Blue Mountains

Three Sisters, Katoomba, Blue Mountains, NSW. © James Horan & Destination NSW

Blue Mountains

Je zult vast en zeker van de prachtige blauwe gloed van de in de World Heritage-lijst opgenomen Blue Mountains genieten. Dit gebied beslaat één miljoen hectare met hoge wouden, zandsteenkliffen, ravijnen, watervallen en bushland.

Neem de adembenemende panorama's tijdens een bushwalk, een rit op een mountainbike, de beklimming van een rots, een kanovaart of al abseilend in je op. Vergaap je aan de natuurlijke attracties, zoals Wentworth Falls en de Three Sisters - een drietal rotsachtige pieken die zijn vernoemd naar een Aboriginallegende. Verken de ondergrondse rivieren en holtes in de Jenolan Caves en volg dan het historische Six Foot Track naar Katoomba. Tussen de zandstenen aardlagen en eucalyptusbomen vind je uitstekende restaurants, luxe resorts, 's werelds steilste spoorweg en een levendige kunstenaarsgemeenschap.

Vijf manieren om van de schoonheid in de Blue Mountains te genieten:

Blue Mountains, NSW
Blue Mountains, NSW

1. Maak een 'walkabout' met een Aboriginalgids

Trek de wildernis in (de traditionele Australische 'walkabout') en ontdek het rijke Aboriginal erfgoed in de Blue Mountains, van de legende van de Three Sisters tot de eeuwenoude kunst en ceremoniële plaatsen.  Bezoek de ondiepe grot Lyrebird Dell, een Aboriginal kampeerterrein dat ongeveer 12.000 jaar oud is. Zie gedetailleerde handafdrukken in de Red Hands Cave in de buurt van Glenbrook. Je kunt de grot bereiken via een wandelpad langs Camp Fire Creek, waar een Aboriginal stam vele jaren geleden met een bijl gleuven in de vulkanische rots hakte. Trek met een plaatselijke Darug-gids de wildernis in en kom meer te weten over de songteksten die de heilige plaatsen met elkaar verbinden. Bekijk schors- en lichaamsschilderdemonstraties, proef bushtucker en neem een duik in een kristalheldere billabong onder een waterval met regenbogen. Bekijk wilde dieren van nabij, verken de zandsteengrotten en luister naar de Dreamtime-verhalen dat als een weefpatroon door deze wildernis loopt.

Blue Mountains, NSW
Blue Mountains, NSW

2. Wandel in de verfrissende berglucht

Geniet van het uitzicht van de Blue Mountains: beken, watervallen, bosvalleien, donkere ravijnen en steile kliffen. Dit alles is te zien op een van de vele duidelijk aangegeven wandelpaden. Volg het originele ruiterpad van 1884 tussen Katoomba en de Jenolan Caves op het drie dagen durende Six Foot Track. Of volg de minder zware Princes Rock Walk naar een uitzichtpunt over Wentworth Falls, Kings Tableland en Mount Solitary. Loop op het de Glenbrook Gorge Track door de rivier wadend en van kei naar kei springend helemaal naar beneden tot aan de Glenbrook Gorge. Of klim langs de steile kliffen omhoog rondom Wentworth Falls op de uitdagende National Pass. Volg het Pulpit Rock Track langs moerassen, eucalyptuswouden en open heidegronden om uiteindelijk te worden beloond met een panorama van 280 graden over het blauwe gombos van de Grose Valley.

Blue Mountains, NSW
Blue Mountains, NSW

3. Naast natuurlijke attracties

Je zult je vergapen aan de majestueuze uitdrukkingen van de natuur in de Blue Mountains. Bewijs eer aan de Three Sisters van Katoomba. Bezoek vervolgens Wentworth Falls, een pittoreske waterval aan de rand van de Jamison Valley. Zie hoe het water bijna 300 meter naar beneden valt en geniet van het uitzicht over de vallei vanaf de wandelpaden die om de waterval heen lopen. Sta even stil op de top van de nauwe zandstenen van de Hanging Rock en laat je stem door de enorme bosvallei eronder echoën. Mis ook zeker niet de ondergrondse rivieren, prehistorische formaties en enorme ruimtes van de Jenolan Caves, 's werelds oudste open ondergrondse grottensysteem. Krijg kippenvel tijdens een spooktour of geniet van een maandelijks grotconcert met natuurlijke akoestiek en een sprookjesachtige omgeving. In de Mount Tomah Botanic Gardens kun je een stap terugzetten in de tijd met de Wollemi Pine, een van 's werelds oudste en meest zeldzame planten.

Katoomba, NSW
Katoomba, NSW

4. Met een high tea of warme maaltijd

De Blue Mountains is een plek waar je kunt eten, drinken en in het algemeen van het leven genieten. Lunch in de mooie, met bomen omzoomde straten van Leura en neem een kijkje in de galerieën, boetiekjes en winkels met snuisterijen. Dineer bij een knapperend vuur of doe je tegoed aan koffie met gebak in een art deco-café in Katoomba. Ga op zoek naar gourmet-eten in Blackheath of drink high tea in een majestueus, historisch landhuis bij de Jenolan Caves. In juni, juli en augustus kun je Yulefest vieren met een gebraden kalkoen en 'pudding' rondom knapperend vuur. Waar je ook eet en drinkt, je zult merken dat het eten met zorg wordt bereid en dat de bergomgeving verleidelijk is.

Zig Zag Railway, NSW
Zig Zag Railway, NSW

5. Tijdens een lange, ontspannen autorit

Ga op avontuur uit met de Greater Blue Mountains Drive. Dit is een serie met elkaar verbonden autoritten en ontdekkingsroutes die de 10.000 vierkante kilometer van de in de World Heritage-lijst opgenomen Blue Mountains omcirkelen. Je kunt naar de naastliggende regio's, zoals Macarthur en de Southern Highlands, Mudgee, de Hunter Valley en de Hawkesbury gaan. Of je kunt de magische plekjes in de Blue Mountains verkennen, zoals Kurrajong, The Mounts, Blackheath en Megalong, op 18 verschillende ontdekkingstochten. Als je het stuur even zat bent, spring je op de trein van de Zig Zag Railway, een antieke stoomtrein die het oorspronkelijke spoor van Bell naar Lithgow volgt.

Op circa 2 uur rijden van Sydney vind je een van de meest legendarische natuurwonderen van New South Wales, The Three Sisters.

Deze verweerde zandstenen pieken zijn onderdeel van de Greater Blue Mountains World Heritage Area. Ze zijn in de loop van duizenden jaren gevormd en torenen meer dan 900 meter uit boven de kliffen van de Jamison Valley. Ga voor het beste uitzicht naar het uitkijkpunt Echo Point in Katoomba.

Gebruik de kaart om te zien waar je naartoe kunt en wat je kunt doen

States
States

Meer Australische ideeën

Meer informatie over de Blue Mountains

Meer informatie over de Blue MountainsMeer informatie vind je op de website van Tourism New South Wales.