Red Centre

Uluru, NT. © Tourism Australia

Red Centre

Je weet waarschijnlijk al wel wat de rode monoliet in het rode centrum (Red Centre) van Australië is.

Dan weet je ook dat deze rots heilig is voor de plaatselijke Aboriginals en dat de kleuren bij zonsopgang en zonsondergang spectaculair zijn. Je weet misschien nog niet dat je dit alles kunt ervaren door de ogen van de Aboriginals of dat er vele andere heilige en adembenemende plekjes in het enorme centrum van Australië te zien zijn. Het nichtje van Uluru, Kata Tjuta, bevindt zich slechts 40 kilometer ervandaan en niet ver van Alice Springs vind je de ontzagwekkende Kings Canyon. Je realiseert je misschien niet dat dit landschap naast stoffige rode wegen en enorme rotsen, ook groene vegetatie en overdadige waterpoelen heeft. En wat je eigenlijk pas echt kunt waarderen als je het met eigen ogen ziet, is de magische, majestueuze stilte en ongelooflijke eenzaamheid van het Red Centre in Australië.

Vijf plaatsen die je in Red Centre niet mag missen:

Simpson Desert, NT
Simpson Desert, NT

1. Alice Springs en omgeving

Verblijf in de bekende outbackstad Alice Springs in het rode hart van Australië, slechts 200 kilometer ten zuiden van het geografische middelpunt van het land. Van hieruit kun je een bushwalk maken of rondrijden met een 4x4 of op een kameel op de golvende zandduinen van Simpson Desert. Fiets ’s ochtends naar Simpsons Gap, ontdek verschillende Aboriginal-kunststijlen op de Tanami Track en verken de rotskunst, artefacten en ceremoniële plaatsen in de buurt van de kleine Aboriginalgemeenschap van St. Teresa.

Uluru-Kata Tjuta, NT
Uluru-Kata Tjuta, NT

2. Uluru-Kata Tjuta National Park

Bekijk Uluru die 348 meter boven de woestijn in het diepe centrum van Australië uitstijgt. Het licht en weer maken de tinten zo levendig dat er geen zonsondergang tegenop kan. Loop met een Anangu-gids over de bodem van de Uluru en leer hoe de berg tijdens de Dreamtime door spirituele voorouders werd gecreëerd. Je kunt zelfs nog de littekens van de strijd in het landschap zien. Bekijk Uluru op een motor, op een kameel of vanuit een helikopter. Drink een glas champagne in het avondrood en keer dan terug voor een kampvuurdiner met barramunda, emoe of kangoeroe onder een met sterren bezaaide hemel. Nog geen 40 kilometer verderop vind je Kata Tjuta – steile, ronde, roodbruine koepelgewelven die door meer dan 500 miljoen jaar erosie zijn ontstaan. Ervaar de wonderen in Uluru-Kata Tjuta National Park tijdens een tour onder leiding van een Aboriginalgids. De accommodatie in het park varieert van kampeerterreinen tot een gerieflijk vakantieoord.

Kings Canyon, NT
Kings Canyon, NT

3. Kings Canyon en Watarrka National Park

Trek naar de rand van Kings Canyon voor een adembenemend uitzicht over de ruige rotswanden en kloven van Watarrka National Park. De torenhoge rotswanden van het ravijn bieden schaduw aan de met palmen gevulde spleten en holtes met welig groen in een verder ongastvrije woestijn. Bekijk zeldzame planten uit een langvergeten, natter tijdperk en zwem in de tropische plassen in de Garden of Eden. Verken de verweerde rotsgewelven van de Lost City. Zie de zonsondergang in Carmichael Crag, kies voor de Kathleen Springs Walk naar een mooie waterpoel of volg 's nachts het Giles Track. Als je niet van kamperen houdt, kun je de nacht in een vakantieoord of in een wildernishut doorbrengen.

Finke Gorge, NT
Finke Gorge, NT

4. Finke Gorge National Park

Maak een 4x4-tocht langs de torenhoge zandsteenkliffen en de voornamelijk uit zand bestaande Finke River, die in Finke Gorge National Park vooral droog is. Verken de woestijnoase van Palm Valley, de enige plek ter wereld waar je de Red Cabbage Palm kunt vinden. Dwaal tussen de slanke palmbomen op de Arankaia Walk of kies de langere Mpulungkinya Walk. Volg hierna de korte Kalaranga Lookout Walk voor een spectaculair uitzicht over het rotsamfitheater dat wordt omringd door woeste kliffen. Of kom meer te weten over de mythologie van de Aboriginalbevolking uit het Westerse Arrernte als je de populaire twee uur durende Mpaara Walk volgt. Bekijk gombomen met lange takken die zich uitstrekken over glinsterend water en gebergtes die in de ondergaande zon eerst paars zijn en dan in een brandend okergeel veranderen.

MacDonnell Ranges, NT
MacDonnell Ranges, NT

5. MacDonnell Ranges

Wandel over het Larapinta Trail of het Emu Dreaming-pad naar Ormiston Gorge en Pound, langs gracieuze rode gombomen, wallaby's en koele, heldere waterpoelen. Vergaap je aan de steile wanden die 300 meter vanuit Ormiston Creek oprijzen en duik dan in de waterpoel die 14 meter diep is. Je kunt ook afkoelen in Ellery Creek Big Hole, Redbank Gorge en de pittoreske Glen Helen Gorge. Zie rotswallaby's in en rondom de richels en ghost gums van Simpsons Gap. Wandel naar Standley Chasm en bekijk de steile wanden die in de zon rood uitslaan. Je mag de 20 kilometer brede krater bij Gosse Bluff, door de Aboriginal van West-Arrernte ook wel Tnorala genoemd, zeker niet missen. Hun droomverhaal is magischer dan de wetenschappelijke uitleg, namelijk dat de krater ongeveer 130 miljoen jaar geleden werd gevormd door een komeet die op aarde insloeg. In het oosten kun je in het MacDonnell-gebergte een bushwalk maken, kamperen, een 4x4-tocht rijden en een bezoek brengen aan de Trephina Gorge en het spookstadje tijdens de goudkoorts, Arltunga.

De Devils Marbles zijn gigantische granieten rotsen in een brede, ondiepe vallei, honderd kilometer ten zuiden van Tennant Creek in het Northern Territory.

Oorspronkelijk woonden de Warumungu, Kaytetye, Alyawarra en Warlpiri in de omgeving van de Devils Marbles. Zij noemen de Devils Marbles de Karlu Karlu, wat letterlijk 'ronde keien' betekent.

Kata Tjuta, dat vroeger The Olgas heette, is een groep oeroude rotsformaties op zo'n dertig kilometer van Uluru in het Australische Red Centre. Samen zijn deze twee gigantische rotsformaties de belangrijke oriëntatiepunten van het Uluru-Kata Tjuta National Park.

De 36 koepelvormige rotsen van Kata Tjuta liggen verspreid over een gebied van meer dan twintig kilometer. De hoogste top is Mount Olga, die is vernoemd naar koningin Olga van Württemberg.

Kings Canyon ligt in het Watarrka National Park in het Northern Territory van Australië. Kings Canyon, aan het westelijke uiteinde van de George Gill Range, bevindt zich ongeveer halverwege tussen Alice Springs en Uluru.

Deze oude, rode rotswanden die hoog boven weelderige palmbossen uittorenen, zijn een beschermd toevluchtsoord voor meer dan 600 inheemse planten en dieren, waarvan veel soorten alleen hier voorkomen.

Gebruik de kaart om te zien waar je naartoe kunt en wat je kunt doen

States
States

Meer Australische ideeën

Meer informatie over het Red Centre

Meer informatie over het Red CentreMeer informatie over de website van Tourism Northern Territory.