De eeuwenoude kunst van Kakadu

Davidson's Arnhemland Safaris - Rotsschilderingen, Mount Borradaile, Arnhemland, Kakadu, NT

De eeuwenoude kunst van Kakadu

Bekijk rijke Aboriginalrotskunst in ons in de World Heritage-lijst opgenomen wereldwonder.

Tussen de wetlands, de wilde dieren en onherbergzame ravijnen bevat het in de World Heritage-lijst opgenomen Kakadu National Park een van de hoogste concentraties rotskunst ter wereld. Hier zijn wel 5.000 Aboriginalplaatsen gevonden met rotskunst, schuilplaatsen, stenen gereedschappen, slijpstenen en ceremonieel oker. Dit gedetailleerde, dramatische bewijs van leven in Kakadu is meer dan 50.000 jaar oud: van het eerste bewijs van menselijk bestaan tot aan de komst van de Europeanen.

Aboriginalgezinnen kampeerden hier in rotsschuilplaatsen rondom Ubirr in het noordoosten van Kakadu en tegenwoordig kun je er schilderijen bekijken van de vissen en dieren waarop ze jaagden. Barramundi, meervallen, mullen, goanna's, schildpadden, buidelratten en wallaby's staan op de achtermuur van de hoofdgalerie in een rijk, okerkleurig levenstapijt. Je ziet in deze galerie ook enkele van 's werelds beste voorbeelden van röntgenkunst, waar de botten en organen van dieren aan de buitenkant zichtbaar zijn. Op andere schilderijen wordt het contact met de eerste ‘whitefellas’ in het gebied vastgelegd. Men dacht dat dit de vroege buffalojagers uit de jaren 1880 waren. Een heeft zijn handen in zijn zakken, terwijl een ander met zijn handen op zijn heupen 'de baas over de Aboriginals' probeert te spelen.

Niet ver van deze galerie vind je schilderijen van de Namarrgarn Sisters, listige geesten die in de sterren wonen en mensen met een touwtje ziek kunnen maken. Op een andere plek in de buurt zie je een schilderij van de Rainbow Serpent, dat meer dan 23.000 jaar oud is. Deze stille, machtige 'boss lady' staat bekend als Garranga'rrelito bij de lokale Gagudju-stam.

Bij Nourlangie Rock, een afgelegen formatie van het Arnhem Land Escarpment, zie je de kloven die zijn uitgesneden door Dreamtime-voorouders in de vorm van een rotswallaby met korte oren. Deze kloven zijn vandaag de dag nog steeds te zien en hier zie je dan ook vaak rotswallaby's vroeg in de ochtend en bij zonsondergang. In de nabijgelegen Anbangang Gallery kun je een schildering bekijken van de Lightning Man, de Dreamtime-voorouder die nu nog steeds de woeste onweersbuien in het natte seizoen regelt. Dichtbij ligt Nanguluwu, waar de beroemde kunstenaar Najombolmi in de jaren 1960 een Mimi Dreamtime-figuur schilderde die een speer gooit. Je ziet hier ook schilderingen over de komst van de Europeanen, inclusief een van twee zeilboten met twee masten met een ankerketting en een bootje erachter.

Volgens de Dreamtime-mythe waren Mimi-geesten de eerste voorouders die op rots schilderden. Ze brachten hun kennis over op een aantal Aboriginals, terwijl anderen dit leerden door de kunst van Mimi te imiteren. Soms gingen de geesten van de voorouders rotsen binnen als schilderingen, waardoor de rots in een heilige droomplek veranderde.

Met de komst van Europeanen en de veranderende levensstijl van de Aboriginals werd de traditie van rotskunst grotendeels opgevolgd door schilderingen op boomschors, papier en canvas. De meest recente rotskunst van Kakadu werd in 1986 geschilderd. Dit was de laatste activiteitenvlaag na de vorige activiteit, Najombolmi’s werk tijdens de jaren 1960.

Tegenwoordig kun je deze uitgebreide culturele schat verkennen met een lokale Aboriginalgids. In het weelderige regenwoud van Kakadu ligt een epische geschiedenis van menselijke bezetting.

Meer Australische ideeën