Kata Tjuta, Northern Territory

Uluru Kata Tjuta National Park Central Australia NT. © Tourism Australia

Kata Tjuta, Northern Territory

Kata Tjuta, dat vroeger The Olgas heette, is een groep oeroude rotsformaties op zo'n dertig kilometer van Uluru in het Australische Red Centre. Samen zijn deze twee gigantische rotsformaties de belangrijke oriëntatiepunten van het Uluru-Kata Tjuta National Park.

De 36 koepelvormige rotsen van Kata Tjuta liggen verspreid over een gebied van meer dan twintig kilometer. De hoogste top is Mount Olga, die is vernoemd naar koningin Olga van Württemberg.

Uluru–Kata Tjuta National Park wordt gezamenlijk beheerd door de Anangu, de traditionele bewoners, en Parks Australia. Kata Tjuta is een heilige plaats voor het Anangu-volk, dat hier al meer dan 22.000 jaar woont. De zandstenen koepelvormige rotsen van Kata Tjuta zijn naar schatting zo'n 500 miljoen jaar oud.

De term Kata Tjuta komt uit de taal van de Aboriginal-stam de Pitjantjatjara en betekent 'vele hoofden'. De Pitjantjatjara kennen veel legenden over Kata Tjuta. Zo is er het verhaal over de grote slangenkoning Wanambi, die op de top van Mount Olga leeft en alleen afdaalt tijdens het droge seizoen. Kata Tjuta is een heilige plaats voor de mannen van de Anangu-cultuur en veel legenden over deze plek zijn geheim.

De okerkleurige vormen bieden een fascinerende en betoverende aanblik. Sommige reizigers vinden het zelfs nog indrukwekkender dan Uluru. Je kunt kiezen uit een aantal wandelpaden, van gemakkelijke tot langere en zwaardere routes. Op de duinen en tijdens zonsondergang heb je een fantastisch uitzicht over de Kata Tjuta. Je kunt er heerlijk uitrusten en het voortdurend veranderende landschap in je opnemen. Vooral de zonsopkomst en -ondergang zijn adembenemend, omdat de koepelvormige rotsen dan lijken op te lichten en dieprood kleuren.

De 2,6 kilometer lange Walpa Gorge Walk is de kortste en gemakkelijkste route van de twee wandelingen rond Kata Tjuta. Het langste pad bij Kata Tjuta is de 7 kilometer lange Valley of the Winds Walk. Het is hier en daar erg steil, maar de route is zeker de moeite waard. Deze wandeling leidt je door de rotsformaties, door kreekbeddingen en naar de uitkijkpunten van Karu en Karingana. De hele route duurt ongeveer vier uur. De beste tijd voor de wandeling is de vroege ochtend, als er nog niet zo veel mensen zijn en de dieren het meest actief zijn. Het pad wordt afgesloten als het warmer is dan 36 graden, wat tijdens de zomer (december tot februari) vaak het geval is.

Ga eerst naar het Uluru-Kata Tjuta Cultural Centre voor informatie over de oorspronkelijke bewoners en de achtergronden van de wandelingen. Dan begrijp je tijdens de wandeling beter waarom de omgeving zo belangrijk is. Uluru–Kata Tjuta National Park is door UNESCO aangemerkt als werelderfgoedgebied vanwege het natuurlijke en culturele belang.

Uluru- Kata Tjuta National Park ligt ongeveer 365 kilometer of 4,5 uur rijden ten zuidwesten van Alice Springs. Veel bezoekers reizen in hun eigen tempo door de outback over de beroemde Red Centre Way in het Northern Territory. Je komt dan langs Uluru, Kings Canyon, de West MacDonnell Ranges en Alice Springs.

Meer tips voor Australië