Purnululu Nationaal Park

Purnululu Nationaal Park

Het gebergte bestaat al 350 miljoen jaar en wordt door de Aboriginals al 40.000 jaar met respect bejegend. Toch was de verbluffende Bungle Bungle Range, in het in de World Heritage-lijst opgenomen Purnululu Nationaal Park, tot 1983 een publiek geheim. Vandaag de dag wordt deze  doolhof van oranje-zwart-gestreepte zandstenen ronde toppen, vaak vergeleken met gigantische bijenkorven, beschouwd als een  van de meest geliefde attracties van de Kimberley. Laat je tijdens een panoramische vlucht door het uitzicht op de Bungle Bungle Range overweldigen. Of wandel, kampeer en trek met een 4x4 tussen de geologische wonderen van Purnululu door, met onderweg eeuwenoude rotskunst, zeldzame wilde dieren, tropische poelen en geërodeerde ravijnen.

Purnululu Nationaal Park is te vinden in East Kimberley, ongeveer 100 km van Halls Creek en 250 km vanuit Kununurra. Vanuit beide steden vertrekken helikoptervluchten en 4x4-rondleidingen. Maar je kunt natuurlijk ook een 4x4 huren en zelf in het park op avontuur uit gaan. Je reist over de Great Northern Highway langs uitgestrekte veegronden voordat je over een rotsachtig, smal 50 km lang landweggetje bij de ingang van het park aankomt.

Ondanks het feit, dat het gebergte zo dicht bij een hoofdweg ligt, was de Bungle Bungle Range enkel bekend bij de Aboriginal eigenaars  en de veehouders. Dat wil zeggen, totdat het in 1983 in een documentaire over de hele wereld onder de aandacht werd gebracht. Vandaag de dag wordt het gebergte gekoesterd als onderdeel van het Purnululu Nationaal Park, dat in totaal 240.000 hectaren beslaat en sinds 2003 in de World Heritage-lijst is opgenomen.

De  herkenbare Bungle Bungle Range, die  de naam van een nabijgelegen veestation kreeg, bevindt zich in het zuiden van het park. De bijenkorfachtige pieken verheffen zich honderden meters hoog aan de rand van het gebergte, en bieden beschutting aan kloven die bezaaid zijn met grotten en rotsmeertjes die zich tussen de palmbomen verstoppen. Maak een panoramische helikoptervlucht over deze schitterende zandsteenformaties, die naar schatting al meer dan 350 miljoen jaar oud zijn en werden gevormd uit het sediment van een eeuwenoude rivierbedding. De unieke oranje, grijze en zwarte strepen zijn het resultaat van afwisselende sedimentlagen, elk met een ander kleigehalte.

In het zuidelijke gedeelte van het park kun je ook een trektocht maken naar het gigantische Cathedral Gorge, bekend om z'n ongelofelijke natuurlijke akoestiek. Test hier je stembanden of waag je aan de panoramische wandeltocht naar Piccaninny Creek. Maak een lus van 3 km of ga verder naar de hoog oprijzende Piccaninny Gorge, waar je ook kunt kamperen. In noordelijk Purnululu geven de veel smallere kloven een heel andere indruk. Een lichte wandeling van 2 km brengt je naar Echidna Chasm, waar je de steile, honderd meter hoge rotswanden links en rechts om je heen kunt bewonderen. Of probeer de 5 km lange rondwandeling naar Mini Palms Gorge, thuishaven van groepjes ranke Livingstonia-palmbomen en een traditionele Aboriginal vruchtbaarheidsgrot.

Naar zeggen wonen de Aboriginals al meer dan 40.000 jaar in deze streek en het park biedt prachtige, duurzame sporen van deze bezetting. Aboriginal rotskunst en begraafplaatsen, mede onderhouden door de Djaru en Kija Aboriginals, zijn overal in het park te vinden. De naam Purnululu, oftwel zandsteen, werd door de traditionele Kija bevolking aan deze streek gegeven.

Mis de kans niet om hun eeuwenoude huizen, nog maar net door de rest van de wereld ontdekt, van dichtbij te bekijken.

Meer Australische ideeën