Wineglass Bay, Tasmanië

Wineglass Bay, Freycinet National Park, TAS. © Tourism Tasmania & Chris Bray Photography

Wineglass Bay, Tasmanië

Wineglass Bay, op het Freycinet Peninsula in Tasmanië, wordt beschouwd als een van de tien mooiste stranden ter wereld. Deze smetteloze halve maan van duizelingwekkend wit zand en saffierkleurige zee tegen een achtergrond van roze en grijze granietrotsen is een van de mooiste natuurlijke omgevingen van Australië. Het is de perfecte plek om te vissen, te zeilen, trektochten door de bush te maken, te kajakken, rotsen te beklimmen of je gewoonweg te laten overweldigen door het sensationele natuurschoon. Wineglass Bay is uitgegroeid tot een gewilde huwelijksreisbestemming voor stellen die in een ontspannen omgeving even willen ontsnappen aan de rest van de wereld. Met de verborgen zandstranden, luxueuze eco-lodges en de verfijnde Tasmaanse keuken is Freycinet Peninsula een avontuur van een hoog bourgondisch gehalte.

Wineglass Bay maakt deel uit van Freycinet Peninsula, een landtong vol wilde, ongerepte natuur aan de oostkust van Tasmanië. Het hele schiereiland, dat bestaat uit Friendly Beaches, Wineglass Bay en Schouten Island, wordt omgeven door het Freycinet National Park.

Een vrijwel perfecte halve cirkel van zuiver wit zand, omzoomd door turquoise wateren, heeft Wineglass Bay de reputatie opgeleverd van een van de schitterendste stranden ter wereld.

Minstens even mooi zijn de uitgestrekte, verlaten stranden en zeegroene ondiepten bij Bryans en Cooks, aan de westkant van het schiereiland, tegenover Great Oyster Bay. Aan de oostkant van Freycinet Peninsula vind je steile zeekliffen, verborgen grotten en sensationele oceaanstranden. De opvallende roze granieten rotspieken, The Hazards, bewaken het schiereiland aan de noordkant, terwijl aan de zuidkant het onbewoonde Schouten Island ligt.

Wineglass Bay is op loopafstand van de campings bij Coles Bay. Tijdens de wandeling naar Wineglass Bay klim je via The Hazards naar een uitzichtpunt op de rotsen, waarna je afdaalt naar het strand. De wandeling van Freycinet National Park naar Wineglass Bay neemt ongeveer twee uur in beslag.

De bekroonde Freycinet Experience Walk is een begeleide trektocht van vier dagen die de complete lengte van het schiereiland beslaat, met inbegrip van Wineglass Bay. De laatste 20.000 jaar was het schiereiland de thuishaven van de Oyster Bay Tribe van de Tasmaanse Aboriginals. Enkele van de paden werden duizenden jaren geleden al gebruikt door de oorspronkelijke Aboriginal inwoners. Luister naar de verhalen over de Franse ontdekkingsreizigers die voor het eerst aanlegden bij dit paradijs. Bewonder de wilde dieren, zoals witbuikzeearenden, buidelmarters, wallaby's, wombats en Tasmaanse duivels.

Maak een pittoreske cruise en misschien heb je het geluk dat je een school dolfijnen ziet, of migrerende walvissen. Pak een 4x4 en rijd naar de keienkust van Bluestone Bay of Cape Tourville Lighthouse, een plek met onvergetelijke vergezichten.

Het gebied is ook bij uitstek geschikt om te gaan diepzeevissen, rotsen te beklimmen, te duiken en erop uit te gaan met de mountainbike. Maak een rondvlucht en bekijk het adembenemende panorama van bovenaf.

Proef eens rivierkreeft, sint-jakobsschelpen en verse zoetzoutige oesters, zo uit het glasheldere water, en drink er een glas van een van de internationaal befaamde, Tasmaanse koelklimaatwijnen bij.

Als je vanuit je luxe lodge de zon ziet opkomen boven het water, voel je je diep verbonden met de schoonheid van de natuur.

Wineglass Bay ligt ongeveer tweeënhalf uur rijden ten noorden van Hobart of ten zuiden van Launceston.

Meer tips voor Australië