Duurzaamheidsevenementen van Australië

Duurzaamheidsevenementen van Australië

Test je sportuithoudingsvermogen in Australië, waar zij (we) regelmatig triatlons organiseren en (onze) “Ironmen” en “Ironwomen” bekende begrippen zijn. Concurrenten uit de hele wereld komen hierheen om te rennen, zwemmen, roeien en fietsen in een spectaculair landschap, van tropische stranden tot stijlvolle steden. Kijk hoe elitewielrenners rond Adelaide, de Barossa Valley en Fleurieu Peninsula in de Tour Down Under zoeven. Rek je spieren in de Ironman Finals in Port Macquarie of doe mee aan een triatlon op prachtige locaties zoals Sydney Harbour, Port Douglas en Broome’s Cable Beach. Ook kun je atleten uit overal in Azië-Pacific ontmoeten tijdens Darwin’s tweejarige Arafura Games.

Tour Down Under, South Australia
Tour Down Under, South Australia

Tour Down Under, South Australia

De beste professionele wielrenners ter wereld strijden in januari in de Tour Down Under. Het is het eerste evenement van het jaar in de wereldwijde UCI Pro Tour, met zes racedagen door Adelaide en South Australia. Kijk toe hoe de snelle wielrenners in lycra door de Adelaide Hills racen of langs de pittoreske landweggetjes van de Barossa Valley of Fleurieu Peninsula. Duizenden toeschouwers stromen toe voor de finale, een lus van 90 km door Adelaide. Ga nog even snel wat van de stad bekijken voordat je een plekje langs de zijlijn vindt. Ontbijt bij Adelaide Central Markets, bezoek de musea en galerieën van North Terrace of neem de tram naar het strand in Glenelg.

Kellogg’s Nutri-Grain Ironman & Ironwoman Series, Queensland & NSW
Kellogg’s Nutri-Grain Ironman & Ironwoman Series, Queensland & NSW

Kellogg’s Nutri-Grain Ironman & Ironwoman Series, Queensland & NSW

Er worden in januari en februari vijf evenementen in deze beroemde Ironman-serie gehouden. De eerste vier vinden plaats tijdens twee afzonderlijke weekends langs de Gold Coast en de Sunshine Coast, waar de finale traditioneel plaatsheeft op Sydney’s Cronulla Beach. Mis de kans niet om 36 van de sterkste reddingssurfers van Australië hun talenten te zien tonen in surfski, peddelsurfen, zwemmen in de zee en hardlopen op het strand. Het wordt nog interessanter tijdens de Cronulla-finale, wanneer twee mannelijke en vrouwelijke wildcarddeelnemers meedoen aan de elitecompetitie. Volg de serie langs de Pacific Coast Touring Route naar het zuiden. De route stopt onderweg bij Byron Bay, Coffs Harbour en Port Stephens.

Dextro Energy Triathlon, New South Wales
Dextro Energy Triathlon, New South Wales

Dextro Energy Triathlon, New South Wales

Ga in april naar Sydney voor de eerste etappe van de ITU Triathlon World Championship Serie. Elitetriatleten uit de hele wereld strijden in dit evenement, dat tegen de achtergrond van het beroemde Opera House en de haven van Sydney wordt gehouden. De baan deelt een soortgelijk landschap met de onvergetelijke triatlon van de Olympische Spelen. Verzeker je van een plaatsje bij het Sydney Opera House voor de start van de race of bij Circular Quay voor de zwempartij van 1500 meter. Supporters staan ook bij de historische Macquarie Street voor de fietsetappe van 40 kilometer en de loop van 10 kilometer. Wandel daarna door de Botanic Gardens aan de haven, slinger door de kasseistraatjes van The Rocks of woon een voorstelling in het Opera House bij.

Ironman and Ironwoman Australia, New South Wales
Ironman and Ironwoman Australia, New South Wales

Ironman and Ironwoman Australia, New South Wales

Je zult versteld staan van het getoonde uithoudingsvermogen van Ironman and Ironwoman Australia, dat in mei in Port Macquarie wordt gehouden. De race bestaat uit 3,9 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen en de deelnemers hebben zowel snelheid als technische vaardigheden nodig om te kunnen uitblinken. Deze sporthelden laten zien hoe veelzijdig ze zijn terwijl ze strijden om een van de 40 plaatsen voor het Ironman World Championship in Hawaï. Het evenement bestaat ook uit de Ironman 70.3 race, een kwalificatiewedstrijd voor het Ironman 70.3 Asia-Pacific Championship in Thailand. Bewaar nog wat energie om het mooie Port Macquarie te verkennen, halverwege de Pacific Coast Touring Route tussen Sydney en Brisbane.

Arafura Games, Northern Territory
Arafura Games, Northern Territory

Arafura Games, Northern Territory

Atleten uit meer dan 30 landen strijden in de Arafura Games, die om het jaar in mei in Darwin worden gehouden. Er hangt een gemoedelijke sfeer tijdens het evenement dat een week duurt en dat erop gericht is veelbelovende atleten uit de hele regio Azië-Pacific en daarbuiten te vormen. Kijk hoe een nieuwe generatie sportsterren zichzelf bewijst met meer dan 20 sporten, waaronder basketbal, boksen, zwemmen, hardlopen, voetbal, golfen en zelfs internationaal reddingszwemmen. Ook kun je zien hoe de topatleten van de Paralympics in de Oceania Paralympic Championships strijden. Met zijn multiculturele bevolking en ontspanning in tropische sfeer, is Darwin de perfecte locatie voor dit inspirerende internationale sportevenement.

Coral Coast Triathlon, Queensland
Coral Coast Triathlon, Queensland

Coral Coast Triathlon, Queensland

Ontspannen vakantiegangers komen samen met deelnemers die hun benen strekken voor deze triatlon, die in juli in Port Douglas wordt gehouden. Het motto van het evenement is “daag jezelf uit in het paradijs”. Met een renbaan van Olympische lengte langs stranden vol palmbomen en in de warme tropische oceaan beantwoordt het aan alle verwachtingen. Race individueel of in een team langs Four Mile Beach of juich de deelnemers gewoon toe vanaf de zijlijn. Het evenement heeft ook een renbaan op de helft van de afstand. Gebruik Port Douglas als uitgangsbasis om Great Barrier Reef, dat op de werelderfgoedlijst staat, en Daintree Rainforest, het oudste overlevende tropische regenwoud, te verkennen.

Cable Beach Triathlon, Western Australia
Cable Beach Triathlon, Western Australia

Cable Beach Triathlon, Western Australia

De zachte winterhemel van Broome straalt boven deze vriendschappelijke triatlon, die in een weekend in augustus op het legendarisch Cable Beach wordt gehouden. Deelnemers van alle leeftijden en ervaring zijn welkom op dit evenement, met een speciale kindertriatlon op zaterdag. De korte baan bestaat uit 300 m zwemmen, 10 km fietsen en 2,5 hardlopen. De lange baan is het dubbele van die afstanden. Dankzij de ontspannen familiale sfeer en de relatief gemakkelijke baan, is de Cable Beach Triathlon ideaal om te trainen of gewoon voor wat gezonde vakantiepret. Daarna kun je het exotische Broome, het begin van de Kimberley, verkennen.

Noosa Triathlon Multi Sport Festival, Queensland
Noosa Triathlon Multi Sport Festival, Queensland

Noosa Triathlon Multi Sport Festival, Queensland

Meer dan 8000 nationale en internationale deelnemers trekken naar Noosa voor dit diverse sportfestival in oktober. Ongeveer 5600 van die deelnemers doen mee aan de Noosa Triathlon, de grootste van het Zuidelijk Halfrond. Professionele triatleten strijden in hun eigen categorie, maar het evenement van 51,5 km staat ook open voor ervaren amateur-atleten en het grote publiek, van jongeren en families tot deelnemers van ouder dan 40 jaar. Andere festivalevenementen zijn onder meer een ontbijtloop, golfdagen met beroemdheden en bedrijven, 1000 m zwemmen in de zee, een wegrace van 5 km en “Grand Prix”-fietsevenementen voor mannen en vrouwen. Er zijn ook triatlons op maat voor gevestigde kampioenen, kinderen en mensen met speciale intellectuele behoeften.

Ironman Western Australia, Western Australia
Ironman Western Australia, Western Australia

Ironman Western Australia, Western Australia

Het slaperige kustplaatsje Busselton, in de buurt van de Margaret River-streek, vormt in december de achtergrond voor deze zware triatlon. De race begint bij zonsopgang en bestaat onder meer uit 3,8 km zwemmen, 180 km wielrennen en 42,2 km hardlopen. Iedereen kan meedoen, maar de 1400 plaatsen zijn snel gevuld. De deelnemers ontspannen zich in het levendige Ironman Village, warmen zich op met oefenzwempartijen vanaf Busselton Jetty, vieren na de race feest en houden een prijzenceremonie. Daarna ligt de prachtige Margaret River-streek voor je klaar. Snorkel langs turkooizen baaien, surf langs vlekkeloze stranden, trek door torenhoge wouden en doe je tegoed aan hemels eten en wijn.

Search events

Meer Australische ideeën