Tasmaanse Wildernis

Hazards Beach, Freycinet National Park, TAS. © Tourism Tasmania

Tasmaanse Wildernis

Ervaar de eeuwenoude en prachtige schoonheid van de 17 nationale parken in Tasmanië.

Veel van deze parken, die 20% van het eiland uitmaken, zijn opgenomen in de World Heritage-lijst. Klim over het Hazard Ranges en bewonder de adembenemende Wineglass Bay in Freycinet National Park. Bekijk je eigen gezicht in het water van Dove Lake en volg de Overland Track in Cradle-Mountain-Lake St Clair National Park. Maak een bushwalk door het regenwoud van Gondwanan en ontdek de 18e eeuwse Franse tuin in Recherche Bay in South West National Park. Bewonder Russell Falls, de omhoogrijzende moerasgombomen en de skipistes in Mount Field National Park. Maak een boottocht over de muisstille Gordon River en ga wildwatervaren op de Franklin in Franklin-Gordon Wild Rivers National Park. Hoe je ook door de natuurlijke wonderen van Tasmanië navigeert, je kunt erop rekenen dat je niet meer weg wilt.

Las een adempauze in in de Tasmaanse wildernis:

Wineglass Bay, TAS
Wineglass Bay, TAS

1. Freycinet National Park en Wineglass Bay

Overnacht in de kalme Coles Bay aan de ingang van Freycinet National Park en wandel naar Wineglass Bay. Leg de perfecte contouren van de baai vast met je camera en zwem, snorkel, vis of kajak vanaf het prachtige witte strand. Spot wilde dieren zoals buidelmarters, wallaby's, wombats en witbuikzeearenden. Wandel naar het uitkijkpunt van Wineglass Bay, geniet van het adembenemende uitzicht en bewonder de spectaculaire achtergrond met de steile, roze en grijze granietrotsen van de Hazard Ranges. Maak een pittoreske boottocht over de Bay of monster aan en duik in een van de helderste wateren die je ooit zult tegenkomt.

Cradle Mountain, TAS
Cradle Mountain, TAS

2. Cradle-Mountain-Lake St Clair National Park

Reis miljoenen jaren terug in de tijd in deze wildernis, op slechts een paar uur rijden vanaf Launceston. Wandel rondom Dove Lake, langs watervallen en door bossen vol met King Billy-pijnbomen naar de puntige dolomieten van Cradle Mountain. Voor een echte uitdaging volg je het beroemde 80 kilometer lange Overland Track helemaal naar het zuiden naar Lake St Clair, het diepste natuurlijke meer van Australië. Onderweg kun je je vergapen aan Mount Ossa, de hoogste berg in Tasmanië en een beukenboom zien die meer dan 60 miljoen jaar oud is. Wandel langs rivieren met kleine watervallen en dichte, oudbegroeide regenwouden over de Enchanted Walk of gebruik de rest van de dag om de top te bereiken. Je kunt ook andere één tot vijf uur durende, populaire wandelingen kiezen, waaronder Mount Campbell, Hanson's Peak, Twisted Lakes, Lake Rodway, Lake Lilla en het Ballroom Forest.

Southwest National Park, TAS
Southwest National Park, TAS

3. Southwest National Park

Rijd vanaf Hobart naar de enorme Scotts Peak Dam en torenhoge bergpieken van Mount Anne, Mount Eliza en de Western Arthurs aan de kust van Lake Pedder. Of vlieg over het maar liefst 608.000 hectare grote Gondwanan-regenwoud, horizontale struiken en de zeldzame Huon-pijnboom. Je kunt over de Gordon Dam-muur wandelen, maar ook van de steile rand abseilen. Kijk tussen oktober en maart eens of je de bedreigde oranjebuikpapegaai in Bathurst Harbour ziet rondvliegen. Zwerf door met mos bedekte bomen en over gigantische stronken op het korte Creepy Crawly Nature Trail. Of boek een dagtocht rondom het diepe, uit ijs gehouwen Lake Judd. Begeef je op het meer uitdagende terrein van Australië tijdens de meerdaagse tocht van Port Davey en de South Coast Tracks naar het afgelegen Melaleuca, waar je met een vliegtuig moet worden opgehaald. Peddel met je kajak naar Recherche Bay, waar je een 18e eeuwse Franse tuin kunt bezichtigen, die wordt omgeven door dik bos en uitgestrekte witte stranden.

Russell Falls, Mount Field National Park, TAS
Russell Falls, TAS

4. Mount Field National Park

Op slechts één uur rijdafstand van Hobart vind je de drie lagen van Russell Falls, weelderige varenbossen en enkele van 's werelds hoogste bomen. Wandel naar Lady Barron Falls langs Lake Dobson, bossen met palmachtige pandani en hoog oprijzende moerasgombomen op het Lady Barron Falls Circuit. Klim nog hoger, naar de plateaus van de hooglanden en de steile rotswanden van Tarn Shelf, waar je over de uitgebreide meren in de vallei eronder kunt uitkijken. In april en mei schitteren de berghellingen met de gouden, rode en oranje bladeren van de fagus, de enige boom in Australië die in de winter haar bladeren verliest. In de wintermaanden tussen juni en augustus vind je hier ook lauflaufpaden onder de sneeuwgombomen en onvolgroeide pijnbomen.

Franklin-Gordon Wild Rivers National Park
Franklin River, TAS

5. Franklin-Gordon Wild Rivers National Park

Maak een boottocht op de majestueuze Gordon River vanaf het visserdorpje Strahan aan de westkust. Of volg de kronkelende Lyell Highway en geniet van het dramatische landschap. Daar kun je wildwatervaren op de furieuze Franklin River, langs bosvalleien, diepe kloven en bergen die door gletsjers zijn uitgesneden. Ontdek hoe milieuactivisten deze natuurkracht wisten te behouden door de bouw van hydro-elektriciteitsdam te voorkomen. Je kunt ook op een boot de Picton River en Huon River afzakken, helemaal tot in Hobart. Volg de Donaghys Lookout Walk voor uitzichten over de Franklin River of bergtoppen. Of neem het uitdagende meerdaagse Frenchmans Cap Track langs 'buttongrass'-velden, gletsjervalleien en regenwouden vol eeuwenoude Huon- en King Billy-pijnbomen, met als bestemming Lake Tahune, onder de torenhoge piek van Frenchmans Cap, een van 's werelds oudste blootgestelde rotsen.

Gebruik de kaart om te zien waar je naartoe kunt en wat je kunt doen

States
States

Meer Australische ideeën

Meer informatie over de Tasmaanse wildernis

Meer informatie over de Tasmaanse wildernisMeer informatie vind je op de website van Tourism Tasmania.