Cooly Classic - Coolangatta Ocean Swim

Cooly Classic - Coolangatta Ocean Swim

Zon, zee, strand en sport: tijdens de Coolangatta Ocean Swim kom je alle kenmerken van de strandcultuur in Australië tegen. Zwemwedstrijden in open water komen overal in het land voor, maar de ‘Cooly Classic’ in april is een van de beroemdste. Zowel de zwemmers als de toeschouwers begeven zich in groten getale naar de Gold Coast voor het uitdagende parcours en de atmosfeer van een strandfeest. Sluit je aan bij de “ijzeren” mannen en vrouwen van Australië over deze 2,5 km lange zwemwedstrijd, test jezelf tijdens een kortere beginnerswedstrijd of start een aanmoedigend clubje op het strand. Na de race kun je van de Gold Coast genieten. Strek je uit op de gouden stranden, leer surfen en ontdek de Aboriginalcultuur in dit gebied. Ga naar walvissen kijken, eilandhoppen of verken de met regenwouden bedekte binnenlanden.

De race start vanaf Rainbow Beach, de thuisplaats van de legendarische Snapper Rocks Superbank. Surfers vinden deze golven, enkele van de langste ter wereld, geweldig. Voor oceaanzwemmers zorgt deze eeuwigdurende tunnel voor een serieuze uitdaging! De volledige 2,5 km lange route doorkruist nog eens twee grote surfgolven voordat je de finishlijn aan Kirra Beach bereikt. Als je denkt dat je dit niet redt, kun je ook aan een 500 m lange wedstrijd deelnemen, voor jongere en minder ervaren zwemmers.

Je kunt jezelf samen met de in Speedo geklede zwemmers in de golven laten vallen of je bij het publiek aansluiten om de heldeninspanningen vanaf het strand aan te moedigen. Ga naar Rainbow Beach, waar startsein wordt gegeven, of kijk toe hoe de deelnemers hun laatste krachtsinspanningen doen voor de sprint naar de finishlijn op Kirra Beach. Hoe je ook meedoet, dit klassieke Australische strandevenement biedt een uniek kameraadschappelijk gevoel. IJsverkopers mengen zich onder professionele “ijzeren” mannen, verweerde zwemveteranen en kinderen die met schuimend zink zijn bedekt. Het maakt niet uit hoe oud de zwemmers zijn of hoe goed ze kunnen zwemmen, de menigte belichaamt het optimistische Australische karakter.

Zelfverzekerdheid is doodeenvoudig op deze dromerige, zonovergoten stranden. Als je graag surft, zult je hier vele paradijzen vinden. Sluit je aan bij de professionals op de enorme golven van Rainbow Beach, Currumbin Alley en Burleigh Heads. Of leer als beginner hoe je moet surfen op Spit of Greenmount Beach, waar de golven wat minder hoog, maar net zo consistent zijn. Zwem in de beschermde wateren van Kirra, Mermaid en Coolangatta. Bekijk de subtropische vissen op een snorkelavontuur rondom het scheepswrak van de Scottish Prince nabij Main Beach. Duik met trevally en zeeschildpadden nabij de zeeweg van de Gold Coast of maak een boottocht vanaf Coolangatta om naar de walvissen te kijken.

Aan de andere kant van het water zorgt South Stradbroke Island voor een geweldig dagje uit: maak een bushwalk of ga zeekajakken, rotsklimmen, windsurfen en strandvissen. Ontspan je op het afgelegen, laguneachtige strand of kies je favoriete surfgolven uit 20 km lange, met regenwoud omringde oceaanstranden. Het eiland biedt bescherming aan een groot aantal verschillende wilde dieren, waaronder 160 vogelsoorten, 35 vlindersoorten en de unieke Golden Swamp Wallaby. Als je je verblijf wilt verlengen, kun je kiezen uit kampeerplaatsen, appartementen en twee bekroonde luxe vakantieoorden. Je komt er met de veerboot of watertaxi.

Duik dieper in de natuurlijke en culturele geschiedenis van het eiland tijdens een Aboriginalrondleiding per kajak. Vaar langs dolfijnen, stingray's, reptielen, wallaby's, vogels en kleurrijke tropische vissen. Via de eeuwenoude Aboriginalcultuur krijg je een hele andere kijk op het land en de zee. Las een pauze in op South Stradroke Island voor een traditionele jacht en smakelijke traditionele lunch. Luister naar de Dreamtime-verhalen terwijl je je gids langs eeuwenoude bushtucker-paden volgt. Tijdens het terugpeddelen kun je nog eens goed over je unieke culturele avontuur nadenken.

Ondanks de naam draait het bij de Gold Coast heus niet alleen om de kustlijn. In het binnenland vind je een eeuwenoud ecologisch toevluchtsoord met Gondwanan-bomen, kristalheldere watervallen en diepe, mossige ravijnen. Volg een van de vele wandelpaden door het in de World Heritage-lijst opgenomen Lamington en Springbrook National Park of trek van het ene park naar het andere op de vierdaagse wandeltocht Gold Coast Hinterland Great Walk. Zwerf onder eeuwenoude antarctische beukenbomen, speur naar kleurrijke subtropische volgens, zwem in sprankelende waterpoelen en sta aan de rand van een geërodeerde vulkaan. Na deze eenwording met de natuur kun je de exclusieve wijngaarden in de regio verkennen of een nacht in een weelderig toevluchtsoord midden in het regenwoud doorbrengen. Verder naar het noorden vind je de grappige bergdorpjes Mount Tamborine en de ongelooflijke watervallen van het Tamborine National Park.

De Gold Coast biedt naast natuurlijke attracties ook van alles dat glittert. De vele designerwinkeltjes, straatmarkten en koele overdekte winkelcentra zullen je kooplust zeker wekken. Dompel jezelf helemaal onder in het onuitputtelijke nachtleven, geniet van de dynamische restaurants, bekijk wilde dieren van dichtbij of stap in een van de doodenge ritten in de attractieparken.

De Cooly Classic is een geweldig excuus om de Gold Coast te ontdekken. Volgend jaar in april kun je dit klassieke Australische strandfeest meemaken met op de achtergrond een van de beroemdste strandbestemmingen van Australië.

Search events

Meer Australische ideeën