Hervey Bay, Queensland

Great Sandy Strait, Hervey Bay, QLD. © Tourism Queensland

Hervey Bay, Queensland

Hervey Bay, circa 300 km noordelijk van Brisbane, is een waterparadijs. Het is een van de mooiste plekken van Australië om de onderwaterwereld te ervaren. De veilige, beschutte wateren van Hervey Bay zijn het hele jaar door ideaal voor watersporten, zoals zwemmen, snorkelen, duiken, zeilen en vissen.

In de wintermaanden (juli tot en met november) trekken bultruggen vanuit Antarctica langs de kust van Queensland omhoog naar de warme wateren van de Whitsunday Islands. Ze doen de kalme wateren van Hervey Bay aan om zich voort te planten en hun jongen te zogen. Hervey Bay is een van de beste plekken van de wereld om walvissen te spotten. Ga mee met een van de erkende cruise-operators rond Urangan Pier en verbaas je over de speelse capriolen van de bultruggen. Misschien spot je zelfs dolfijnen, doejoengs en zeeschildpadden.

De komst van de bultruggen wordt elk jaar gevierd met het Hervey Bay Whale Festival. Dat vindt in juli en augustus plaats met concerten, optochten en educatieve tentoonstellingen.

Het water voor Fraser Coast is ideaal voor een verblijf met de hele familie op een woonboot of een luxe vakantie op een zeiljacht. Je kunt zeilles nemen of zelf het ruime sop kiezen, maar je kunt ook een bemanning inhuren om voor je te zeilen. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden om te kajakken, jetskiën en windsurfen.

Duikers kunnen hun hart ophalen bij Wolf Rock en de wrakduiken op het Roy Rufus Artificial Reef, het grootste kunstmatige rif van het zuidelijk halfrond. Great Sandy Strait is ook een van de beste vislocaties van Australië, waar zowel professionele vissers als amateurs van over heel de wereld graag hun hengel uitgooien. Visliefhebbers kunnen kiezen uit vissen in de riviermond, vanaf het strand of de pier en diepzeevissen. Meld je aan voor een charterexcursie of huur je eigen vaartuig.

Op Hervey Bay Esplanade vind je kosmopolitische cafés met terrassen, winkels, picknickplekken, speeltuinen, pieren en een levendige jachthaven. Wandel of fiets over het 14 km lange pad langs de waterkant met Urangan Harbour aan het oostelijke uiteinde en Gatakers Bay aan het westelijke.

Bezoek het Orchid House in de schitterende Botanical Gardens. Het Hervey Bay Historical Village and Museum omvat historische gebouwen met meer dan 8000 museumstukken van Fraser Coast en de Wide Bay-regio. In de Fraser Coast Discovery Sphere kun je alles te weten komen over de ongelooflijke wereld van de bultrug.

De Hervey Bay Golf and Country Club nodigt bezoekers uit om in een natuurlijke bush-omgeving te komen golfen. De uitdagende wedstrijdbaan heeft 18 holes.

Ontdek Hervey Bay en omgeving in je eigen tempo met een van de Discovery Trails. Deze streek kent talloze schilderachtige dorpscafés en pubs, boetieks, stijlvolle espressobars, cafés aan de waterkant en uitstekende restaurants. Verspreid over het achterland van de Fraser Coast vind je wijnboetiekjes en winkels die plaatselijke delicatessen verkopen.

Op een kort ritje van Hervey Bay liggen de pittoreske vissersdorpen Burrum Heads en Toogoom met een kilometerslang, ongerept strand. Wandel over het zachte zandstrand of verken de rivieren en kreekjes in een boot of kano. Rust even uit en bewonder de pelikanen en de vele andere vogelsoorten.

Vanuit Hervey Bay heb je ook gemakkelijk toegang tot het op de Werelderfgoedlijst vermelde Fraser Island en Lady Elliot Island.

Meer tips voor Australië