Theater in Australië

Theater in Australië

Australiërs gaan graag naar het theater en zijn dol op musicals, waardoor onze steden lange, uitverkochte theaterseizoenen kennen. Kijk naar Australische acteertoppers als Cate Blanchet en Geoffrey Rush op de planken van Sydney Theatre Company of geniet van een beroemde musical in het rijke theaterdistrict van Melbourne. In Brisbane, Adelaide en Perth vind je theater, dans en orkest onder één dak. Bekijk podiumkunsten in oude pakhuizen in Hobart, ga met cultuurminnende politici naar Canberra’s Civic Theatre of ontdek de specifieke dramatische stijl van Darwin.

Het hele theatergamma wordt in Sydney aangeboden, van intellectueel tot commercieel tot experimenteel. Ga naar een opvallende productie in het Sydney Theatre Company, dat prachtig gelegen is aan de haven in de buurt van The Rocks. De beroemde actrice Cate Blanchet speelt hier vaak en is bovendien samen met haar man, regisseur Andrew Upton, verantwoordelijke voor het creatieve programma. Sydney heeft ook een bloeiende onafhankelijke theaterscène, met onder meer Stables Theatre in Kings Cross, Belvoir Street Theatre in Surry Hills en Newtown Theatre in Inner West. Ga naar een mainstream musical in Theatre Royal op King St, het Capitol in Haymarket of het Lyric Theatre in Pyrmont. Je kunt ook zien wat er speelt in het schitterende State Theatre.

Als je in Melbourne zin krijgt om in gezang uit te barsten, is het misschien wel omdat er hier zoveel beroemde musicals worden opgevoerd. Ga naar legendarische musicalproducties zoals Phantom of the Opera, Les Misérables, Cats of Guys and Dolls in het majestueuze 1886 Princess Theatre in Spring Street. En dit is slechts een van de vele historische monumentale gebouwen in het centrale theaterdistrict van Melbourne. Net om de hoek in Her Majesty's Theatre worden enorme succesmusicals aangeboden. Ga voor kwaliteitsdrama naar het Arts Centre, het Malthouse Theatre of het MTC Theatre, allemaal in het bruisende culturele gebied van Southbank.

Veel steden in Australië hebben kunstcentra waarin meerdere theaters gevestigd zijn. Je vindt twee populaire theaters van Brisbane onder een dak in het Queensland Performing Arts Centre in South Bank. Ga voor onafhankelijk theater naar Brisbane’s West End of het Brisbane Powerhouse.

Zoek een voorstelling uit in het Adelaide Festival Centre, ook de thuisbasis van South Australia’s opera-, theater-, dans- en orkestgezelschappen. In Perth worden in het Institute of Contemporary Arts veel avant-gardistische producties opgevoerd. Ook kun je toneelstukken zien in Perth’s Playhouse en Blue Room Theatres, het Subiaco Arts Centre en de theaters van de University of Western Australia. Of bekijk een musical in His Majesty Theatre, dat doorgaat als het enige theater uit de tijd van koning Edward dat nog in gebruik is.

In Hobart is het Salamanca Arts Centre een centrum voor de podiumkunsten. Geniet hier van drama of kijk of je een glimp kunt opvangen van het spook dat naar men zegt ronddwaalt in het Theatre Royal, het oudste theater van Australië. In Canberra biedt het Theatre Centre in Civic een reeks podiumkunsten of kun je naar het Street Theatre gaan voor uitstekende lokale producties.

Darwin heeft drie hoofdtheaters waar je absolute topproducties kunt bekijken - Darwin Theatre Company, Darwin Entertainment Centre en het intieme, historische Browns Mart Theatre in Harry Chan Ave. In augustus kun je buiten genieten van het Darwin Festival, een eclectische mix van theater, komedie en cabaret.

Vier je passie voor theater in Australië, waar toneelstukken en musicals dagelijks in onze grote steden worden opgevoerd.

Search events

Meer Australische ideeën