Jazz-, blues- en klassieke muziekfestivals

Melbourne International Jazz Festival, Melbourne, VIC. © MNC Media

Jazz-, blues- en klassieke muziekfestivals

Liefhebbers van jazz, blues of klassieke muziek kunnen geweldige muziek combineren met spectaculaire omgevingen tijdens een van de vele festivals gedurende het jaar. Verbaas je over de natuurlijke akoestiek op een boerenlandgoed tijdens Opera in the Paddock. Bezoek wijnstreken tijdens Opera in the Vineyards of Jazz in the Vines. Beleef tijdens het Bluesfest een muzikaal avontuur op een boerderij waar theebomen worden verbouwd. Luister naar jazz in hartje Melbourne met nachtelijke optredens in het kunstcircuit of in intieme clubs. Droom weg op kamermuziek van wereldklasse terwijl je van de winterzon geniet in het tropische Townsville. Bezoek Adelaide om naar de betoverende klanken van een klassieke gitaar te luisteren. Tijdens het Adelaide International Guitar Festival brengen artiesten en internationale gaststerren allerlei stijlen ten gehore.

Opera in the Paddock
Opera in the Paddock

Opera in the Paddock

Delungra, New South Wales
maart

Het jaarlijkse klassieke muziekspektakel in de openlucht, Opera in the Paddock, ontstond tien jaar geleden toen een echtpaar, hij is boer, zij is operazangeres, besloten om iets te doen met de schitterende, natuurlijke akoestiek op het familielandgoed 'Mimosa' op het platteland van New South Wales. Opera in the Paddock is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze klassieke openluchtmuziekevenementen. Het evenement wordt georganiseerd door een non-profitbedrijf, Opera North West Ltd, en staat steeds weer garant voor klassieke muziek van het allerhoogste niveau met nationaal en internationaal bekende artiesten.

Bluesfest
Bluesfest

Bluesfest

Byron Bay, New South Wales
april

Bluesfest is het belangrijkste bluesfestival van Australië en wordt al bijna 25 jaar lang in Byron Bay gehouden. Op de 120 hectare van de Tyagarah Tea Tree-boerderij ten noorden van Byron Bay worden het grootste deel van het jaar theebomen gekweekt, maar een paar weken voor, tijdens en na het festivalweekend met Pasen, is dit de locatie van Bluesfest. Ruim 17.500 bezoekers komen naar dit openluchtfestival om meer dan 200 optredens van de beste blues-, folk-, soul en wereldmuziekartiesten op 6 verschillende podia bij te wonen. Chill onder de bomen samen met de koala's.

Melbourne International Jazz Festival
Melbourne Jazz Festival

Melbourne International Jazz Festival

Melbourne, Victoria
juni

Het Melbourne International Jazz Festival brengt Melbourne tot leven in de winter. Jazzfans worden getrakteerd op ruim 300 Australische en internationale muzikanten. De 100 optredens zijn een onvergetelijke ervaring. Het gevarieerde programma laat jazz weerklinken in het centrum van Melbourne met nachtelijke optredens in het kunstcircuit of in intieme clubs. Daarnaast kun je genieten van filmvoorstellingen, masterclasses, dagelijkse gratis concerten, 'geluidswandelingen' in de avonduren en zijn er allerlei attracties voor het hele gezin. Luister buiten of binnen naar een aantal van 's werelds beste jazzoptredens. Locaties zijn onder meer het Federation Square van Melbourne, Birrarung Marr, het Australian Centre for the Moving Image, Melbourne Recital Centre, Melbourne Town Hall en het legendarische Palais Theatre van St Kilda.

Australian Festival of Chamber Music
Festival of Chamber Music

Australian Festival of Chamber Music

Townsville, Queensland
juli-augustus

Het Australian Festival of Chamber Music wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze, internationale kamermuziekevenementen op het zuidelijk halfrond. Het festival vindt jaarlijks eind juli plaats in Townsville en duurt tien dagen. Het staat wereldwijd bekend om zijn uitstekende musici, programmering en presentatie. Je kunt op verschillende locaties in Townsville concerten bijwonen, zoals in het Townsville Civic Theatre, Jupiter’s Casino Townsville, de Perc Tucker Regional Gallery en de Sacred Heart Cathedral. Het Australian Festival of Chamber Music geeft je de kans om naar internationale musici te luisteren onder de tropische winterzon van Queensland.

Adelaide International Guitar Festival
Adelaide Guitar Festival

Adelaide International Guitar Festival

Adelaide, South Australia
augustus

Het Adelaide International Guitar Festival wordt gehouden op diverse locaties in het Adelaide Festival Centre, dat zich op de oever van de Torrens-rivier bevindt in het centrum van Adelaide. Luister naar een aantal van de beste Australische gitaristen en naar internationale gastoptredens die gevarieerde stijlen ten gehore brengen. Het hoogtepunt van het festival is de Adelaide International Classical Guitar Competition waar deelnemers uit heel de wereld naartoe komen. De finalisten hebben een strenge auditieronde doorlopen. De jury bestaat uit internationale festivalartiesten en gerenommeerde gitaristen, leraren en muziekexperts uit heel Australië.

Noosa Jazz Festival
Noosa Jazz Festival

Noosa Jazz Festival

Noosa, Queensland
augustus-september

Het Noosa Jazz Festival presenteert allerlei soorten jazzmuziek, van traditioneel tot moderne funk en van blues tot alternatieve pop en progressief. Het schitterende, aan zee gelegen stadje Noosa is de gastheer van dit festival dat als een van de belangrijkste culturele evenementen van Queensland wordt beschouwd. Het is dé plek voor de jazzscene van Australië. Andere populaire evenementen tijdens dit vierdaagse festival zijn Tastings on Hastings, waarvoor de hoofdstraat wordt omgetoverd in een openluchtrestaurant, dagelijkse riviercruises met een jazzband aan boord en kleinschalige optredens op intieme locaties. Het is een unieke kans om van geweldige muziek, fantastische gerechten en Australië in de lente te genieten.

Jazz in the Vines
Jazz in the Vines

Jazz in the Vines

Hunter Valley, New South Wales
oktober

Jazz in the Vines is een van de meest populaire eet-, wijn- en muziekhappenings in de regio van de Hunter Valley. Raak onder de indruk van Australische topmuzikanten in een van de meest bekende wijnbouwstreken van Australië. Neem een picknickmand mee en geniet van een jazzconcert in de wijngaard van Tyrrell's Vineyard. Laat je verwennen door gourmetgerechten in een van de uitstekende restaurants en wijnmakerijen van de Hunter Valley. Er rijden speciale 'jazzbussen' naar de regio 's Hunter en Central Coast, maar je kunt er ook voor kiezen om in stijl te arriveren in een limousine.

Opera in the Vineyards
Opera in the Vineyards

Opera in the Vineyards

Yarra Valley, Victoria; Hunter Valley, New South Wales
oktober

Twee van de befaamdste wijnmakerijen van Australië, Wyndham Estate Winery in de Hunter Valley en Domaine Chandon in de Yarra Valley in Victoria, staan gedurende twee weken in oktober helemaal in het teken van Opera in the Vineyards. De beste operazangers en -zangeressen van Australië, de adembenemende omgeving van de wijnmakerijen, het weergaloze eten en de voortreffelijke wijn zorgen voor een ervaring die je niet mag missen. Bezoekers wordt aangeraden vroeg te komen om hun smaakpapillen te trakeren op de heerlijke delicatessen en wijnen die op de markt worden aangeboden. Terwijl de zon ondergaat tussen de wijnranken, neem je plaats in het magnifieke amfitheater voor een gedenkwaardige avond vol klassieke muziek.

Search events

Meer Australische ideeën