Kings Canyon, Northern Territory

King's Canyon, Red Centre, NT. © Tourism NT

Kings Canyon, Northern Territory

Kings Canyon ligt in het Watarrka National Park in het Northern Territory van Australië. Kings Canyon, aan het westelijke uiteinde van de George Gill Range, bevindt zich ongeveer halverwege tussen Alice Springs en Uluru.

Deze oude, rode rotswanden die hoog boven weelderige palmbossen uittorenen, zijn een beschermd toevluchtsoord voor meer dan 600 inheemse planten en dieren, waarvan veel soorten alleen hier voorkomen.

De rijzige zandstenen muren van Kings Canyon zijn in de loop van miljoenen jaren ontstaan door de erosie van kleine rotsspleten. De Luritja, een Aboriginalvolk, hebben meer dan 20.000 jaar in het gebied van het Watarrka National Park geleefd. De naam van het park is dan ook afkomstig van het Aboriginalwoord voor de paraplustruik die hier groeit.

Klim naar de top van de rand van Kings Canyon bij zonsopgang of zonsondergang. De uitdagende Kings Canyon Rim Walk is 6 km lang en duurt circa 3-4 uur. Er zijn spectaculaire uitzichten op het ravijn eronder en het omringende landschap. Maak een wandeling langs de rand onder begeleiding van een Aboriginalgids en kom meer te weten over het belang van dit gebied voor de oorspronkelijke bewoners.

Daal af in het ravijn naar de Garden of Eden, een permanente waterpoel omringd door weelderige planten. Verken de bijzondere, verweerde rotsformaties die bekendstaan als de Lost City. Voor minder energieke reizigers voert de kortere en makkelijkere Kings Creek Walk op de bodem van het ravijn je door weelderige varens en eucalyptussen naar een platform met uitzicht op de steile wanden boven je. De 22 km lange Giles Track die Kings Canyon verbindt met Kathleen Springs, is populair bij de meer avontuurlijkere wandelaars.

Je kunt het landschap ook verkennen op de rug van een kameel tijdens een kamelensafari, of op een quadbike in Kings Creek Station, een enorme veehouderij in de outback. Om de ware schoonheid en grootsheid van Kings Canyon te ervaren, kun je een helikoptervlucht maken.

De Red Centre Way-route verbindt Alice Springs, Uluru en Kings Canyon. Je kunt die zelf verkennen in je eigen auto, maar houd er rekening mee dat de afstanden tussen de belangrijkste steden en attracties lang zijn.

Een goede optie om alle belangrijke bezienswaardigheden op een comfortabele manier te bekijken, is mee te gaan met een van de vele goed georganiseerde busreizen of privé-excursies. Een aanvullend voordeel is dat je dan kunt ontspannen en het outbacklandschap in je kunt opnemen. Ervaren gidsen zullen je helpen dit uitzonderlijke deel van Australië beter te begrijpen.

Het Kings Canyon Resort is een uitstekende basis om de wonderen van Alice Springs, Uluru en Kings Canyon te verkennen. Het resort biedt allerlei soorten accommodatie, van luxe hotelkamers tot goedkope kamers voor rugzaktoeristen, caravans en kampeermogelijkheden. Maak kennis met de echte outback en verblijf in de Kings Canyon Wilderness Lodge, een onderdeel van de veehouderij Kings Creek Station.

Kings Canyon ligt circa 300 km ten noordoosten van Uluru en 450 km ten zuidwesten van Alice Springs. De vliegvelden van Ayers Rock en Alice Springs liggen op circa 3 uur vliegen van Sydney en Cairns of 2 uur vliegen van Darwin of Adelaide. De meest aangename tijd van het jaar voor een bezoek zijn de koelere wintermaanden van mei tot en met september.

Meer tips voor Australië