Magnetic Island, Queensland

Horseshoe Bay, Magnetic Island, QLD. © Tourism Queensland

Magnetic Island, Queensland

Magnetic Island ligt 20 minuten met de veerboot voor de kust van Townsville. Het is een eiland met een relaxte, tropische manier van leven, rustige, verscholen stranden, een ongerepte natuur, heel veel wilde dieren en een makkelijke toegang tot het Great Barrier Reef. Kortom, de ideale plek voor een dagexcursie of een langer verblijf.

Magnetic Island is onderdeel van het op de Werelderfgoedlijst vermelde Great Barrier Reef Marine Park, maar het landschap is anders dan het tropische regenwoud dat je op veel andere eilanden in het Great Barrier Reef vindt.

Circa 275 miljoen jaar geleden creëerde de natuur hier een uitzonderlijk landschap met rotsachtig terrein en reusachtige keien. Er valt minder regen op Magnetic Island dan in de natte tropische regio's verder naar het noorden, of de Whitsunday Islands in het zuiden. Hier heerst een klimaat dat typisch is voor de droge tropen. Het eiland is dan ook grotendeels bedekt met eucalyptusbossen.

De oorspronkelijke eigenaren van Magnetic Island, de Wulgurukaba, een Aboriginalvolk, hebben het eiland duizenden jaren bewoond. Zij noemden het ‘Yunbenun’. Stenen werktuigen en grotschilderingen zijn een aantal overblijfselen van hun aanwezigheid. Magnetic Island werd in 1770 zo genoemd door kapitein James Cook toen het leek alsof het eiland het magnetische kompas van zijn schip beïnvloedde.

De belangrijkste gebieden van Magnetic Island zijn Horseshoe Bay, Arcadia Bay, Nelly Bay, Picnic Bay en West Point.

Het milde, zonnige klimaat van Magnetic Island is het hele jaar door min of meer constant, waardoor het de perfecte plek is voor allerlei buiten- en watersportactiviteiten. Er is een aantal uitstekende duiklocaties op Magnetic Island, zoals bijvoorbeeld het wrak van de ‘HMAS Yongala’. Deze locatie staat bekend als de beste wrakduik van Australië en een van de beste 5 wrakduiken van de wereld. De warme, ondiepe wateren rond het eiland zijn ook ideaal voor beginners. Je kunt zo vanaf het strand snorkelen in de Alma, Arthur en Florence Bays. Magnetic Island is ook beroemd om het diepzeevissen. Vaar mee met een vischarter of huur een hengel en gooi je lijn uit op West Point of vanaf de pier in Picnic Bay.

Magnetic Island National Park beslaat meer dan de helft van Magnetic Island. Het park wordt doorkruist door 24 kilometer aan wandelpaden. In het centrum bevindt zich Mount Cook, het hoogste punt van het eiland. Het eiland is een toevluchtsoord voor inheemse Australische vogels en wilde dieren. Tijdens de zomermaanden leggen zeeschildpadden hun eieren op de stranden. Verken de schitterende baaien tijdens een rustige tocht in een zeekajak onder begeleiding van een gids of tijdens een spannende jetski-trip.

Magnetic Island heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de militaire geschiedenis van Australië. De Forts Walk-wandeling in Horseshoe Bay is een van de meest populaire van het eiland. Kijk naar de spectaculaire zonsondergang vanaf West Point. Ga paardrijden langs het strand, speel golf in de Country Club in Picnic Bay, waar naar het schijnt Greg Norman is begonnen.

Magnetic Island is ook een plek om flink te feesten. Elke maand wordt op Magnetic Island een Full Moon Party gehouden, waar tot 3000 mensen bijeenkomen om tot zonsopgang op het strand te dansen.

De passagiersveerboot van Townsville naar Magnetic Island vertrekt met regelmatige tussenpozen gedurende de dag. Je kunt ook een auto meenemen op de autoveerboot en het eiland in je eigen tempo verkennen.

Meer tips voor Australië