Een snufje Orange, New South Wales

Mayfield Vineyard, Orange NSW. © Evolving s & Destination NSW

Een snufje Orange, New South Wales

Doe het rustig aan en geniet van het leven in Orange, aan de voet van een uitgedoofde vulkaan. Orange ligt vanuit Sydney op vier uur rijden naar het westen. Breng een bezoek aan de koele wijnmakerijen en gerenommeerde restaurants. Proef de heerlijke regionale gerechten en de wijn tijdens de Orange F.O.O.D-week in april of later in het jaar tijdens het Orange-wijnfestival in oktober. Zwerf door de botanische tuinen van Orange, volg het City Heritage-spoor of kijk over de stad vanaf Mt. Canobolas, een oeroude vulkanische bergpiek. Net voorbij Orange ligt een van de eerste goudmijnen van Australië. Verder vind je hier de kalksteengrotten van het Borenore Karst Conservation Reserve en aantrekkelijke historische dorpjes.

Laat je zintuigen helemaal gaan in Orange, waar door de vruchtbare vulkanische aarde van alles wordt geproduceerd, van steenvruchten tot olijven, kaas, paddenstoelen en druiven. De overvloed van de regio wordt uitgespreid op de boerenmarkt die elke tweede zaterdag van de maand op de Orange Showground wordt gehouden. Pluk je eigen appels, kersen en bessen in de boomgaarden, proef rundvlees en lamsvlees afkomstig van de plaatselijke boerderijen in de bekroonde restaurants of proef de wijn die wordt gemaakt van de druiven die hier worden verbouwd. Pinot gris, viognier, tempranillo en Italiaanse rode wijn zijn slechts een paar van de koele klimaat-variëteiten die de reputatie van Orange zo snel verspreiden. Breng een bezoek aan een van de meer dan 40 wijnmakerijen tijdens een autoritje door het platteland. Onderweg zie je heel veel tuinen en aantrekkelijke picknickplaatsen.

Als je een echte gourmetliefhebber bent, is een van de grote eet- en wijnfestivals in de regio een must. Geniet van de lokale eetgewoontes en ontdek wat de invloed ervan op jouw eetkeuze is, tijdens het Slow Food-festival in februari in Roberston Park. Leer zelf koken tijdens een kookles, laat je tijdens een voortreffelijk maal meeslepen door live jazz of doe mee met een enorme regionale picknick tijdens de F.O.O.D-week in april. De echte gourmet kan ook aan zijn trekken komen tijdens het Orange-wijnfestival in oktober. Hier kun je je eigen wijn maken en tijdens een veiling een bod uitbrengen op wijnflessen die door plaatselijke kunstenaars zijn beschilderd. Tijdens het weekprogramma kunnen er wijnen worden geproefd en worden er kunsttentoonstellingen, uitgebreide lunches en diners, live muziek en versmarkten georganiseerd.

Orange heeft een rijke geschiedenis en cultuurtraditie die je je eigen kunt maken. In de stad kun je over het City Heritage-pad lopen. Dit pad verbindt 40 historische plekken in de elegante met bomen omzoomde straten van Orange met elkaar. Bekijk het neoklassieke gerechtsgebouw, dwaal door kerken met gebrandschilderde ramen en geperste metalen plafonds en breng een bezoek aan het 18e-eeuwse Duntryleague-herenhuis. Bij het monument in de buurt van zijn geboorteplaats kun je eer bewijzen aan de bush-straatzanger Banjo Paterson, die het welbekende lied ‘Waltzing Matilda’ schreef. Bekijk klassieke Australische schilderijen in de Orange Regional Gallery of geniet van een klassiek concert in het Orange Regional Conservatorium of Music.

Buiten kun je langs de exotische en inheemse planten in de botanische tuinen van Orange dwalen. Of volg een van de zeven wandelroutes naar de top van de oeroude vulkanische bergpiek van Mt. Canobolas. Er wordt beweerd dat dit de hoogste piek is tussen de Blue Mountains en Perth in West-Australië. Sta even stil bij het fantastische uitzicht over Orange en wandel dan naar Federal Falls waar Australische parkieten, kaketoes, papegaaien en prachtlori's een opgewekt achtergrondkoor vormen. Aan de voet van de berg kun je zwemmen, zeilen of vissen in het kunstmatige Lake Canobolas.

Orange is een fantastische basis voor het verkennen van de heerlijkheden in de omringende regio. Ga op zoek naar goud in Ophir Reserve, waar de goudkoorts voor het eerst in Australië uitbrak, of neem een picknick mee naar de historische Gosling Creek Reserve. Als je nog iets verder weg gaat kom je bij de Carcoar Dam waar je kunt zeilen, windsurfen, zwemmen en vissen. Maak een fakkeltocht door de onwerkelijke kalksteenwereld van Tunnel Cave in het Borenore Karst Conservation Reserve. Wandel onder de loofbomen in Blayney, waar windenergie wordt opgewekt en waar veel historische gebouwen staan. Proef de truffels die naast de plaatselijke eiken zijn opgegraven in het pittoreske National Trust-dorp Milthorpe, of ga op onderzoek uit in Molong, in de heuvels van de Macquarie Ranges.

Neem de tijd voor de terugrit naar Sydney. Na een reis naar Orange zul je beseffen dat het leven te goed is om je zo te haasten.

Meer Australische ideeën