Great Ocean Road

The Twelve Apostles, Gibson Steps, VIC. © Tourism Australia

Great Ocean Road

Volg dwars door de natuur de spectaculaire Great Ocean Road, die langs de wilde en winderige Zuidelijke Oceaan van Geelong naar Portland kronkelt. Deze diverse en dramatische regio biedt surfstranden, historische havens, plekjes waar je walvissen kunt zien, adembenemende gebergtes, regenwouden en nationale parken. Bekijk monstergolven op Bells Beach en luier op de gouden stranden van Lorne. Bezoek een belangrijke Aboriginalplek nabij Tower Hill of bekijk de scheepswrakken in de buurt van het charmante vissersdorpje Port Fairy. Je mag de Twelve Apostles natuurlijk niet missen! Deze kalksteenrotsen rijzen majestueus uit de Zuidelijke Oceaan.

Vijf hoogtepunten op je reis:

Twelve Apostles, VIC
Twelve Apostles, VIC

1. De spectaculaire kustlijn

De dramatisch zuidwestelijke kustlijn van Victoria biedt ongelooflijk diverse landschappen. Je vindt monsterachtige golven op het welbekende surfstrand Bells Beach. Luier op het gouden zand van Lorne. In Apollo Bay kun je zwemmen, surfen, zeekajakken of vissen. Of je kunt kennismaken met de ziltige geschiedenis in het charmante oude visdorpje Port Fairy. Neem met het hele gezin een duik bij Anglesea of laat je door de wind wegblazen op Shipwreck Coast. Je mag natuurlijk de Twelve Apostles niet missen. Deze onherbergzame kalkrotsen stijgen majestueus uit de Zuidelijke Oceaan en zullen je echt fascineren.

Great Otway National Park, VIC
Great Otway National Park, VIC

2. Wilde en prachtige natuur

Van regenwouden en rivieren tot oude vulkanen en verweerde kustlijnen. De Great Ocean Road heeft de meest diverse natuur in petto. In Great Otway National Park zie je denderende watervallen en schitterende kloven. Je kunt er ook door de toppen van eeuwenoude mosbomen wandelen. Maak een boottocht door kloven en langs spectaculaire grotten in Cape Bridgewater. Bekijk de eeuwenoude kalksteentorens die in Bay of Islands over de oceaan lijken te zweven. Moet je even je benen strekken? Je ziet verlaten zandstranden, dichtbegroeide wouden en enkele van de hoogste zeekliffen van Australië op de 91 km lange Great Ocean Walk.

Melba Gully, VIC
Melba Gully, VIC

3. Overal wilde dieren

De Great Ocean Road is eigenlijk gewoon een lange, ronde toeschouwersarena voor inheemse dieren. In Warrnambool kun je de walvissen tijdens hun jaarlijkse trektocht zien. Zie hoe koala's, kangoeroes, emoe's en watervogels vrij in het Tower Hill State Game Reserve rondlopen en -vliegen. Speel een rondje golf langs grazende kangoeroes in Anglesea. Bekijk koala's in het wild langs de Kennett River en in het Great Otway National Park. Laat je meeslepen door de honderden pelsrobben in Cape Bridgewater en bekijk de gloeiwormen tijdens een spectaculaire lichtshow op Melba Gully in het Great Otway National Park. Zwem met de dolfijnen bij Queenscliff op het Bellarine Peninsula. Als je eens iets heel anders wilt beleven, peddel je bij zonsondergang in een kano langs de vogelbekdieren op Lake Elizabeth.

Victoria
Victoria

4. Eten, wijn en het goede leven

Wil je ook je andere andere zintuigen eens prikkelen? De landschappen van de Great Ocean Road zullen je zeker het water in de mond doen lopen met heerlijke verse, plaatselijke producten, uitstekende restaurants en geweldige wijngebieden. Ga naar de bron van de verrukkelijke plaatselijke delicatessen. Voor zeevis loop je in een willekeurig stadje de trappen af naar de werf. De visserscoöperaties in Lorne en Apollo Bay mag je zeker niet missen. Proef die goddelijke bessen op de boerderijen in Colac, Heywood, Gellibrand en Deans Marsh. Of als je van gourmetkaas houdt, bezoek je de delicatessenwinkel in Allansford, Timboon en Cooriemungle. Wijnmakerijen in koele klimaten vind je overal langs de Great Ocean Road, dus las gerust een pauze in in Colac, Apollo Bay, Timboon, Geelong en Henty. Je kunt overal in de streek ook genieten van de culinaire hoogstandjes en de warme gastvrijheid in de restaurants, cafés en tearooms.

Aboriginaldorpje
Aboriginaldorpje

5. Levendige Aboriginalcultuur

Aboriginalverhalen verbinden de landschappen van de Great Ocean Road met elkaar: van Wathaurong in Geelong tot de Gunditjmara-streek in het westen. Proef echte bushtucker, leer meer over eeuwenoude medicijnen en kijk in Geelong hoe men een boemerang gooit en de didgeridoo bespeelt. Leer het belang van een plaats in een uitgedoofde vulkaan nabij Tower Hill van de Gunditjmara-bevolking kennen. In Condah, dat in de World Heritage-lijst is opgenomen, zie je stenen huizen en visvallen die in een permanent Aboriginaldorpje zijn achtergelaten.

Gebruik de kaart om te zien waar je naartoe kunt en wat je kunt doen

States
States

Meer Australische ideeën

Meer informatie over Great Ocean Road

Meer informatie over Great Ocean RoadMeer informatie vind je op de website van Tourism Victoria.