Airlie Beach, Queensland

Airlie Beach, Whitsundays, QLD. © Peter Lik

Airlie Beach, Queensland

Airlie Beach ligt aan de kust en is een levendig stadje vol met palmbomen afgezoomde stranden, parkjes aan de waterkant en restaurants waar je lekker buiten kunt eten. Je valt ongetwijfeld als een blok voor de bohémienachtige charme en de zorgeloze en ontspannen houding van de inwoners. Airlie Beach is daarnaast de poort naar de Whitsundays, de 74 ongerepte eilanden ten noorden van Queenslands Great Barrier Reef, waar je luxe eilandresorts kunt bezoeken en aan cocktails kunt nippen aan het zwembad. Uiteraard is het daar ook heerlijk bakken in de zon of ontspannen in een spa. Queenslands warme, tropische klimaat heeft tot gevolg dat de winters in Airlie Beach erg mild zijn en perfect voor wateractiviteiten het hele jaar door.

Airlie Beach belichaamt de ontspannen en kosmopolitische Australische strandlevensstijl. Shute Harbour Road, de hoofdstraat en de ruggengraat van Airlie Beach, bevat talloze buitenrestaurants, cafés en bars. Op zaterdagochtend kun je markten bezoeken aan de kust, waar je lokaal gemaakte sieraden, kleding en unieke souvenirs kunt kopen. Daarnaast is het entertainment op zondagmiddagen op de Airlie Beach Esplanade uitzonderlijk populair, waarbij je lekker buiten kunt eten en tegelijkertijd kunt genieten van live muziek.

De Airlie Beach Lagoon bevindt zich in het centrum van Airlie Beach en vormt het speerpunt van de stad. De lagune wordt omgeven door glooiend grasland, perfect om te zonnebaden, of om een rustig plekje in de schaduw te zoeken om een boek te lezen. Het ondiepe zandstrand aan de ene kant en het kinderzwembad bieden een veilige omgeving voor jonge gezinnen.

Vanaf Airlie Beach kun je dagtochten ondernemen naar het regenwoud, watervallen en zwempoelen; maak een bushwalk, ga skydiven, parasailen, paardrijden, vissen, kayakken op zee en zeilen in de Whitsundays.

Een van de beste manieren om de eilanden van de Whitsundays te ervaren, is op een luxe jacht met een kapitein of op een charter zonder kapitein om te gaan en staan waar je zelf wilt. De meeste charters vertrekken van Abel Point Marina. In Abel Point bevindt zich de grootste haven van North Queensland, geschikt voor boten in alle soorten en maten, tot aan het allergrootste superjacht. Het biedt daarnaast ook allerlei soorten aquatische actie, variërend van snorkelen tot duiken en zeilen, rechtstreeks vanaf Airlie Beach. De Marina Village huisvest talloze restaurants en casual cafés, en bevindt zich op wandelafstand van het luxe resort en de boetieks van Airlie Beach. Als je geen tijd hebt om te gaan zeilen, kun je ook besluiten om te genieten van het uitzicht vanuit de lucht via een rondvlucht.

Weggestopt in de heuvels van het vasteland bevindt zich Jubilee Pocket, op slechts twee minuten rijden van Airlie Beach op de weg naar Shute Harbour. De stad is genesteld tussen het regenwoud en het pittoreske platteland. Wandelingen in de natuur, de huur van een jetski en andere activiteiten op het water zijn bij de hand. Voor een wild avontuur kun je de Proserpine River opgaan op krokodillensafari, waarbij je de krokodillen die in de riviermond rondzwemmen kunt tegenkomen, evenals verschillende andere wilde dieren, waaronder trekvogels.

Wanneer de zon ondergaat op Airlie Beach begint de energie te bruisen in de restaurants, bars en nachtclubs waar backpackers en reizigers genieten van de tropische nachten. Stijlvolle hotels aan de waterkant vormen een naadloze mix met kampeer- en caravanterreinen en hostels. Ja, zo'n plek is het.

Meer tips voor Australië