De Bledisloe Cup

De Bledisloe Cup

Meestal is er tussen Australië en Nieuw-Zeeland een soort (van) rivaliteit te vinden die je binnen de familie zou verwachten. We maken grapjes over elkaars accent, prestaties en sporttalent en kibbelen over bij wie internationale sterren als Crowded House en Russell Crowe horen. Alleen op het gebied van sport worden we echt competitief en dan vooral tijdens de rugby Union’s Bledisloe Cup, die nu deel uitmaakt van de Tri Nations series. De eer van twee landen staat op het spel wanneer de Australische Wallabies tegenover de Nieuwzeelandse All Blacks staan. Woon een van de historische wedstrijden bij, waar de beste spelers van de wereld beslissen welk land nu echt de baas over de Tasmanzee is.

Je kunt niet onpartijdig blijven tijdens een Bledisloe-wedstrijd, die minstens een keer per jaar in Australië wordt gehouden als onderdeel van het Tri Nations-toernooi. Al voor de wedstrijd ook maar begonnen is, laaien de gemoederen tussen de Australische fans in groen en goudkleur en de Nieuwzeelandse tegenhangers in zwart en zilverkleur hoog op. Kijk hoe de Wallabies het volkslied van Australië zingen en hoe de All-Blacks antwoorden met hun geduchte haka. De menigtes vinden deze traditionele Maori-oorlogsdans geweldig, met het stampen van de voeten, op de dijen slaan en de opengesperde ogen wanneer wordt uitgeroepen ‘Ka mate, ka mate’ (Ik leef, ik leef) ‘Ka ora Ka ora’ (Ik sterf, ik sterf).

Het hoort allemaal bij een vurige sportstrijd die in 1931 begon, toen de toenmalige Gouverneur-Generaal van Nieuw-Zeeland Lord Bledisloe de Bledisloe Cup doneerde. Sinds die tijd reist de majestueuze zilveren beker, de grootste in de rugbywereld, over de Tasmanzee heen en weer en is er in meer dan 100 testwedstrijden 44 keer om gestreden. Nieuw-Zeeland heeft de beker 32 keer gewonnen, terwijl Australië hem 12 keer heeft kunnen bemachtigen. De overwinningen zijn gelijker verdeeld over de wedstrijden die op Australische grond werden gespeeld sinds de Tri Nations in 1996 werd geïntroduceerd.

Voor die tijd waren Bledisloe-gevechten zeldzaam, maar Australië en Nieuw-Zeeland staan nu minstens drie keer per jaar tegenover elkaar op een uit-en-thuisbasis. Je kunt een, en soms twee, van deze zinderende wedstrijden in Australische stadions, van Sydney tot Melbourne tot Brisbane komen bekijken. De Bledisloe ging in 2008 voor het eerst buiten de Tasmanzee, voor een goed bijgewoonde vierde wedstrijd in Hongkong. Tokio organiseerde in 2009 ook een vierde wedstrijd en de Bledisloe gaat voor de finale van 2010 weer terug naar Hongkong.

Australië is het toneel van vele onvergetelijke Bledisloe-momenten geweest. In 2010 riepen de All Blacks de overwinning uit na een spannende wedstrijd in Melbourne, ook het toneel van een overtuigende overwinning door de Wallabies in 2007. In september 2001 scoorde Toutai Kefu de winnende try voor Australië tijdens een historische wedstrijd in Sydney. In 2000 woonden een recordaantal van meer dan 100.000 mensen een wedstrijd bij die veel fans nog steeds de beste rugbywedstrijd aller tijden noemen. Bij de rust was Australië gelijk komen te staan met de All Blacks, waarmee ze de voorsprong van 24-nul inhaalden die de Kiwi's 11 minuten na de start van de wedstrijd hadden bereikt. Het bleef een nek-aan-nek-race totdat Jonah Lomu de try scoorde die de overwinning van de All Blacks met 39-35 be(ver)zegelde. Australië hield de beker tijdens de volgende dramatische wedstrijd, toen John Eales vanaf de zijlijn op het laatste moment nog een goal wist te maken.

Mis je kans niet om deel uit te maken van deze meeslepende rugbytraditie. Kijk toe hoe buren, vrienden en bondgenoten als felle sportrivalen tegenover elkaar komen te staan bij de volgende Bledisloe Cup van Australië.

Search events

Meer Australische ideeën