Whitsunday Islands, Queensland

Whitehaven Beach, Whitsunday Island, QLD. © Tourism Australia

Whitsunday Islands, Queensland

De Whitsunday Islands is een groep van 74 eilanden die worden begrensd door het werelderfgoed Great Barrier Reef en het beschutte water van de Coral Sea. De Whitsunday Islands met hun witte zandstranden omringd door helderblauw water, zijn alles wat je van een tropisch paradijs verwacht.

Deze miljoenen jaren geleden ontstane eilandengroep is de grootste voor de kust van Australië. De groep kreeg zijn naam van kapitein Cook die in 1770 op eerste pinksterdag, Whitsunday in het Engels, door de zee-engte zeilde.

De oorspronkelijke bewoners van de Whitsunday Islands waren de Ngaro, een van de Australische Aboriginalvolken die het eerst worden vermeld in de geschiedenis. De Whitsunday Ngaro Sea Trail verbindt South Molle, Hook en de Whitsunday Islands. De route volgt de oude voetstappen van dit volk.

Sommige eilanden zijn weinig meer dan een strook verpulverd koraalzand, bijeengehouden door de wortels van een enkele palmboom. Op andere zijn luxeresorts gebouwd. De Whitsunday Islands zijn de romantische bestemming per uitstek. Hier worden per m2 meer huwelijksaanzoeken gedaan en gaan meer huwelijksreizen naartoe dan naar welke andere locatie in Australië dan ook.

Een van de beste manieren om de zonovergoten schoonheid van dit eilandparadijs in je op te nemen, is vanaf een catamaran of jacht. Zeil zelf of huur een bemanning in en bezoek elke dag een ander eiland of rif. Charterboten vertrekken vanaf Airlie Beach of Shute Harbour.

Op het grootste eiland, Whitsunday Island, vind je ook Whitehaven Beach, een verlaten, wit, 7 km lang zandstrand. Het is een van de meest gefotografeerde stranden van Australië. Vlieg over het legendarische Heart Reef en land vlakbij om te snorkelen in je eigen afgelegen koraalatol.

Daydream Island is een van de Whitsunday Island-resorts dat het dichtst bij de kust ligt. Het unieke van dit eiland is het kunstmatige buitenaquarium, het Living Reef, waar je pijlstaartroggen, haaien en barramundi kunt voeren.

Hamilton Island is het enige eiland op het Great Barrier Reef met een eigen vliegveld. Er zijn allerlei accommodatiemogelijkheden, maar qualia is onovertroffen. Dit resort werd in 2012 door de lezers van Condé Nast Traveler uitgeroepen tot het Beste Resort ter Wereld. Ga aan boord van een helikopter en vlieg voor een partijtje golf naar het nabijgelegen Dent Island, de enige eilandwedstrijdbaan van Australië. Elk jaar in mei bruist Hamilton Island van de activiteiten als peperdure zeiljachten zich hier verzamelen voor de Hamilton Island Race Week.

Hayman Island is het meest noordelijk gelegen eiland van de Whitsunday Islands. Het vijfsterrenresort op dit eiland is een van de meest bekroonde van Australië. Het is een populaire plek voor zowel gasten als dagjesmensen.

Hook Island en South Molle Island zijn veel minder ontwikkeld en bestaan grotendeels uit nationale parken. Op Hook Island zijn er adembenemende uitkijkpunten en een aantal grotwoningen van de Aboriginals langs de wandelpanden van het eiland. De Pinnacles, voor de kust van Hook Island, staat bekend als een van de beste duiklocaties van de Whitsundays. Long Island ligt het dichtst bij het vasteland. Het is verbluffend mooi, met veel wandelpaden en talloze wilde dieren.

Je kunt er zelfs op het rif slapen in een speciaal voor dit doel gebouwde ponton. Kijk hoe het rif 's nachts tot leven komt vanuit je onderwaterobservatorium.

Nadat je de eilanden over land en water hebt verkend, kun je ook de lucht in met een watervliegtuig of helikopter. De turkooizen schoonheid van dit gebied is vanuit vogelperspectief weer compleet anders.

Meer tips voor Australië