Ontdek de veedrijver in je, Zuid-Australië

Ontdek de veedrijver in je, Zuid-Australië

Ervaar het wel en wee van een veedrijver op een gedeelte van een tweejaarlijkse veedrijftocht langs het Oodnadatta-spoor in de outback van Zuid-Australië. Een keer in de twee jaar kun je in augustus het spoor van de Australische pioniers volgen die zich een weg baanden door deze ruwe, indrukwekkende landschappen. Ontmoet de moderne veedrijverhelden en kruip in de huid van een echte veedrijver voor een dag waarop je vanaf een paard 500 koeien voortdrijft. Rijd door de uitgestrekte oppervlakte van een Australisch rundveebedrijf en langs de oude Ghan-spoorlijn. ‘s Nachts worden bij het kampvuur verhalen uitgewisseld, wordt er heerlijk gegeten en slaap je in luxe tenten onder de woestijnlucht vol sterren. De hele veetrektocht duurt vijf weken en volgt het Oodnadatta Track, van Maree naar Oodnadatta, met een stuk van de oorspronkelijke Ghan-spoorlijn en een heel oude Aboriginal handelsroute. Het is een grote reis met een rijke geschiedenis.

Je kunt je aansluiten met een vijfdaagse tour vanuit Adelaide of vanaf het nabijgelegen opaalmijnstadje Coober Pedy. De kampeerplaats van de veedrijvers ligt op een afgelegen plek in de buurt van het stadje William Creek. Dit is een goede plek om vriendschappen te sluiten voordat je elkaar bij het kampvuur ontmoet en je kunt er alvast genieten van het ontzagwekkende landschap in de outback. Na een welkomstlunch op de kampeerplaats krijg je een paard toegewezen dat past bij jouw ervaring, zelfs als je nog nooit in het zadel hebt gezeten. Je ontmoet ook de kostbare vracht die vervoerd moet worden: de enorme kudde koeien.

Elke dag na het ontbijt drijf je de koeien ongeveer 14 km verder, langs dieprode duinen en uitgestrekte vlaktes, eucalyptusbomen en rotsplateaus. Je krijgt alles te horen over de 'boss drovers' van vroeger van je veedrijverteam, de geharde mannen en vrouwen in het zadel die het verleden tot leven brengen. Luister naar hun verhalen over de Aboriginals die tijdens de veetrektochten meewerkten, en hun heilige band met dit nietsontziende land. Volg de oude Ghan-spoorlijn en bekijk de overblijfselen van de Overland Telegraph Line, de enkelvoudige koperen draad die eens de verbinding tussen Engeland en Australië vormde.

De veetrektocht brengt de extremen van de outback aan het licht. Ontmoet alle 10 inwoners van William Creek, een van de kleinste stadjes van Australië, in de pub die gemaakt is van hout en golfplaten. Daarna rijd je door een deel van de 24.000 vierkante kilometer van Anna Creek Station, een veedierstation dat nog steeds in bedrijf is. Tijdens een van de vele optionele tours zult je nog wel meer dramatische landschappen in de outback ontdekken. Kijk toe hoe de zon in vurige lagen in de Breakaways smelt en breng een bezoek aan een ondergrondse opaalmijn in het nabijgelegen Coober Pedy. Maak een vlucht met prachtig uitzicht over het enorme, met zoutranden omgeven Lake Eyre, over de Painted Hills of de natuurlijke minerale bronnen van Dalhousie Springs.

‘s Avonds kun je bij het flakkerende kampvuur je ervaringen vergelijken met die van je medereizigers of tijdens het bushtucker-buffet in de grote tent. De veedrijvers uit de vorige eeuw zouden zich in de hemel wanen in deze luxe kampeerplaats met moderne badkamers, een keuken met topkoks, bar en bibliotheek. Na een lange opwindende dag in het zadel is er niets beter dan een hete douche, je kampeerbed en je bekleedde tent.

Aan het eind van je tour ga je terug naar Adelaide of kies je voor een ander avontuur in de outback. Overnacht in een mini-pub in klassieke outbackstadjes als Maree en Roxby Downs. Rijd op een kameel door Coongie Lakes National Park of kampeer in de buurt van Dalhousie Springs in Witjira National Park. Huur een terreinauto en ga op weg naar de uitdagende woestijntracks Birdsville, Oodnadatta of Strzelecki. Je kunt zelfs doorrijden naar Alice Springs en verder naar Darwin in het Noordelijk Territorium via de legendarische Explorer’s Highway.

Jouw veedrijveravontuur zal je horizon verbreden en je laten zien hoeveel meer er mogelijk is.

Meer Australische ideeën