Ga uit je dak over boten, zonder dat er een druppel water aan te pas komt.

explore-events-nt-henley-on-todd.jpg

Ga uit je dak over boten, zonder dat er een druppel water aan te pas komt.

Tijdens de laatste zondag van augustus wordt er in Alice Springs een zeil- en roeiwedstrijd gehouden... in een droge rivierbedding.
De outback maakt een mens gek. Een andere verklaring is er niet voor het feit dat de jaarlijkse zeil- en roeiwedstrijd Henley-on-Todd in een droge rivierbedding in Alice Springs wordt gehouden.

Met piratenschepen die meelgranaten afschieten, deelnemers die hun kano's of badkuipen op poten voortbewegen met scheppen als peddels, vraag je je al gauw af of de hitte en het stof het in deze beroemde stad in de outback hebben gewonnen van het gezonde verstand.

Eens per jaar verandert de zandbedding van de Todd River in een racebaan voor de knotsgekke bemanningen van boten in Flintstone-stijl. Je komt er Noormannen tegen die waterkanonnen van hun oorlogsschepen afvuren en reddingsbrigadiers die mensen in nood uit het zand redden. Er zijn jachten zonder bodem en wildwaterkajaks, boogieboards voor vijf personen en zandski’s. Zelfs als je bang bent voor water kun je meedoen door boten af te meren of zand te scheppen in vaten van 200 liter.

De eerste Henley-on-Todd werd gehouden in 1962 toen Reg Smith uit Alice Springs de beroemde Henley-on-Thames tussen de universiteiten van Cambridge en Oxford wilde ensceneren. De Rotary Club in Alice Springs omhelsde het idee onmiddellijk hoewel de stad 1,500 km van bevaarbaar water afligt.

Was men creatief, knettergek of alleen maar gezegend met een groots gevoel voor humor? Feit is dat de drie organiserende Rotary Clubs van Alice Springs inmiddels meer dan één miljoen dollar hebben ingezameld voor plaatselijke, nationale en internationale goede doelen.

Onder de wereldwijde sportevenementen is de Henley-on-Todd gewoon een heerlijk krankzinnig spektakel. Het evenement trekt plaatselijke en internationale deelnemers, waarvan er heel wat in het nieuws op tv belanden: varend in een bodemloze badkuip of terwijl men op een boogieboard door het zand wordt getrokken.

Doe mee aan de actie in het denkbeeldige water of geniet in de koelte van een gomboom van alle hilariteit. Als je er eenmaal aan gewend bent, kun je bij deze gekte uit de outback gewoon enorm veel plezier beleven.

Meer Australische ideeën