Namadgi National Park

Namadgi National Park, ACT. © Tourism Australia

Namadgi National Park

Verken Namadgi National Park in de Australian Alps. Een wereld van zwijgend bushland, adembenemende uitzichten en rijke Aboriginalgeschiedenis, op slechts 45 minuten rijden van Canberra.

Beklim en abseil van de granieten rotswanden, maak een mountainbiketocht langs de vuurpaden of wandel door de Bimberi-wildernis. Verken de kampeerplaatsen, ceremoniële rotsformaties en rotskunst die meer dan 21.000 jaar geleden door de Ngunnawal-bevolking is achtergelaten. Volg dan het spoor van de schapenfokkers en goudzoekers. Rijd met een 4x4 naar de top van Mt Coree, gooi je hengel in de met forel gevulde beken en langlauf over de winterse skihellingen. Bekijk kangoeroes, wallaby’s en Northern Corroboree Frogs en verken de bossen, de moeraslanden en de vlaktes vol wilde bloemen.

Vijf dingen die je in Namadgi zult vinden:

Namadgi Ranges, ACT,
Namadgi Ranges, ACT,

1. Plaatsen voor buitenavontuur

Volg de Yerrabi Walking Track in de ruige wildernis van de Bimberi, het thuis van enkele vrijwel onaangetaste ecosystemen van de Australian Alps. Verken bossen vol sneeuwgombomen en 'alpine ash' op het wandelpad Square Rock. Of ga samen met een Namadgi-ranger op ontdekkingstocht door het snel veranderende landschap. Volg op een paard de vuurpaden ten oosten van de Old Boboyan Road of het National Bicentennial Horse Trail. Of ga de uitdaging aan en fiets met je mountainbike over een van de vele vuurpaden voordat je je tent in het bushland opzet. Beklim of abseil van de granieten rotswanden of krijg een adrenalinestoot met paragliding, parachutespringen, grotverkenning en canyoning. In de winter kun je langlaufen op Mount Franklin en Mount Gingera en 's nachts in Pryor's Hut verblijven.

Ngunnawal, ACT
Ngunnawal, ACT

2. Een bewijs van Aboriginal leven

Bekijk oude kampeerplaatsen met stukjes steen en dierenbotten die gedurende de laatste ijstijd door de Ngunnawal-bevolking zijn achtergelaten. Verken dan de eeuwenoude steengroeven waar de steen voor het maken van gereedschappen werd verzameld. Volg het Yankee Hat Walking Track naar de rotsschilderingsplekjes van de Yankee Hat Shelter. Bekijk de plek waar de Ngunnawal-bevolking de bogong-motten met notensmaak in Mount Kelly cultiveerden. Bezoek dan de ceremoniële steenformaties op de hoge pieken van Mount Namadgi. Neem tijdens een rondleiding door Namadgi enkele van de meer dan 50 plaatsen uit de Ngunnawal-bezetting in je op. In het nabijgelegen Tidbinbilla Nature Reserve volg je het Birrigai Time Trail 21.000 jaar terug in de tijd naar Birrigai Rock Shelter, de oudste Aboriginal plek in de staat. Hier kun je ook de Bogong Cave bezoeken, waar de stammen bij elkaar kwamen om de bogong-motten te vangen, en Tidbinbilla Mountain, een heilige inwijdingsplek voor jonge Aboriginalmannen.

Namadgi, ACT
Namadgi, ACT

3. Verhalen van schapenfokkers, goudzoekers en volgers van ruimtevluchten

De eerste schapenfokkers lieten hun schapen en veedieren grazen in de valleien en op de hellingen, waar nu vele emoes en kangoeroes leven. Je kunt hun geschiedenis zien in de schuttingen, binnenplaatsen, hutten en hofsteden die rond 1830 werden gebouwd en nu nog steeds in de valleien te zien zijn. Bekijk dan delen van het Kiandra goudspoor dat rond 1860 door de fortuinzoekers in Gudgenby werd gevolgd. Wandel over het Orroral Heritage Walking Track tussen de oude stations die de Apollo-ruimtevluchten volgden in de Orroral Valley en Honeysuckle Creek – de eerste plek op aarde die de beelden van Neil Armstrong's maanwandeling doorkreeg. Lees de herdenkingsplaat en kom meer te weten over de uitstapjes in de ruimte van Australië, bij het Deep Space Communication Complex in het nabijgelegen Tidbinbilla Nature Reserve.

Kangaroo
Kangaroo

4. Natuur en wilde dieren in overvloed

Volg in de Naas Valley het Horse Gully Hut Walking Track naar Nature’s Boarding House, een enorme boom waarin bijna 400 soorten Australische vogels, vleermuizen en zoogdieren hun holletjes, slaapplekjes en nestjes hebben gebouwd. Bekijk de onverschrokken inheemse vissen van Mountain Galaxias in Naas Creek. Je kunt de vegetatie zien veranderen van bosgebied en droogbos in de laaglanden tot torenhoge eucalyptusbomen en varenvalleien op de beschaduwde hellingen. Terwijl je steeds hoger klimt, zie je kangoeroes en wallaby's in het open grasland en vriesholtes grazen en dan de Australische madeliefjes ('Paper Daisies') die het grasland van de hoogste pieken bedekken. Wellicht zie je de zeldzame Broad Tooth-rat of de Northern Corroboree Frog en rivierzwartvis in de zeggevarens in de valleien en in het veenmoeras op de pieken. Bekijk de majestueuze wigstaartarend als hij door de lucht zeilt of de kleinere Australische torenvalk die op zoek naar een sappig maaltje over het grasland vliegt.

Namadgi, ACT
Namadgi, ACT

5. Autotochten en kampeerterreinen met uitzicht over de bergen

Volg Two Sticks Road over de top van de Brindabella Ranges naar de top van Mount Coree, waar je een spectaculair uitzicht van 360 graden hebt. Of volg de minder steile Annie Trail naar een afgelegen kampeerplaats naast de Goodradigbee River. Laat je niet kennen op de Mount Franklin Road en volg de weg tot de met een hek afgesloten Ginnini-weg naar de Bendora Dam. Deze wegen in het noordelijke gedeelte van het park zijn samen met Old Mill Road en Warks Road vooral geschikt voor een tocht in een 4x4. Rijd naar Corin Dam voor de steile klim naar Stockyard Spur. Als je met een camper reist of gewoon een tent wilt opzetten, ga je naar Honeysuckle Campground in de buurt van de historische plaats van het Honeysuckle Tracking Station. Of zet je kamp op in Orroral Campground, op het Orroral Heritage Walking Track. Vanaf Mount Clear Campground kun je een wandeling maken door de Naas Valley naar de Horse Gully Hut.

Gebruik de kaart om te zien waar je naartoe kunt en wat je kunt doen

States
States

Meer Australische ideeën

Meer informatie over Namadgi National Park

Meer informatie vind je op de website van Tourism Australian Capital Territory.