Fraser Island

Seventy Five Mile Beach, Fraser Island, QLD. © Chris McLennan

Fraser Island

Welkom op het in de World Hertitage-lijst opgenomen Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld.

Rijd met een jeep langs de gekleurde zandkliffen van de Cathedrals of maak een panoramavlucht met een vliegtuigje over Seventy-Five Mile Beach. Maak een bushwandeling door het uit het zand omhooggroeiend regenwoud en de heide vol wilde bloemen en zwem in spiegelgladde, door goud omringde meren. Bezoek Lake McKenzie, picknick naast schildpadden langs Lake Allom en speur vanaf Indian Head naar walvissen. Ontdek het historische Maheno-scheepswrak in Happy Valley en zie kangoeroes, wallaby's en buidelratten tijdens een bushwandeling in het binnenland. Leer hoe het eiland werd gevormd en kom meer te weten over haar fascinerende Aboriginalgeschiedenis en pioniersgeschiedenis. Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom de Aboriginals die het eiland bezitten, Fraser Island ‘K’gari’, of paradijs noemden.

Vijf manieren om te genieten van Frazer Island:

Seventy Five Mile Beach, QLD
Seventy Five Mile Beach, QLD

1. Met een 4x4 of vanuit de lucht

Vanaf het ogenblik dat je de zandsnelweg van Seventy-Five Mile Beach oprijdt, zul je merken dat dit eiland alleen met een 4x4 te berijden valt. Volg een van de honderden zandpaden die de meren, regenwouden en andere natuurlijke attracties verbinden. Rijd naar de machtige zandheuvels en de hoge veelkleurige zandkliffen van de Cathedrals. Of duik in de snelstromende Eli Creek en laat je helemaal mee naar de oceaan drijven. Kuier over de boardwalk naast Wanggoolba Creek, die helder water door het rustige regenwoud voert bij Central Station, dat eens een houthakkersgemeenschap was. Pauzeer even om bij het Maheno-scheepswrak en het gekleurde zand van de Pinnacles de geschiedenis nader te leren kennen. Of geniet bij laag tij van een duik in het heldere bubbelende zeewater van de Champagne Pools. Voor een panoramisch uitzicht maak je een vlucht over Cathedral Beach, Happy Valley and Orchid Beach.

Lake McKenzie, QLD
Lake McKenzie, QLD

2. Met zeldzame en spectaculaire natuur

Bezoek Pile Valley en zie rustige stromen, grote bomen, maagdelijke varens en torenhoge satinay- en brush box-bomen. Wandel door eeuwenoude, op zandduinen gegroeide regenwouden nabij Central Station. Zie Rainbow Gorge met zijn gekleurde zandformaties en de veelkleurige Cathedrals en Pinnacles, die ten noorden van het Maheno-wrak liggen. Verken meer dan 100 zoetwatermeren, sommige theekleurig en andere helder en blauw. Maak de 1 dag durende Lake McKenzie Circuit Walk naar Lake McKenzie, een van de veertig kristalheldere meren die ook meteen de helft van al deze meren ter wereld beslaat. Zwem in de blauwe wateren of rust even uit op het hagelwitte siliciumzand. Maak een trektocht naar het diepste meer van het eiland, Lake Wabby, omgeven door een enorme zandheuvel, en naar het schilderachtige Lake Allom waar je op de door het woud omringde oever zoetwaterschildpadden kunt zien liggen. Bezoek Lake Bowarrady, op 120 meter boven de zeespiegel, en Lake Boemingen, dat naar verluidt het grootste 'perched lake' (meer dat hoger ligt dan zijn omgeving) ter wereld is. Op Fraser Island zul je ontdekken dat de natuur elk seizoen weer wat anders te bieden heeft, van wilde lentebloemen, heldere zomerdagen en herfstkleuren tot wildernis in de winter.

Cathedral Beach, QLD
Cathedral Beach, QLD

3. Slaap onder de sterren of in luxe bungalows

Verblijf in een ecologisch resort waar je kunt genieten van massages, cocktails en lekkere maaltijden. Of geniet van de privacy van een verblijf aan het strand, omgeven door bush en dieren. Je zult tevens hotels en vrijstaande villa's vinden met uitzichten op zee en op het binnenland. Als je echt één wilt worden met de natuur, sla dan je tent op op een camping nabij Central Station, Lake Boomanjin, Lake McKenzie, Dundubara, Waddy Point, Wathumba, Dilli Village of Cathedral Beach. Of zoek een rustig plekje op het oostelijk zandstrand.

Indian Head, QLD
Indian Head, QLD

4. Observeer wilde dieren

Speur naar roofvogels en pijlstaartroggen tijdens een kanotocht of sommige van de maar liefst 354 vogelsoorten op een rondleiding met een parkwachter. Het eiland is de habitat van de zeldzame grondpapegaai, de grote valkuil en ongeveer 18 roofvogels. Speur tijdens een zeiltocht naar doejoengs, schildpaden, dolfijnen en haaien, of bekijk ze vanaf de stranden en Indian Head. Kijk of je tussen augustus en oktober de migrerende bultruggen ziet. Pomp yabbies en zie hele legers soldaatkrabben op het strand of op een vistocht met een gids. Loop 's nachts eens naar buiten en vang vleermuizen, vliegende honden, suikereekhoorns en kikkers in de straal van je zaklantaarn. Ontmoet de kangoeroes, wallaby's, buidelratten, vliegende honden en mierenegels van het eiland en het zuiverste wilde-hondenras van Australië, de dingo.

S.S Maheno, Fraser Island, QLD
Shipwreck S.S Maheno, QLD

5. Volg de geschiedenis van de Aboriginals en Europeanen op de voet

De 700.000 jaren evolutie is herkenbaar aan de wilde bloemen en eeuwenlange klimaatverandering van de hoge zandduinen. Boek een rondleiding en zie de composthopen, visvallen, 'scar trees' en kampeerterreinen van Aboriginals, die ten minste 5.000 jaar oud zijn. Bezoek de gekleurde Arch Cliffs, waar de Aboriginalmannen vroeger voor de migrerende bultruggen de didgeridoo bespeelden, en Moon Point, dat eens een heilige geboorteplek voor Aboriginalvrouwen was. Ontdek het wrak van de S.S. Maheno, die in 1905 werd gebouwd en als een luxe trans-Tasmaans passagiersschip en tijdens WO I als drijvend hospitaal dienst deed, voordat het tijdens een cycloon op het strand vastliep. Neem deel aan een hermitagewandeling voor meer info over de Europese naamgenoot van het eiland, Eliza Fraser, die zich samen met haar echtgenoot, kapitein James Fraser, op het schip de Stirling Castle bevond toen dit in 1836 aan de grond liep. Luister naar haar dramatisch overlevingsverhaal, waaronder het verlies van haar echtgenoot en haar pasgeboren baby en haar gevangenschap bij de plaatselijke Aboriginalstam. Bezoek de nu bouwvallige McKenzie's Jetty, oorspronkelijk gebouwd als toegangspunt van en naar het vasteland voor houthakkerss, en daarna tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Z Force gebruikt. Van zandformaties en verhalen over de Aboriginal Dreamtime tot Eliza Fraser en recente activiteiten rondom milieubescherming: Fraser Island is rijk aan geschiedenis.

Gebruik de kaart om te zien waar je naartoe kunt en wat je kunt doen

States
States

Meer Australische ideeën

Meer informatie over Fraser Island

Meer informatie over Fraser IslandMeer informatie vind je op de website van Tourism Queensland.