Ord Valley Muster, West-Australië

Ord River, Kununurra, The Kimberley, WA. © Tourism Australia

Ord Valley Muster, West-Australië

Ga in mei naar Kununurra voor de Ord Valley Muster, een opwindende viering van het leven in de East Kimberley die twee weken duurt. Samen met duizenden vriendelijke locals kun je deelnemen aan meer dan 50 evenementen in de ruige en magische landschappen van de regio. Verkleed je voor een avonturentocht in een terreinauto, zwem over Lake Argyle of fiets met een mountainbike langs de Gibb River Road. Proef de verse Kimberley-producten en geniet van Aboriginal muziek en dans. Laat je meeslepen in een straatfeest, graaf naar diamanten of bekijk de ruige cowboys bij een rodeo. De Kimberley Moon mag je niet missen. Dit is het belangrijkste muziekconcert op de oevers van de Ord River.

Vanuit Perth is het drie uur vliegen naar het noordelijk gelegen Kununurra, de toegangspoort voor de wilde, overweldigende landschappen van de East Kimberley. De regio staat bekend om zijn opvallende natuurlijke attracties, zoals de bijenkorfvormige torens van de Bungle Bungle Range, het uitgestrekte Lake Argyle, de Ord-rivier en de naar beneden stortende watervallen van het Mitchell Plateau. Wat je op een ansichtkaart niet kunt vastleggen zijn de warmte, de gastvrijheid en de non-conformistische houding van de plaatselijke bewoners, trekjes die je zeker zult leren waarderen tijdens de Ord Valley Muster.

De gemeenschapszin wordt goed duidelijk tijdens de Ord Valley 4WD Adventure Bash. Ga naar de startlijn om de als reddingszwemmers, country-and-western-sterren of drag queen uitgedoste teams te zien, die net voor de start nog een laatste keer hun voertuig controleren. Of trek zelf je verkleedkleren aan en doe mee! Het gaat er tijdens een hobbelige race in de East Kimberley om dat je aanwijzingen ontcijfert en de controleurs tevreden stelt.

Het gaat er wat serieuzer aan toe bij de Lake Argyle Classic, de enige zwemmarathon ter wereld in open zoetwater. Moedig de solozwemmers, duo's en viertallen uit heel Australië aan bij een wedstrijd van 10 en 20 km zwemmen over Lake Argyle, het grootste kunstmatige meer van Australië. Je moet ook wel durven als je mee wilt doen aan de Gibb River Road mountainbike-uitdaging. De route van 800 km over onverharde wegen wordt in vijf dagen afgelegd in etappes van 20 km.

Bij de Ord Valley Muster Motorcross Classic krijg je meer van deze unieke versie van outbackavontuur te zien. Het is een mix van manoeuvres in de lucht, hemelhoge sprongen en spectaculair vuurwerk. Daarna kun je zien hoe de plaatselijke cowboys tegen elkaar strijden in de Station Challenge Rodeo. Als het stof weer is gedaald, kun je helemaal uit je dak gaan met live country-and-western-muziek.

Het Muster-programma richt ook de schijnwerpers op vele andere levendige aspecten van het leven en de cultuur in East Kimberley. Bekijk een traditionele Aboriginal welkomstdans of een basketbalfeest voor Aboriginal tieners. Kruip door een geïmproviseerde diamantmijn voor een voortreffelijke Kimberley-diamant of bekijk de Argyle-diamantmijn waar de zeldzame roze edelstenen in het echt worden gewonnen. Bezoek de kunsttentoonstellingen en leer hoe je de lokale producten moet bereiden in een masterclass koken. Zoek je een weg door de straten van Kununurra met muzikanten, dansers, acrobaten, jongleerders en komieken tijdens het Art Council-straatfeest. Of zoek ontspanning in de Muster Bar, met gratis hapjes, drank tegen veedrijverprijzen, extraatjes en livemuziek.

De Muster wordt afgesloten met de Kimberley Moon Experience, het grootste muziekconcert ter plaatse. Elk jaar komen hiervoor meer dan 4000 mensen naar de oevers van de Ord-rivier waar ze vervolgens meezingen en dansen. Dans op de muziek van plaatselijke artiesten en beroemde Australische entertainers zoals James Blundell, Marcia Hines en de Hoodoo-Gurus. Koop een algemeen toegangskaartje of geniet van gourmet picknickmanden en de beste zitplaatsen op het strand in de Silver Circle. Vanaf welke plaats je ook naar het concert kijkt, het afsluitende vuurwerk zul je prima kunnen zien in de oneindige Kimberley lucht die vol staat met sterren.

De Ord Valley Muster is een prima moment om de attracties van Kununurra te ontdekken, maar je kunt je ook verder de Kimberley in wagen. Huur een terreinauto en rij over de Gibb River Rd naar het kustparadijs Broome, waar je zachte, witte stranden vindt en een exotische geschiedenis van het duiken naar parelmoer en parels. Vanuit Broome kun je tijdens de zonsondergang op een kameel een rit langs Cable Beach maken of je kunt ervaren hoe de Aboriginals traditioneel leefden tijdens een avontuur met een terreinauto op het schitterende ruige schiereiland Dampier.

Na alle plezier tijdens de Ord Valley Muster die het stof heeft doen opwaaien, kun je er weer tegenaan.

Meer Australische ideeën