Kakadu

Kakadu, NT. © Tourism Australia

Kakadu Nationaal Park

Ontdek het in de World Heritage-lijst opgenomen Kakadu Nationaal Park, ongeveer drie uur ten oosten van Darwin.

Hier in het grootste nationale park van Australië vindt je steile wanden, weelderige regenwouden en rotskunst die wel 50.000 jaar oud is. Kom meer te weten over de Aboriginalcultuur van de traditionele eigenaars, de Bininj/Mungguy-bevolking. Als je geluk hebt, kun je de miljoenen trekvogels in de moerassen zien. Bekijk delicate waterlelies en prehistorische krokodillen, watervallen die omlaag denderen en sprankelende waterbronnen. Ervaar de Kakadu-magie in zes dramatisch verschillende seizoenen. Van delicate waterlelies tot prehistorische krokodillen, Kakadu herbergt vele verschillende schatten die absoluut het verkennen waard zijn.

Vijf manieren om in Kakadu op verkenning uit te gaan:

Mt Borradaile, NT
Mt Borradaile, NT

1. Bezichtig rotsen met Aboriginalkunst

Kakadu beschikt over een van 's werelds hoogste concentraties Aboriginal rotskunst. Bekijk de rotskloven die door de Dreamtime-voorouders van Nourlangie Rock werden uitgehouwen. Of vergaap je aan een rotsschildering van de Lightning Man in de nabijgelegen Anbangang Gallery. Deze 'onweersman' is de Dreamtime-voorouder die nu nog steeds de gewelddadige onweersbuien in de moessontijd regelt. Bekijk een rotsschildering van de Rainbow Serpent (regenboogslang) en enkele van 's werelds mooiste voorbeelden van röntgenkunst in Ubirr Rock. Kakadu beschikt over een van 's werelds hoogste concentraties Aboriginal rotskunst. Je vindt er handafdrukken van dieren, jagers en Dreamtime-figuren evenals schuilplaatsen, stenen gereedschappen, slijpstenen, rotskunst en oker voor ceremoniële verf. Kom tijdens een rondwandeling onder leiding van een gids of met behulp van de verklarende borden meer te weten over de manier waarop de kunst een uitdrukking is van de sociale, culturele en natuurlijke geschiedenis van Kakadu.

Jabiru, Kakadu Nationaal Park, NT
Jabiru, Kakadu Nationaal Park, NT

2. Met zeldzame en oeroude flora en fauna

Volg de Gubarra Pools Walk langs zandstenen kliffen naar schaduwrijke tropische regenwouden of kies voor de Bubba Walk door moerasland omringd door paperbark, pandanus, palmvaren en lotuslelies. Laat je overdonderen door de spectaculaire Jim Jim Falls die meer dan 250 meter hoog is. Vaar over de East Alligator River en Yellow Water langs krokodillen, barramundi en vogels zoals eksterganzen, brolga's, jabiroe's en witbuikige zeearenden. Geniet van de over de leliebladeren scherende jacana en jezusvogels. Een kwart van alle Australische zoetwatervissen en meer dan een derde van de Australische vogelsoorten zijn in Kakadu te vinden.

Barramundi Gorge, NT
Barramundi Gorge, NT

3. Op een avontuurlijke tocht

Rijd met een 4x4 naar Koolpin Gorge of de bodem van de stelle Arnhem Land-helling en kampeer je daar 's nachts. Je kunt ook een 4x4-tocht boeken naar de belangrijkste locaties, zoals de Jim Jim Falls en de Barramundi Gorge. Neem de pracht en enorme omvang van Kakadu in je op tijdens een vlucht over het landschap of vang een barramunda met een ervaren sportvissergids. Glijd over de East Alligator River op een culturele Aboriginal boottocht of peddel zelf met een kano naar de majestueuze Twin Falls. Tijdens een bushwalk loop je door het tropische regenwoud, langs watervallen en heldere poelplassen.

Yellow Water Billabong, NT
Yellow Water Billabong, NT

4. Afgestemd op de seizoenen

Je zult Kakadu meer dan eens moeten bezoeken als je de dramatisch verschillende seizoenen wilt ervaren. De plaatselijke Bininj-bevolking onderscheidt maar liefst zes seizoenen. Te beginnen met de denderende watervallen en oogverblindende onweersflitsen van het Gudjewg-moessonseizoen tussen januari en maart tot en met het hete, droge weer tijdens de Gurrung-maanden in augustus en september. Bekijk de bloeiende paperbarks naast de billabongs vol watervogels in het Banggerreng-seizoen in april. Geniet van de aangename temperaturen en heldere hemel in de koude Wurrgeng-maanden tussen juni en augustus. Geniet van de steeds maar weer veranderende omgeving tijdens een vlucht over het landschap of juist van dichtbij, tijdens een bushwalk, billabong of riviertocht.

Gunlom Falls, NT
Gunlom Falls, NT

5. Rijdend over natuurwegen

Begin in Darwin en slinger je op de toeristische route van Nature's Way een weg door een moerasland dat is ondergedompeld in Aboriginal cultuur en pioniergeschiedenis. Je komt achtereenvolgens door het in de World Heritage-lijst opgenomen Kakadu National Park, Litchfield National Park en Nitmuluk National Park. Peddel met je kano over de Katherine River, zwem in de watervallen bij Litchfield en bekijk 's werelds grootste collectie Aboriginal rotskunst in Kakadu. Van hieruit wandel je naar de top van de Gunlom Falls, beroemd van de film Crocodile Dundee als Echo Pool, verken de rotsmeertjes en bereid een maaltijd op het kampvuur op de bodem van de steile Arnhem Land-helling. Voor liefhebbers van fotografie, wilde dieren en vogels is dit een droomrit, volledig op een verharde weg die geschikt is voor auto's met tweewielaandrijving.

Gebruik de kaart om te zien waar je naartoe kunt en wat je kunt doen

States
States

Meer Australische ideeën

Meer informatie over Kakadu

Meer informatie over de website van Tourism Northern Territory.