Flinders Ranges

Flinders Ranges and Outback, SA. © SATC & Paul Torcello

Flinders Ranges en de outback

Word één met de aarde in de ruige, majestueuze Flinders Ranges en outback van South Australia.

Scheer tijdens een prachtige rondvlucht over Wilpena Pound. Ga op zoek naar opalen en slaap onder de grond in Coober Pedy. Wandel over het Heysen-pad, fiets met een mountainbike over het Mawson-pad of rijd met een 4x4 door steile haarspeldbochten. Volg het Oodnadatta Track naar het afgelegen en vaak dorre Lake Eyre. Proef inheemse planten en kom meer te weten over Aboriginalkunst van de traditionele inwoners van het land. Verken de pastorale geschiedenis van het gebied in Wilpena Pound Station. Bekijk de zeldzame geelvoetwallaby en een overvloed aan andere inheemse dieren en vogels in het Arkaroola Wilderness Sanctuary. Ontdek een verloren wereld in een steenbassin, maanlandschappen en dorre meren, opalen en fossielen, nationale parken en rotskunst van de Aboriginals.

Vijf avonturen in de Flinders

Flinders Ranges, SA
Flinders Ranges, SA

1. Wandelen door of vliegen over het wonderlijke Wilpena

Boek een prachtige rondvlucht over Wilpena Pound, een enorm natuurlijk amfitheater middenin de Flinders Ranges van South Australia. Vanuit de lucht ziet het eruit als een verloren, oeroude wereld, waar nog steeds dinosaurussen rondlopen. Of wandel naar de rand, die over een periode van miljoenen jaren is geërodeerd uit bergen zo hoog als de Himalaya. Blijf even op St Mary’s Peak stilstaan om van het adembenemende uitzicht over deze ruige, 80 vierkante kilometer grote krater te genieten. Maak een bushwalk over de opmerkelijke zuidelijke Flinders Ranges en de Gammon Ranges in de buurt van Arkaroola Wilderness Sanctuary in het ruige noorden. Hier zie je de verlegen en zeer zeldzame geelvoetwallaby en vele inheemse planten, waaronder de rode en roze Sturt-woestijnerwt. Als je echt je benen wilt strekken, kun je op het 1200 kilometer lange Heysen Trail van het beroemde bergstadje Parachilna helemaal naar de stranden van Fleurieu Peninsula wandelen.

Flinders Ranges, SA
Flinders Ranges, SA

2. Op de fiets of met een 4x4

Fiets vanuit de Adelaide Hills naar het in de Flinders Ranges gelegen stadje Blinman over het Mawson Trail, dat uit bijna 900 kilometer weggetjes en bospaden bestaat. Je komt dan langs de historische stadjes Lobethal en Birdwood, de wereldberoemde Barossa Valley en de oude mijnstadjes Kapunda en Burra. Als je liever op vier wielen op avontuur gaat, neem je de steile zandwegen in de buurt van Wilmington in het zuiden van de Flinders of Arkaroola in het noorden. Of volg het Strzelecki Track naar de ontzagwekkende woestijn, langs schilderachtige moerassen, zoals Coongie Lakes en Dalhousie Springs. Op het Oodnadatta Track kun je een traditionele Aboriginalhandelsroute volgen en de oude Ghan-spoorweg langs Mound Spring, Lake Eyre en de natuurlijke artesische spabronnen van Coward Springs Campground.

Opals, Coober Pedy, SA
Opals, Coober Pedy, SA

3. Onder de grond, op zoek naar opalen

'Noodle' of ga op zoek naar opalen, ontmoet mensen uit de hele wereld in hun uitgegraven huizen en bezoek een ondergrondse kunstgalerie. Zet een helm op en verken de geschiedenis van Coober Pedy in een verlaten mijn die nu in een museum is omgetoverd. Of beleef de dagen van de pikhouwelen in de wirwar van gangen waar de opaalnaden nog steeds in de muren zichtbaar zijn. Hier, in de opaalhoofdstad van de wereld, gingen de 3500 inwoners uit 45 verschillende landen letterlijk onder de grond om aan de brandende hitte van de outback te ontsnappen. Alleen in Coober Pedy vind je een ondergrondse kerk, ondergrondse hotels en een golfbaan zonder ook maar één grassprietje. Boven de grond heeft het gebied een fantastisch apocalyptisch landschap, zoals de Painted Desert, Moon Plain en de Breakaways, dat je kunt verkennen.

Lake Eyre, SA
Lake Eyre, SA

4. De bush in, naar de echte outback

Bekijk de duizenden pelikanen, steltkluten en meeuwen die na een flinke regenbui op het anders barre Lake Eyre neerstrijken. Of, en dat is waarschijnlijker, bezoek het meer wanneer het een enorme, glimmende zoutpan is, met een witte korst die naar schatting meer dan 400 miljoen ton weegt. Volg met een 4x4 het Birdsville-pad van Maree, eens een mekka voor de Afghaanse kameeldrijvers, naar Birdsville aan het begin van de Simpson Desert. Bekijk de zee van rode zandbanken en geniet van de eeuwenoude thermale baden van Dalhousie Springs, waar de Aboriginalstammen al tienduizenden jaren gebruik van maken. Geniet van de woestijnoase van Coongie Lakes met ca. 20.000 watervogels en meer dan 150 vogelsoorten. Neem dan de kleuren en geuren van de outback in je op met een verblijf in een uitgestrekt outbackstation. Vergeet niet dat dit een afgelegen gebied is. Daarom zijn een goede voorbereiding en een 4x4 essentieel!

Iga Warta, SA
Iga Warta, SA

5. Eeuwenoude Aboriginalgeschiedenis en geologie

Kom meer te weten over het culturele en sociale erfgoed van de Adnyamathanha-bevolking op een culturele tocht langs Lake Eyre en op het Oodnadatta Track. Proef bushtucker, leer meer over bushmedicijnen en kampeer onder de sterren terwijl je het meer en de woestijn tot je laat spreken en droomt door de ogen van de Aboriginals. Of laat je meeslepen door het verhaal over het begin van de Flinders Ranges als je zelf de tweedaagse tocht over het Aboriginal Dreaming Trail maakt. Bekijk Aboriginalkunst in Arkaroo Rock en andere Aboriginalschilderijen en beeldhouwwerken in Chambers Gorge. Luister dan naar de pastorale geschiedenis van dit gebied tijdens een wandeling met een gids door het uitgebreide en schilderachtige Wilpena Station. Kom meer te weten over de fascinerende geologische geschiedenis van de regio, inclusief fossielen en eeuwenoude zeebedden en bergen, tijdens een rondleiding door Brachina Gorge.

Gebruik de kaart om te zien waar je naartoe kunt en wat je kunt doen

States
States

Meer Australische ideeën

Meer informatie over de Flinders Ranges

Meer informatie over de Flinders RangesMeer informatie vind je op de website van Tourism South Australia.