Three Sisters, New South Wales

Three Sisters, Blue Mountains National Park, NSW. © Tourism Australia

Three Sisters, New South Wales

Op circa 2 uur rijden van Sydney vind je een van de meest legendarische natuurwonderen van New South Wales, The Three Sisters.

Deze verweerde zandstenen pieken zijn onderdeel van de Greater Blue Mountains World Heritage Area. Ze zijn in de loop van duizenden jaren gevormd en torenen meer dan 900 meter uit boven de kliffen van de Jamison Valley. Ga voor het beste uitzicht naar het uitkijkpunt Echo Point in Katoomba.

Deze bijzondere formaties bewaken het land waar van oudsher de Aboriginalvolken Darug, Gundungurra, Wiradjuri en Dharwal leefden.

Volgens een Aboriginallegende waren deze zuilen ooit drie mooie zussen die ‘Meehni’, ‘Wimlah’ en ‘Gunnedoo’ heetten. Zij werden door een machtige stamleider in steen veranderd. De vrouwen waren verliefd geworden op drie broers van een andere stam, maar mochten volgens de geldende stammenwetten niet met hen trouwen. Daarop besloten de broers de drie zussen te ontvoeren. Er ontstond zo'n hevige strijd dat de stamoudste besloot de vrouwen in steen te veranderen om ze te beschermen.

Hij wilde na afloop van de strijd de spreuk ongedaan maken, maar hij sneuvelde. Aangezien hij de enige was die de vrouwen weer had kunnen omtoveren, zijn de zussen tot op de dag van vandaag versteend gebleven. Hun indrukwekkende schoonheid is een eeuwige herinnering aan deze strijd.

Er zijn verschillende versies van het Aboriginalverhaal over de Three Sisters, maar een ding is zeker: ze zijn spectaculair.

Ga naar het bezoekerscentrum van Echo Point om het hele panorama in je op te nemen. Verbaas je over de blauwe mist die wordt veroorzaakt door de olie van de eucalyptusbossen waarnaar de bergen zijn vernoemd. De Three Sisters veranderen in de loop van de dag en de seizoenen, doordat het zonlicht steeds andere prachtige kleuren tovert. De Three Sisters worden ook elke avond aangelicht door schijnwerpers, een adembenemend schouwspel met de nachthemel als achtergrond.

Echo Point is bovendien het startpunt van een aantal fantastische wandelingen door de natuur of van avontuurlijke activiteiten zoals abseilen, bergbeklimmen en grotten verkennen. Geniet van het landschap, de rivieren, watervallen, bossen, ravijnen en steile kliffen op een van de oude, in totaal 140 km lange wandelroutes in deze streek.

Daal af naar de bodem van de vallei met ‘The Giant Stairway’, een pad met meer dan 800 treden dat naar de voet van de Three Sisters leidt. Volg onderaan de Scenic Walkway, een slingerende wandeling van 2,4 km over houten vlonders die je dwars door een regenwoud voert dat al ten tijde van de dinosaurussen bestond.

Als je geen zin hebt om te wandelen, kun je ook een ritje omhoog en omlaag maken met de spannende en steile Scenic Railway. Nog een optie is om tussen de kliftoppen door te glijden en over het dak van het regenwoud uit te kijken door de glazen vloer van de Scenic Skyway of in de reusachtige kabelbaan van de Scenic Cableway.

Er zijn ontelbare adembenemende locaties en paden om te verkennen in de Blue Mountains. Onderdeel van de Greater Blue Mountains Drive zijn 18 Werelderfgoedroutes, een verbijsterend aantal. Deze routes voeren dwars door de wildernis, langs charmante oude dorpjes, boerengemeenschappen en de Three Sisters. Je kunt ook een driedaagse trektocht maken onder begeleiding van een gids over de Six Foot Track van Katoomba naar de Jenolan Caves.

Meer tips voor Australië