Devils Marbles, Northern Territory

Devils Marbles, NT. © Tourism Australia

Devils Marbles, Northern Territory

De Devils Marbles zijn gigantische granieten rotsen in een brede, ondiepe vallei, honderd kilometer ten zuiden van Tennant Creek in het Northern Territory.

Oorspronkelijk woonden de Warumungu, Kaytetye, Alyawarra en Warlpiri in de omgeving van de Devils Marbles. Zij noemen de Devils Marbles de Karlu Karlu, wat letterlijk 'ronde keien' betekent.

De Devils Marbles zijn in de loop van miljoenen jaren ontstaan door erosie en bestaan uit graniet, dat als een eiland in de woestijn aan de oppervlakte verschijnt. Ze variëren in omvang, met diameters van 50 centimeter tot zes meter.

Veel van de gigantische stenen liggen zo onevenwichtig op elkaar dat het lijkt alsof ze spotten met de wetten van de zwaartekracht. Ze barsten en eroderen nog steeds, waardoor het landschap blijft veranderen.

De Devils Marbles zijn van grote betekenis voor de Aboriginals. Het grootste deel van het reservaat wordt beschermd door de Northern Territory Aboriginal Sacred Sites Act.

Eeuwenoude verhalen over het ontstaan van Karlu Karlu worden door de oorspronkelijke bewoners van generatie op generatie doorgegeven. Veel van deze verhalen zijn geheim en slechts enkele mogen worden verteld aan de bezoekers.

Een van de belangrijkste Dreaming-verhalen die aan niet-Aboriginals mogen worden verteld, gaat over het ontstaan van de Devils Marbles. Volgens de overlevering liep de oeroude voorouder 'Arrange' door de streek. Hij maakte een riem van haren, een traditionele versiering die alleen mag worden gedragen door ingewijde Aboriginal-mannen. Terwijl hij het touw vlocht, vielen er plukjes haar op de grond, die in grote rode keien veranderden. Arrange keerde uiteindelijk terug naar zijn heuvel Ayleparrarntenhe, waar hij volgens de legende nog steeds leeft.

Er zijn geen officiële wandelroutes naar Devils Marbles, alleen een netwerk van informele paden voor zelfstandige wandelingen in het oostelijke deel van het reservaat. Volg het netwerk van wandelpaden en ontdek hoe dit geologische wonder werd gevormd en de natuurelementen wist te weerstaan. Elke steen is weer anders. Je kunt er heel lang ronddwalen en steeds weer nieuwe en interessante uitzichten vinden. Tussen mei en oktober organiseren de parkrangers een aantal evenementen op de locatie in het kader van hun Territory Parks Alive Program.

Bij zonsopkomst en zonsondergang lijken de keien op te lichten en van roze in felrood te veranderen, vergelijkbaar met de andere geologische wonderen in het Northern Territory: Uluru en Kata Tjuta.

Om de Devils Marbles bij zonsondergang te kunnen zien, moet je er blijven slapen. De enige accommodatie in het Karlu Karlu/Devils Marbles Conservation Reserve is een eenvoudige kampeerplaats met kampvuren. Kampeerders moeten goed zijn toegerust en hun eigen brandstof en water meenemen.

Het Devils Marbles Conservation Reserve strekt zich aan weerszijden van de Stuart Highway uit van 393 kilometer ten noorden van Alice Springs tot 100 kilometer ten zuiden van Tennant Creek. De stenen liggen aan weerszijden van de weg, verspreid door de hele vallei. De dichtstbijzijnde nederzetting is Wauchope, negen kilometer zuidelijker. Als je tussen Darwin en Alice Springs naar het noorden of het zuiden gaat, passeer je vanzelf de Devils Marbles.

Meer tips voor Australië