Great Barrier Reef

Great Barrier Reef

Je kunt zwemmen, snorkelen, duiken en zeilen op het in de World Heritage-lijst opgenomen Great Barrier Reef, een levend kunstwerk dat zo groot is dat het vanuit de ruimte zichtbaar is.

Het strekt zich uit over meer dan 2.000 km langs de kust van Queensland, van de vastelandsteden Port Douglas tot Bundaberg. Je kunt boven water van het ene maagdelijke, door palmbomen omringde eiland naar het andere hoppen en vervolgens de regenboogkleurige koraaleilanden en het zeeleven onder water verkennen.

Vijf manieren om het Great Barrier Reef te verkennen:

Whitsunday Island, Great Barrier Reef, QLD
Whitsunday Islands, QLD

1. Boven water, eilandhoppen

Vier feest in Airlie Beach, ga watersporten in Hamilton, op huwelijksreis in het luxe Hayman, of alleen maar relaxen op het rulle witte zand van Whitehaven Beach op Whitsunday Island. Er zijn diverse accommodaties: van vijfsterrenresorts tot eenvoudige tenten in een natuurlijke omgeving. Je kunt je schipbreukeling wanen in een van de weelderige nationale parken van de eilanden van het Great Barrier Reef. Je kunt Green Island en Fitzroy Island nabij Cairns bezoeken en de Dunk, Bedarra, Hinchinbrook en Orpheus Islands verder naar het zuiden. Voor topklasseresorts en duiken moet je op Hayman, Heron en Lizard Islands zijn.

Great Barrier Reef, QLD
Great Barrier Reef, QLD

2. Met flippers en een duikpak

Kijk naar de felle kleuren van het koraal en het onderwaterleven door een boot met een glazen bodem, die vertrekken uit kustplaatsen als Cairns, Port Douglas, Townsville, Bundaberg, Rockhampton, Mackay, Mission Beach en Airlie Beach. Of verken de zachte zeewateren van het rif, de diepe drop-offs, de onderwatertunnels en  grotten samen met een duikinstructeur of tijdens een georganiseerde dagtocht. Ga snorkelen of duiken aan de rand van het continentaal plat op Agincourt Reef vanuit Cairns, verken het scheepswrak van de SS Yongala vanuit Townsville en Magnetic Island en het Llewellyn-scheepswrak vanuit Mackay. Zie zeesterren, krabkoraal en weekdieren op Fitzroy, Capricorn en Bunker Reef nabij Gladstone. Of duik door levendige koraalravijnen en langs zeeschildpadden nabij Lady Elliot Island en Lady Musgrave Island. In de Whitsundays vind je op slechts een dagreis van je eilandressort van Airlie Beach het warme, heldere water en het psychedelische koraalrif.

Great Barrier Reef, QLD
Great Barrier Reef, QLD

3. Met de wind in je zeilen

Zeil van Port Douglas naar Low Isles, een afgelegen eiland dat in 1770 door kapitein Cook werd ontdekt. Of huur een boot op Hamilton Island of Airlie Beach en vaar over de turquoise waters van de Whitsundays. Ga 's nachts voor anker in pittoreske plaatsen zoals Whitehaven Beach, Cid Harbour en Butterfly Bay en bezoek onderweg de riffen van Black, Langford en Bird Island. Voor wat ontspanning in een ressort, stop je op Daydream -, Hamilton - of Long Island. U kunt ook een bareboat nemen vanaf Cairns of Airlie Beach naar het outer Great Barrier Reef. Leer zeilen met een volledig opgeleide bemanning of huur een schipper tot je zelfverzekerd genoeg bent om het roer in eigen handen te nemen. Je kunt ook boten huren, van Maxi Racers tot catamarans, volledig met een opgeleide bemanning. Of ontmoet nieuwe mensen op een volledig bemande nachtcharterboot.

Daintree National Park, QLD
Daintree National Park, QLD

4. Snuif de lucht van het regenwoud op

Ga trekken of kamperen en voel je één met de natuur in de nationale parken van de regio, die zich uitstrekken van Cape York tot de weelderige Whitsunday Islands. Zak de Daintree River af en bezoek Mossman Gorge in het Daintree Rainforest. Observeer nachtdieren en laat je in vervoering brengen door Bloomfield Falls, wanneer je Cape Tribulation bereikt waar het woud zich letterlijk in het rif stort. Maak een bushwandeling door de kloven en subtropische en tropische regenwouden in Eungella National Park, op de in mist gehulde bergen ten westen van Mackay. Picknick onder eucaliptusbomen (de 'swamp mahogany' en de 'red gum') en neem het schilderachtige landschap en de overvloed aan vogels en andere wilde dieren in je op. In het Whitsunday National Park kun je over Tongue Bay op Whitsunday Island wandelen en van fantastische uitzichten genieten. Of bekijk de kostbare rotstekeningen van het Ngaro-volk bij de Nara Inlet op Hook Island. Kampeer, ontwaak door vogelgezang, zwem vanaf verlaten stranden en snuif de geuren van het regenwoud op op Hook, Long, Cid, North Molle en South Molle Island, om er maar enkele te noemen.

Whitehaven Beach, Whitsunday Island
Whitehaven Beach, Whitsunday Island

5. Met adrenaline in het bloed

Vlieg in een helicopter over het adembenemende Daintree Forest en het Great Barrier Reef, op weg naar Green Island. Het spectaculaire Heart Reef bevindt zich op Hardy Reef in de Whitsundays. Het kan het best worden beleefd vanuit een watervliegtuig of helicopter. Combineer een dagtrip snorkelen op het rif vanuit Cairns met een ballonvaart over de Atherton Tablelands. Ga aan boord van een luxe catamaran vanuit Cairns en Port Douglas en bewonder het Outer Great Barrier Reef. Of kies voor een driedaagse luxe cruise tussen Cairns en Townsville. Verblijf op Airlie Beach of in een resort op Hamilton Island of Daydream Island en kijk wat je het best ligt: parasailing, varen, bushwandelen, zeekajakken, vissen, snorkelen en nog veel meer.

Mission Beach, een kustplaats met een ongedwongen sfeer, ligt tussen Cairns en Townsville aan de kust van Queensland. Mission Beach beschikt over meer dan 14 kilometer schitterend goud zandstrand die een prachtig contrast vormen met het kobaltblauwe water van de Coral Sea. Hier vind je twee gebieden die zijn opgenomen op de World Heritage-lijst, het Great Barrier Reef en het Wet Tropics Rainforest. Ze vormen een natuurlijke omgeving die je nergens anders op aarde vindt. Vanuit Mission Beach kun je het Great Barrier Reef bezoeken en de nabijgelegen eilanden Dunk, Bedarra en Hinchinbrook verkennen. In Mission Beach kun je zowel extreme avonturen beleven als genieten van het ontspannen tropische leven.

Airlie Beach ligt aan de kust en is een levendig stadje vol met palmbomen afgezoomde stranden, parkjes aan de waterkant en restaurants waar je lekker buiten kunt eten. Je valt ongetwijfeld als een blok voor de bohémienachtige charme en de zorgeloze en ontspannen houding van de inwoners. Airlie Beach is daarnaast de poort naar de Whitsundays, de 74 ongerepte eilanden ten noorden van Queenslands Great Barrier Reef, waar je luxe eilandresorts kunt bezoeken en aan cocktails kunt nippen aan het zwembad. Uiteraard is het daar ook heerlijk bakken in de zon of ontspannen in een spa. Queenslands warme, tropische klimaat heeft tot gevolg dat de winters in Airlie Beach erg mild zijn en perfect voor wateractiviteiten het hele jaar door.

Magnetic Island ligt 20 minuten met de veerboot voor de kust van Townsville. Het is een eiland met een relaxte, tropische manier van leven, rustige, verscholen stranden, een ongerepte natuur, heel veel wilde dieren en een makkelijke toegang tot het Great Barrier Reef. Kortom, de ideale plek voor een dagexcursie of een langer verblijf.

Hervey Bay, circa 300 km noordelijk van Brisbane, is een waterparadijs. Het is een van de mooiste plekken van Australië om de onderwaterwereld te ervaren. De veilige, beschutte wateren van Hervey Bay zijn het hele jaar door ideaal voor watersporten, zoals zwemmen, snorkelen, duiken, zeilen en vissen.

De Whitsunday Islands is een groep van 74 eilanden die worden begrensd door het werelderfgoed Great Barrier Reef en het beschutte water van de Coral Sea. De Whitsunday Islands met hun witte zandstranden omringd door helderblauw water, zijn alles wat je van een tropisch paradijs verwacht.

Gebruik de kaart om te zien waar je naartoe kunt en wat je kunt doen

States
States

Meer Australische ideeën

Meer informatie over het Great Barrier Reef

Meer informatie over het Great Barrier ReefMeer informatie vind je op de website van Tourism Queensland.