Australia Day

Australia Day

Nationaal
januari

Op Australia Day wordt de dag herdacht dat kapitein Arthur Phillip voor het eerst de Britse vlag hees in Sydney Cove op 26 januari 1788. Op deze officiële feestdag vinden er in het hele land honderden kleine en grote evenementen plaats. In Sydney verzamelen zich duizenden mensen langs de waterkant van Sydney Harbour voor de vieringen op het water. In steden en dorpen zijn er gemeenschappelijke ontbijten, strandfeesten, corrobees en concerten, parades en schoonheidswedstrijden, sportevenementen, culturele en historische tentoonstellingen en vuurwerkshows. Ook zijn er ceremoniën waarbij nieuwe staatsburgers worden verwelkomd. Het is de dag waarop Australiërs alles vieren wat het geweldig maakt om een Australiër te zijn.

Op Australia Day wordt de dag herdacht dat kapitein Arthur Phillip voor het eerst de Britse vlag hees in Sydney Cove en de eerste Europeanen naar Australië kwamen op 26 januari 1788.

Australia Day is een officiële feestdag en het moment waarop Australiërs uit alle lagen van de bevolking de nationale eenheid vieren. Het is ook een moment om met de vlag te zwaaien en actief deel te nemen aan de gemeenschap.

Australia Day begint meestal 's ochtends met een formeel gedeelte. De vlag wordt gehesen, het volkslied gezongen, kanonnen afgevuurd, speciale gemeenschapsprojecten en individuen worden in het zonnetje gezet, en er worden ceremoniën gehouden om nieuwe staatsburgers te verwelkomen. Er zijn gratis barbecue-ontbijten, leuke strandfeesten, corrobees en concerten, parades en schoonheidswedstrijden, sportevenementen, festivals en vuurwerkshows.

Geschiedenis van Australia Day

In 1787 bezegelde koning George III het lot van Australië door het land uit te roepen tot de nieuwe strafkolonie van Groot-Brittannië. Het werd beschouwd als een zware straf als je naar Botany Bay werd gestuurd. Straffen liepen uiteen van een ballingschap van zeven jaar, de minimumstraf, tot levenslange ballingschap, met diverse gradaties van dwangarbeid.

Op 13 mei 1787 vertrokken onder het bevel van Arthur Phillip 11 schepen van de First Fleet uit Plymouth. Het was een zware reis, waarbij de 1.400 opvarenden dicht op elkaar gepakt zaten. Kapitein Phillip vond Botany Bay ongeschikt voor een permanente nederzetting en leidde de vloot noordwaarts naar Port Jackson, waar de schepen op 26 januari 1788, na acht maanden op zee, aankwamen. Phillip doopte de baai Sydney Cove, een eerbetoon aan Lord Sydney, de Britse minister van Binnenlandse Zaken.

De First Fleet liet 700 veroordeelden (waaronder 188 vrouwen), 700 zeevarende handelaren, het personeel van de Royal Navy and Marine met hun gezinnen, 209 kippen, 74 varkens, 35 eenden, 29 schapen, 29 ganzen, 19 geiten, 18 kalkoenen, 5 koeien, 4 hengsten, 3 merries en 2 stieren aan land gaan.

De inheemse bevolking van Australië

De nationale dag van Australië is ook een belangrijk jaarlijks moment om de plek van de inheemse Australiërs in de geschiedenis van onze natie te herdenken, en begrip, respect en verzoening te bevorderen. Het is ook het moment waarop alle Australiërs zich bezinnen en vieren wat het betekent om Australiër te zijn.

Australian of the Year Awards

De Australian of the Year Awards vieren de prestaties en bijdragen van vooraanstaande Australiërs, zowel jong als oud, op alle gebieden van wetenschap tot sport. Er zijn vier categorieën: Australian of the Year, Senior Australian of the Year (60 jaar en ouder), Young Australian of the Year (16 tot 25 jaar) en Australia's Local Hero. De prijswinnaars worden bekendgemaakt in de hoofdstad Canberra op de vooravond van Australia Day.

Evenementen zoeken

Meer Australische ideeën