu 17 teams in heel Australië heeft.

De oorsprong van de sport is onzeker, maar historici denken aan een mengeling van invloeden, waaronder het Ierse spel 'caid', de rugbyunie en traditionele Aboriginalsporten zoals marngrook.

Vandaag de dag wordt dit energieke spel in snel tempo gespeeld door twee teams van achttien spelers die een ovaalvormige bal in de richting van de doelpalen naar voren moeten brengen door te schoppen, handballen en rennen. Het doel van de sport is om te scoren door de bal langs de doelpalen te duwen of door de middelste twee palen te trappen. Australian Rules is een contactsport en spelers mogen met hun handen tackelen of andere spelers met hun lichaam blokkeren.

Je kunt deze unieke Australische sport tijdens meer dan 100 thuis- en uitwedstrijden tussen eind maart en september bekijken. Volg de actie van de Sydney Swans op de Sydney Cricket Ground, de West Coast Eagles in Wacca in Perth of de Brisbane Bears die hun talenten in Gabba tonen.

Om de AFL-koorts echt te voelen, gaat niets boven de Grand Final op de beroemde Melbourne Cricket Ground. Terwijl de twee teams om de eindzege strijden, komt de hele stad in een echte feeststemming. De emoties tijdens de Grand Final lopen hoog op in Melbourne, waar fans vaak verdeeld zijn door banden die generaties teruggaan.

Van alle Australische sporten heeft AFL ook het hoogste percentage Aboriginalspelers. De sport is enorm populair in Aboriginal gemeenschappen, waaronder op de groene Tiwi Islands in de buurt van Darwin, waar het hele leven even stilstaat voor de Grand Football Final in maart.

Evenementen zoeken

Meer Australische ideeën